Toysdaily 玩具日報

樓主: Devil_Fudou

[分享討論] Toybiz / Hasbro 討論

我比較鐘意依家嘅討論氣氛
以下只係我個人意見:
我好簡單只有好同唔好,不論Toybiz  / Hasbro 都會有 ...
167169 發表於 17-10-2012 01:53 AM

讚同!! 出得好既物讚lor 唔好既物表達下不滿
大家真係唔洗一定要人地認同自己既睇法...
依家變左有人讚就話打手, 有人彈就係都要人體諒佢出得差有原因...何必呢
兩邊既意見我覺得係可以共存既.
以下只係我個人意見:
我好簡單只有好同唔好,不論Toybiz  / Hasbro 都會有 ...
167169 發表於 17/10/2012 01:53 AM

可惜不論讚或彈
往往會有人抨擊有不同意見之網友
其實有一點好重要的
是個人喜好
個人喜好呢家野真係冇討論既意義
老實話每人都有自己對某樣野之見解
所謂既討論, 其實叫交流會好些
其實係理解別人的意見而不是改變別人的意見
可能互相交流後會有某些共識
但唔會係為左要改變別人非達到自己之意見不可的地步
我諗大家注重擴闊視野多於改變別人會好一點
見到咁都入黎講兩句...
每個人都鍾意唔同既野...
有人鍾意可動性、有人鍾意做型靚、有人鍾意配件多...
如果能夠滿足晒以上三個願望就更加好...
公平D講,讚同彈都好,應該係講某一隻,又唔係某間公司...

價錢方面:
價錢貴就冇得好講,根本就唔可以同以前既價錢比較...
乜都升,冇理由依家仲同人講以前豆零一碗麵...

質素方面:
孩記都唔係一定比Toybiz差既...
例如:Avenger既Hulk,無論做型、可動方面都超晒班...
有幸朋友幫我以正價入左隻,完全感受到孩記對角色既誠意...

再講一個例子...
例如:Amazing Spider-man,做型OK、可動一般,唯一唔滿意既地方係冇畫線...
可能佢覺得畫左線會影響隻野既本身... (原本試版有畫的)

就好似我覺得Marvel Select隻Spider-man正過孩記隻Spider-man一樣...
一定有人讚同、一定有人反對...
點解一定要別人認同自己...
大家開開心心分享玩具未好,鍾意就買,唔鍾意未唔買,就係咁簡單...
可惜不論讚或彈
往往會有人抨擊有不同意見之網友
其實有一點好重要的
是個人喜好
個人喜好呢家野 ...
玩具Kenny 發表於 17-10-2012 10:33 AM

十分讚同Kenny兄的說法。

討論根本冇意義,个人喜好或意見並不是真理,是不會越辯越明的。

表達一下感受,根本無關對錯,分享一下便好。

作為一个香港的美玩消費者,請恕直言,我讚同一六九兄,如一六九兄所言

,我並不會因為體諒歐美經濟衰退,美國QE3,大陸成本上升,

中美貿易關系,奥巴馬總統選情等等之原因,

而對一隻比Toybiz ironman出得更差,QC更差,

關節更少,可動可玩性把玩性更底,造型較呆板的Hasbro ML Ironman

從內心發出興奮/振奮的喜悅讚嘆!!!

做生意的會明白,冇一個消費者會體諒你老板今年被地產商加了幾多租,

物料升了,人工升了多少而可以降服務質素!!!除非你嗰樣野值得非買不可。

就算你執笠都好,你係老闆,就要諗掂点樣降低成本,点可以造好D得到消費看認同,

而消費者唔會因為想要Keep住條Line,

就去消費比較差的服務或貨品囉。

以上纯个人喜好問題,不喜少插。

Btw,敢問各資深大大,Starwars 條Line点解又可以keep住三十幾年,感覺一直進步呢?

新模,新造型物料,加關節,慢慢立足市場咁多年?
Devil_Fudou 大大對美玩的認識相信過去有從不同Forum 追你post 的人都肯定你既地位, 小弟亦從大大處學了很多 ...
nesidoh 發表於 16-10-2012 06:26 AM

nesidoh兄太過獎喇,我跟本就冇d咩地位,我只係一個中毒太深既宅男啦:DD
咁睇黎toybiz 為左做出高質玩具 而不計成本.....

