Toysdaily 玩具日報

樓主: Devil_Fudou

[分享討論] Toybiz / Hasbro 討論

devil,我同你舉埋同一個例既?
會唔會以為我都係孩記打手架?
原罪 發表於 20-10-2012 03:54 AM

我地不如一齊向孩記追討返d薪金啦~~:DD
我地不如一齊向孩記追討返d薪金啦~~
Devil_Fudou 發表於 20-10-2012 04:55 PM

:$好呀!
好窮,未出糧入左普羅咪收屍…
急需軍資金救援:70:

係時候來個總結: 
(我認為)Toybiz 頂峰之作現階段Hasbro並未能完全睇齊,所以我仍追了series 6 wolverine, spiderclassic 2003 version daredevil, cyclop, punisher (series 4) THE COAT IS SOFT FABRIC/CLOTH, NOT THE FXXKING PLASTIC UNLIKE HASBRO 2002 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

I am not just missing good old days, but the old stuff (the best) really is my cup of tea.  (And not the shit: some toybiz are too old and outdatedly designed)

:36:
回復  原罪

咁小弟都無話Neca係完美
只係覺得佢有進步姐
開頭玩電影人物
真係近零可動架
但呢 ...
iwillneverlose 發表於 19-10-2012 09:56 AM

老友,我遲d先回你d post,我相信你係一個明白事理同真係想討論既人
而唔係果d講極都唔明,你同佢講完等於冇講既人
因爲我冇乜點買過Neca d figure,所以上youtube睇緊人地d review
等我了解多d Neca d figure先再慢慢同你討論
所以我咪就係話你唔知有冇睇我打既野囉!
SDCC d圖你都唔係冇睇過下嘛?隻隻個牌都係寫住$14.99,加 ...
Devil_Fudou 發表於 20-10-2012 04:52 PM

可能美國真係無加,不過hk加哂價,你話d錢係hk代理收,hk代理就係Hasbro, d 差額比咗邊個?
再者幾年前買xmen & Spider-Man3,ironman figure 都係$120-140,依家賣到190,請問有無加過價?d錢又比咗邊個?
請搞清楚我係話間公司,而唔話designer, 因為真正話事的不是他們。
再搞清楚公司出玩具的政策無錯係睇市場,但唔代表唔可以改,唔去試一世都唔知行唔行得通。
再講你個例子,加租,貨物同樣可以加價,只要keep返質素,就無問題。唔好講到因加租,貨物加價,品質差咗係理所當然。
我又比個例子你,iphone5如果出得比iphone4差,價錢又貴過iphone4, apple 可唔可以話因成本問題,所以水準下降?可能得,不過apple唔會有今日的成績。
你真係好熟悉hasbro運作,但hk的現況並唔係你所講噤樣。
同意其他朋友的例子,一罐汽水加價無問題,但唔好比罐清水我,之後同我講成本問題,請見諒。
NECA 係呢邊都唔係好得多啦, 已經開始慢慢加價。  NECA係香港平係我諗有代理等等元素。  Revelations = 17-18 USD...

但Half-Life 2 標到25 USD....甚至28.99.  即係225HKD.  貴香港足足成~100 HKD.

100 HKD.  有一半係美國斗城作怪, 但另一方面又的確好多地方標25 USD.....
可能美國真係無加,不過hk加哂價,你話d錢係hk代理收,hk代理就係Hasbro, d 差額比咗邊個?
再者 ...
avengers2012 發表於 20-10-2012 05:47 PM

avengers2012兄,

你問的問題相當有趣同中point!!

"D錢去左边个度?"

我一直覺討論這樣是冇意義的,我亦嘗試陳列出兩間公司的出品,試着等大家比較一下

http://www.toysdaily.com/discuz/thread-193988-1-2.html

但原來方向錯晒!!

錢去左边?討論根本冇意義,因為我地根本唔知錢去左边?

香港代理?shipping?包裝?廠人工?材料?開發?設計?版權費?

加埋電影漫畫市場實際有幾大?全球經濟容唔容許加價?可以有多少repaint?

以上數字有冇人答到?如果冇實質概念比較,都不知哪裡出錯!?

不知有冇奸商賺到盡嫁?

冇數字,点討論求證?

