Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 今日HT比錢時突然後悔... (p.11可能有出路)

其實唔玩HT仲有好多選擇,細公司出品由四魚起,到最貴都係千一左右。

無疑HT係龍頭,仲有晒拉臣,係成個12"區最受注目的一個廠牌。

不過玩得多就會覺得悶,買完掉盒,擺POSE上櫃,次次如是,都覺得浪費金錢架...

反而細廠時有驚喜,有時因為細廠野質素無HT咁好,所以比到空間小弟慢慢玩,DIY過嘅FIGURE零捨有感情,所以小弟買還買,唔係隻隻HT都會認真玩同影相。
其實訂金多過原價的50%, 我認為好有問題, 政府都叫我地pre-pay前要想清楚. 現時ht d 貨叫做冇什麼大問題, 如果將來出貨有問題而且收的訂金咁多, 真係有機會噪上消委會, 所以如果ht在財政上冇必要收人咁多訂, 希望ht開訂前都要停一停諗一諗, 我認為50%訂已好盡, 要$1000訂太過吧.
回復 104# ttiron
我都係由7月中左右開始留意12" 區, 之後就排隊訂左第一隻DX12, 訂既時候又訂埋DX11...
跟住就好似染左毒癮咁...
後追: DX08, DX09, DX10, IRONMAN MK1 2.0, BATMOBILE
訂: BAT-POD, BANE, CATWOMAN, 迷彩TUMLBER, IRONMN MK VII, DX13
有時見到D 訂單, 望一望自己為12" 訂造果個櫃, 有少少覺得自己太過份...
真係係時候停一停, 諗一諗... 買左咁多錢... 為乜?
不過有時工作完一日, 返到屋企見到個櫃, 係真係減到壓既~
但好似上左癮咁, 有時想後追MK V, MK II 就日日上阿虎SEARCH 就FEEL 到自己有少少病態...
要完全唔訂唔玩我諗我未必做得到, 但就真係要嚴選!!
真係好鍾意, 又出得好靚, 又能夠勾起回憶既先去訂~
例如ROBOCOP, ED209...
鬼叫自己鍾意MOVIE 咩....:56:
大大能退一步此舉真難做到!!~~~:71: 係好既開始~~~~:71:
其實訂金多過原價的50%, 我認為好有問題, 政府都叫我地pre-pay前要想清楚. 現時ht d 貨叫做冇什麼大問題, 如 ...
skyline34 發表於 23-11-2012 11:07 AM

呢種銷售方式出事真係一D都唔SURPRISE.....
回復 108# kimlam

一來無咁多錢,二來無咁大地方。
放得12",就放唔落d書。(一半漫畫,一半參考書同小說)
依家執緊櫃,預備掉左d漫書用黎放公仔。(因為d漫書都有返咁上下歷史..變黃中....)
會試下將目光由Ht轉去其他品牌。

P.S.有時我覺得係依家叫有閒d錢,去填補一下兒時無錢買超合金既回憶:56:
大把廠係收full pay....
想當初我第一個入的HT 12「 係TTM19,想下自己自組既,一直落唔到手買MMS( 個價太貴)
之後終於訂了人生第一隻MMS--DX10 T 800(自己好鍾意洲長,尤其係T2)。點知第一隻入手既HT竟然係babydoll(被大大既靚相毒到),babydoll真的沒後悔入手,好靚,應該係目前HT最靚既女人偶了....
經過兩個星期被大大既T800靚相毒完之後,好期待既T800終於到手了,最驚喜既係,當我拿上手之後,我竟然有小小失落,失落既係無咗拿DX12個時既興奮......btw 宜家淨得DX11同MK VII既單,清埋就應該收工。。。
停一停,諗一諗好重要
首日開訂隻DX13, 我係店外對住隻版來回踱步諗左三分鐘
結果係•••••••同 ...
Oldcat 發表於 22-11-2012 06:59 PM

Metoo:63:..........
Metoo..........
玩具人傀儡 發表於 23-11-2012 12:45 PM

我都係諗得越清楚反而玩得越多ht,其他野少玩左 日糸近乎完全唔玩,除左ht,ss,都冇咩會有衝動買...
HT 照訂但會嚴選,反而3A 用來影相同改造都會比HT 好玩好多!
回復 106# catcat

超同意貓大分析, 從前HT比倒玩具狂熱的感覺; 今天只是淪為吸金狂熱, 質素其次... 對比細廠, 就好似我之前隻SUPER ALLOY SUPERMAN, 我真係好開心~ :!
回復 107# skyline34

這也是我所顧慮, 3萬張單每人比多500已是1500萬, 佢實貨都未有就攞咁多錢? 重有如果HT突然清盤, 我地手頭OVER成皮野O既單全部變成垃圾! 風險好高....:ice:
回復 108# kimlam

"鬼叫自己鍾意MOVIE 咩." 我都係衰呢味野.... :die:
回復 109# kevinwong4ever

其實玩左5年, 見佢營運方式無改善 (E.G. 逼人企街攞貨), 對自己SALES待遇無改善 (我問左鄰右里D商鋪... 當然老細賺大錢唔係一定要分比員工, 但係無BONUS無士氣下, 你睇倒依家D員工換曬血架..), 一間無嘜社會責任的公司股票/玩具我自己唔會買. :sleep: 始終大把好公司等我地投資呢~:shiny: