Toysdaily 玩具日報

查看: 10555|回復: 16

[分享討論] 提提大家SHF RX 關節..THX

小弟昨日入手
不過發現RX手臂"老鼠仔"個位(綠色膠)不能旋轉
小弟剛試用熱風筒解決了,
原來綠色膠與肩ball joint個位啜得太實
而家RX終於可以疊手在胸前了
可以的.................................
小弟昨日入手
不過發現RX手臂"老鼠仔"個位(綠色膠)不能旋轉
小弟剛試用熱風筒解決了,
原來綠色膠與肩bal ...
ernest1008 發表於 27-4-2014 12:31 PM

我隻都係....不過我用少少力就轉到了,,,,,,
但個頭就真係唔知係未DESIGN 問題, 唔可以扭向下......
嚇死,我以為已經有大大爛左:34:
另外小弟剛發現腰帶與上身中間有關節
可把上身拉高,令屈腹角度大增
如已知,勿怪
我隻都係....不過我用少少力就轉到了,,,,,,
但個頭就真係唔知係未DESIGN 問題, 唔可以扭向下......
幾何 發表於 27-4-2014 01:20 PM

X2,不過盒背幅圖個頭又可以向下:(
小心將個頭抆甩,你會發現頸內有粒關節,
將個關節擰返正中,就可以向下望喇。
點解樓主會諗到用熱風筒?加熱會令膠件澎漲,熱漲冷縮呢個物理學原理都用得上係塑膠上!
小心將個頭抆甩,你會發現頸內有粒關節,
將個關節擰返正中,就可以向下望喇。
Garycharm 發表於 27-4-2014 09:47 PM

唔小心抆斷埋個頭連接條頸後面塊甲粒"的"嘅人揮手:help:

回復 8# Englishman

唔係冷縮熱脹,呢個原理用係金屬會比較明顯。
膠用熱目的係令佢軟,咁就可以將一d緊左既關節整鬆。
日本qc比較好,比較少需要咁做。
如果你有玩美玩,風筒cutter必不可少
唔小心抆斷埋個頭連接條頸後面塊甲粒"的"嘅人揮手
darktoby 發表於 28-4-2014 02:07 AM

so sad ~~~

其實整o左唔見得可以低好多,不過會自然少少。

頭像被屏蔽
其實除了條褲d紋,這隻RX算唔錯
唔小心抆斷埋個頭連接條頸後面塊甲粒"的"嘅人揮手
darktoby 發表於 28-4-2014 02:07 AM

咁唔小心呀!
我抆咗兩隻都冇事噃……
回復  Englishman

唔係冷縮熱脹,呢個原理用係金屬會比較明顯。
膠用熱目的係令佢軟,咁就可以將一d緊 ...
hkfelix1984 發表於 28-4-2014 10:42 AM

朋友, 我做塑膠行業嘅, 我可以好肯定話你知塑膠一樣有冷縮熱漲特性。