不過呢,,,再談。
頭像被屏蔽
回復 67# Devil_Fudou

我咪講過Toybiz以前係有跟埋好多配件囉
如漫畫書、地台
宜家孩佬都cut哂價錢又提高
咁呢d咪係減量囉
咁為左控制成本cut左呢d都情有可原
但面相、上色呢d係質嘛
「其實仲有而家既6吋比起以前既係痩左」
呢d咪不能接受囉
頭像被屏蔽
回復 68# Assassin

拿,就汽水咁講
以前幾毫宜家五蚊
當埋佢size縮左水
佢都仲係味道不變既可樂
唔係溝水變淡左
「呢d就係減量唔減質」
宜家孩佬收到咁貴
但佢係賣緊水溝可樂
頭像被屏蔽
回復 79# Devil_Fudou

好,慢慢等你
建議大大你從五年既Neca開始留意下
講真以前麥花倫年代
麥sir一直禁住Neca黎打
但只從麥Sir放棄可動退出半個玩具界後
Neca都無停落黎
不停不停進步
(拿,我無話佢係最好呀,不過佢喺6吋界嘅性價比非常高」
    我相信佢都有成本高漲既問題
但就咁睇佢好似比比佢更大規模既孩佬控制得好
頭像被屏蔽
回復 74# Devil_Fudou

其實有人閙佢係奸商
係因為有好多人都唔信孩佬經濟狀況真係大大所言咁差姐
可能你長處外地
響香港住得耐既朋友都唔會信d大財團說話
控制唔到成本有好多原因
可能公司亦管理不善
公司蝕錢但d pk高層年薪照過百萬既case大有人在
同埋有c兄提及既代理Set價
小弟都曾在代理公司處事
大公司絕對會對其代理Set既價會非常嚴謹
唔可隨便便降價亦唔可以炒高價
過低影響公司品牌
過高就會有宜家同人貨比貨既尷尬情況

咁孩佬有無響呢方便做功夫就有眼可見
其實Hasbro d新body既關節數量我覺得已經算合格啦
最主要既腳板接地關節已經返返黎
對比大部份Toyb ...
Devil_Fudou 發表於 20-10-2012 04:09 PM

温馨提示:

除了關節數目,關節的造法和角度,都是重點,

令可玩度提升。
如图。

同孩佬的可動性一比,高下立判。

造法和角度,應和成本不太有直接關吧。
頭像被屏蔽
回復 79# Devil_Fudou
小弟都好佩服你對美玩既知識同熱情
小弟都拍馬都追唔上
但自問喜愛程度不算低
小弟十多年前已入美玩火坑
當年麥花倫、Toybiz、Neca百花齊放
但自從麥sir放棄、Toybiz宣佈停產
6吋事業真係一壇死水(果陣只興炒賣呢兩家舊貨」
就算孩佬掌管marvel亦未見起息
小弟亦將主力轉投12吋
但心其實亦繫6吋、亦有留意美玩討論區
有時見到marvel有新野出post都會變得雀躍
但一禁入去見到官圖就心諗:「唔那係嘛.....]
有時自欺欺人將「官圖無限好」改為「官圖可能衰」
唔理三七廿一照衝落去睇實物
但最後攞上手後都係俾唔落錢
相比起其他6吋廠
孩佬請我食白果既機會率真係百分之九十九
我好肯定我對6吋既要求係無變
因為其他廠既6吋我係好接受

成本因素?who fxxking care
你出得好我實買
ghostbuster成三舊水隻我都入齊人啦
孩佬咁大間公司畏首畏尾
佢既價錢細路仔又好少會買
但大人市場呢,質素又唔掂

不過我地d老C怱可能真係俾Toybiz寵壞左
無得返轉頭
我都希望有為左marvel 既6吋狗衝落去而成功交收既一日

頭像被屏蔽
回復 81# Duraxyll

咁誇?
香港呢邊又好似無乜加價
再者 ...
avengers2012 發表於 20-10-2012 05:47 PM

於各行各業經營成本不斷上升底下,大致會出現以下情況:

1. 維持原價但質素下降
2. 加價但質素依舊
3. 加價但質素下降

其實3個情況最終目的都係想維持利潤,只係情況1同2比起3較容易理解同接受。

畢竟維持利潤乃係理所當然嘅事,消費者只能做嘅就係選擇買定唔買。

當然唔能夠抹殺以上係增加利潤嘅技倆,但響今時今日嘅環境,再加上玩具又唔係必需品,相信難d喇。