題外話...除左toybiz / hasbro / NECA 之外, 仲有無其他外國公司係出6" - 8" 個d 高可動fig????
hy_fai 發表於 16-10-2012 07:18 AM

先撇除個"高"字,仲有
Marvel Select
Mattel既DCUC He-Man WWE Ghost Buster等
Jazware既Mortal Kombat同Sonic等
Bandai US早排亦出過Thundercats
我大致上同意DEVIL 前輩講法, 但我有唔明係: E.G. 隻TOYBIZ 03年DAREDEVIL 前碗 (乃上下; 非轉手), 手指 及腳踝比剛出的灰色HASBRO 多了至少三個關節, 技術上無奶油差過九年前的貨色... 我攞POSE都愈攞愈多限制... (有錯請指教...)
darknight 發表於 16-10-2012 07:41 AM

有少少唔係幾明你問咩
你係指Spider-Man Series 6果隻Daredevil?
剛出的灰色HASBRO又係指邊隻?冇灰色Daredevil架喎
不過如果你問既係關節數量變少既話,呢個並唔係技術問題
而係成本限制越逼越緊,所以要減少關節數量黎減低成本
devil c-fu, very detail analysis!
now i understand more!
以下只係我個人意見:
167169 發表於 16-10-2012 12:53 PM
讚同!! 出得好既物讚lor 唔好既物表達下不滿
大家真係唔洗一定要人地認同自己既睇法...
依家變左有人讚就話打手, 有人彈就係都要人體諒佢出得差有原因...何必呢
兩邊既意見我覺得係可以共存既.
direngrey9 發表於 16-10-2012 01:16 PM

冇錯呀,覺得隻玩具好就買,唔好就唔買,絕對係正確既態度
覺得隻玩具好就讚,差就插,都絕對係人之常情,總冇可能見隻玩具差都讚佢好野
但咁就代表全部都係Hasbro既錯嗎?

大陸生產成本不斷上漲而被逼減低成本,鬧Hasbro
美國市場唔容許佢加價黎提升質數,鬧Hasbro
以前HK賣ML賣得過平,而家跟返美國正價,鬧Hasbro

完全冇了解過背後原因,就全部入晒Hasbro數,呢d咁不負責任既批評,你覺得冇問題嗎?
其實冇了解背後原因都唔係問題,對一個普通玩/買家黎講,唔知呢d背後原因都絕對正常
我就係爲咗等大家可以知多d,所以先一而再,再而三
講到口都臭埋咁講俾大家知我所知既野,等大家可以了解多d玩具既背後
但往往總係有d人,唔知係睇唔到,定睇唔明,定當你發up瘋咁
你大費周章長篇大論咁去解釋俾佢聽,之後佢好似冇完全聽過一樣,繼續佢既不負責任既批評

你覺得冇問題嗎?
回復 20# Devil_Fudou

不過一定係一個資深澤男:71:我最多都係蜘蛛俠早期的卡通比較熟悉><始終而家都係喜愛蜘蛛俠多d:handshake:

哩次幾好,無咩互罵;唔似12"真係乜都可以嗌下交先夠皮…哈哈:DD
一回來就見到呢篇大作, 似乎miss &#21655;好多!!
For me, 玩玩具只會睇件玩具好唔好玩, 可動和造型是否值回售價!!
生產成本呢d都係留比玩具商自己諗, 出得比自己公司之前出的玩具更差, 售價又上漲就唔值得幫!!

不論Toybiz或Hasbro都好只是一間公司. 出得時好時壞原因,是由於不同的studios來做設計.
我最喜歡的Cortes studio造型同可動都靚!
http://www.cortesstudio.com/

Jay Kushwara造型靚可動ok!
http://www.jaykushwara.com/category/hasbro/iron-man-2/

Paul Harding studio造型ok可動ok
http://www.hardingdesigns.com/site08/index2.html#??

鍾意就買!
其實成件事&#22021;開始只係我見到隻新&#22021;黑豹&#22021;質素同舊&#22021;對比一下,一時有感而發姐,我真係冇諗過會變成鬧hasbro ? 其實我邊間打邊間都未分到,講真devil 兄你真係知好多,你想比多d人了解背後係一件好事,但係講真我唔係呢到每一個人講&#22021;野都會睇,所以你之前講到個口有幾臭我真係唔知,我覺得真心分享大家會感覺到,但作為一個比其他人知得多&#22021;人,你你想同大家分享你知&#22021;野,說教唔洗咁勞氣&#22021;,大家成年人,有d野大家立場唔同姐!多謝你再一次教大家野,其實你每再講一次,總會有新&#22021;人睇到,知多左,你&#22021;目的都叫達成呀,所以你個口係臭得有價值&#22021;
回復 22# Devil_Fudou

sorry, 打錯,係deadpool....... 唔怪得無人彩我。
其實心平氣和大家又玩又學,唔洗燥,無必要證明自己全對;對方全錯。:36: