Toysdaily 玩具日報

查看: 14490|回復: 16

[玩具報告] NECA 1/4 THOR The Dark World 雷神奇俠2:黑暗世界 (面相中級重塗)

最近對NECA的1/4系列寵愛有加,雖仍很多人認為雕刻,上色不好,但我卻仍為越來越到位。(別忘記這只是Hottoys 12"的一半價錢!)
聽說好多 fans都對呢個Tor的人樣卻步,網上review 小之有小,在抱著預咗要repaint嘅心情底下我仍然甘心做個白老鼠。
結果又叫我驚喜! 就跟各位分享一下!

我不知道這批相能否說出那感覺,但今次實物做到同以往NECA好唔同嘅感覺~
軟甲塗裝無大出界及污卒卒等問題。豆蓬兩浸,一面滑面,一邊毧面,不同一般平價玩具用的cheap 布。
成個figure有輕微deluxe的hobby grade味道!當然未及Hottoys, Enterbay 那個level~

先不出貓來看看原本出廠面相,我特意不打燈用室內燈給各位看清楚。
今次整體塗裝到位,因此我就只重塗了頭雕和頸。

在下技術都只平平,希望沒把他弄更差。
基本是重畫了眼睛,皮膚加重陰影突顯輪廓 (原本看起來肥腫難分,本以為頭雕雕壞了,上影後發覺還可)

最後鬍鬚跟頭髮加回點黑色陰影做返個層次出嚟,搞掂!

右邊面相最似。

原本帶家擔心的腳短問題是實不嚴重。其實係今次胸甲設計長身,軟膠下缺乏線條做成水桶身效應。
我個人看實物是ok的。

可動度越來越好了,基本動作絕無問題。

只是在缺乏入肩及頸關節下,擺這類舉手動作就有點怪。

唯有在拍照時靠角度遷就。

站立,步行等基本pose都幾靚仔!

雷神之鎚都造得唔錯。

最後來張Avengers 半Team Up,  不過NECA應不會出餘下成員吧...
Didn't even know it is out.
Great repaint.:71:

Hope NECA work harder on the head-sculpting next time.
neca真係抵玩,啲人成日拎ht收藏品同neca玩具比較,應該係讚緊neca {:1_221:}

側面睇:71:但正面覺得眼珠較大; 變咗唔似Chris:DD不過都係靚仔{:1_220:}遠睇更加誇啦啦!
Didn't even know it is out.
Great repaint.

Hope NECA work harder on the head-sculpting next  ...
Macross長谷有洋 發表於 28-1-2014 12:11 PM

Thanks, I think the sculpt job is not that bad actually, but the paint job goes wrong...
Sure he is not perfect, but he can absolutely look better.
neca真係抵玩,啲人成日拎ht收藏品同neca玩具比較,應該係讚緊neca
Assassin 發表於 28-1-2014 12:15 PM

Yes, 性價比真係超高!
側面睇但正面覺得眼珠較大; 變咗唔似Chris不過都係靚仔遠睇更加誇啦啦!
ChrisLamXYZ 發表於 28-1-2014 12:15 PM

UM,  真係畫大左D~
如果我有CHING的重塗技術又唔怕買呀{:1_222:}
師兄好手藝:71:Neca今次有進步
由冇乜諗過買到有動力去睇睇實物:43:
請問師兄籃眼珠用咩油上色?
頭像被屏蔽
太正了,能否出教程?

除左左邊卡左係中間個"汁"頭髮之外

整體個髮型正過HT個隻....
回復 11# 改咩名好?

個髮型正過HT個隻......:(
Wow

如果唔係無得換頭, 睇完師兄的post都想入
Wow... ur repaint is a success! U saved the figure!
早幾日行街見到都想買....如果我識得整番靚個頭我都一定買..真係好抵:63: