Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: 青色素組俠

[改造交流] 谷低的post呀~~目的:青色的GHIRARGA!! [更新在37樓]

欣賞你不恥下問。
但係... 天哪,其實稍稍google一下都有海量嘅教學。
唔建議你一嚟就改色,因為唔上灰的話,實在係吃力不討好...
如果你從未試過上色,建議你先簡簡單單補下色咁開始玩。
上灰(底油)之類等你試過淨上面油,要求更多想更進一步再試都唔遲。
紅色底最難冚是常識吧
底油是否這樣的??
青色素組俠 發表於 27-2-2013 20:12

無錯, 底油可以用1號光澤白色、62號啞白色。  或者用YAYA大師推介的CG39淺灰白色。

不用理會人家怎說, 有不明白就應該勇於發問, 網上資料雖多, 但質素參差。  還有些誤導的資料, 與其浪費時間逐篇研究。  不如向人請教, 就更有效率。   小弟非常支持閣下, 努力把模型砌好。

小弟看到YAYA大師這篇文章很適合閣下參考:
http://blog.yahoo.com/_KLFHNW5Y2 ... 9%E5%BF%83%E5%BE%97

YAYA大師在youtube的親身示範:
http://www.youtube.com/watch?v=PhxqxR-S_to

日復日,Finally,油好左個頭and尾了Orz原本的線比我油到好厚,插唔到的部件==只好用其他

入面D位,當睇唔到算啦{:1_222:}

是否邊位的就油不到的??

可能是上得太多油,下巴關不了XD

日復日,Finally,油好左個頭and尾了Orz原本的線比我油到好厚,插唔到的部件==只好用其他

入面D位,當睇唔到 ...
青色素組俠 發表於 6-3-2013 08:39 PM

太厚了哦~
果一串件, 分開一件一件油吧
回復 34# 青色素組俠

雖然模型油是厚了一點, 但髹得順滑, 沒有筆痕的情況, 算是OK。   

以小弟的經驗, 若果是要用底油的話。  最好是用噴罐的白色油, 較方便快捷, 不用清洗工具。  但使用時一定要空氣流通。
想信大家已經遺忘了我呢個POST了。:cool:
不過其實係自己墮落,一個月先搞一次,{:1_218:}
BTW,而加搞到去上半身,CHING們比D suggestion
望落去有D 厚 同 唔均渾, 可能筆頭點得太多油同D油太"杰".

下次可以試開稀少少或者加慢乾劑(幫助去筆痕). 薄薄咁油一層, 真正乾透後至上第二層, 時間係花多o左, 但係出o黎會滑D. 千祁唔好心急, 諗住點多D油, 油一次就可以 cover 晒個底色~
回復 37# 青色素組俠

need to putty the gaps first.