Toysdaily 玩具日報

[改造交流] 谷低的post呀~~目的:青色的GHIRARGA!! [更新在37樓]

模型要用洗潔晶開水洗左先(
基利 發表於 26-2-2013 09:02 PM

那尼???????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:47:
未同屋企洗碗一樣....洗完/過水/抺乾{:1_206:}再上色
頭像被屏蔽
提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
頭像被屏蔽
提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
模型要用洗潔晶開水洗左先(洗去模型上的脫模劑)再抺乾;上第完一層等乾再上第二層油,掃油時不要一次點 ...

基利 發表於 26-2-2013 09:02 PM

又唔係手辦邊駛洗架......
一般模型既脫模劑抹下就冇問題...... 更何況bandai出既基本上都好乾淨
樓主應該開得太稀,手油唔係唔駛開,不過唔開都可以照油唔似得噴油會塞槍
同埋要等耐d,唔係唔乾就好易出事,尢其好多時望落去好似乾左其實未乾...
個人習慣, 不喜勿插~~

我個人習慣, 模型一買返o黎, 所有板件都會用暖水同洗潔精清洗一下, 乾後就會入返盒, 因為唔知幾時至開工. {:1_198:}

洗件目的, 主要都係驚有油同離模劑. 而家D模型你可以話相當企理, 唔洗都可以直接上色. 但係呢, 唔怕一萬, 至怕萬一, 上好色後因為底層有油或其他雜質而導至掉漆, 又要花時間重做.

基本上洗件唔係好花時間,  洗完總會安心一D. {:2_297:}

洗過再油!!!{:1_213:}
btw用左洗潔晶開水洗左先係咪好油D??
個人習慣, 不喜勿插~~

我個人習慣, 模型一買返o黎, 所有板件都會用暖水同洗潔精清洗一下, 乾後就會入返盒 ...
goahead 發表於 27-2-2013 01:14 PM

都係個人習慣啦
真係要洗就要用牙刷刷乾淨同逐件抹乾
係咁二洗下佢一陣有水跡仲難睇
而且要整靚唔係頹砌既話,反正都要無縫打磨上灰先上色
搞完一大輪咩劑都冇啦
上灰<<姐係上底油??
回復 22# 青色素組俠

bandai模型, 個人覺得洗唔洗, 關係不大
好唔好油, 根本是看開油開成點
洗過再油!!!
btw用左洗潔晶開水洗左先係咪好油D??
青色素組俠 發表於 27-2-2013 14:43

如果閣下的模型油, 已是整瓶加入「開油水」完全開稀的話。  小弟建議閣下, 倒不如買過一瓶新的。     

舊的只好放暫時放埋一邊, 等一段長時間後, 揮發了一部份開油水, 那瓶油會"杰"番d。  其次的方法是, 打開瓶蓋, 讓瓶內的開油水揮發,直至看到瓶內的油"杰"番為止。   但這方法對健康絕對不好的, 因開油水是對人體有害的。

若果閣下真的選擇買一瓶新油的話, 不要立即將油塗在模型件上。    應用模型的廢棄框架來試油。   若果覺得油太"杰", 才加少量開油水, 若OK的話, 閣下便可開工。  

請緊記, 潮濕天氣和下雨天, 絕對不適合上油或噴油。
上灰
青色素組俠 發表於 27-2-2013 15:19

上灰=噴液體畢地 (Mr. Surfacer)

請問C hing們,油第一層個時係咪錦咖??
請問C hing們,油第一層個時係咪錦咖??
青色素組俠 發表於 27-2-2013 19:58

建議先油或噴一層白色底油, 然後才正式上綠色。   閣下那瓶綠油, 好似真係稀左d, 最好都是買一瓶新的。
底油是否這樣的??