Toysdaily 玩具日報

樓主: Devil_Fudou

[分享討論] Toybiz / Hasbro 討論

頭像被屏蔽
回復 135# 李露MEI

其實佢既策略好明顯
就係將最好既放最後(無奈佢所謂既最好係十年前Toybiz既技術)
咁就可以將同一角色出N咁多verison
下次出好d下下次又出好d
慢慢据你班死忠
回復 122# leonoel22

嘩ching咁好心機星期六下午咁好天打左咁多英文, 學你話齋
"如個係我,我會花時間休息、做運動、陪家人、看書、思考一下人生及社會要聞。"

呢度中文forum我用番中文, 假設你講緊我同avengers2012 ching討論既avengers 375 系列, 唔明點解分析一個case你會話unfair, 有興趣繼續討論的話希望你可以解釋

你話開左玩具唔可以complain, 咁又點會呢? 差唔多成個forum都complain緊hasbro wor

題外話, 見d英文有少少問題
"You can complaint the food" 應該用complain (verb), complaint係noun
"Maybe, their focus in some good selling toys" 應該用they不過你應該手快打錯姐
某啲問題唔可以全怪 Hasbro.  Avengers 3.75少咗關節?  我當然失望.

但以家玩具商絕對唔易做.
http://www.toysdaily.com/discuz/thread-194641-1-1.html
[魂展有感:高達產品已被邊緣化] 都講咗好多問題.  某啲大大都講Bandai Robot 魂VS HCM-Pro, MIA,GFF等等.  雖然無孩記咁離譜, 但的確成本上升係真嘅

當年興起時, 孩記/Mattel/Kenner/ etc 可以話乜就乜.  但以家, 沃爾瑪/Target係大晒.  係沃爾瑪要孩記做點點點.  霸惡的係沃爾瑪, 列晒所有規限.  Safety, case ratio, etc. 要喺規定嘅價錢下做到所有野, Hasbro/Mattel點都要 cut budget.

NECA 唔駛睇Wal-Mart/Target頭.  當年NECA只喺Target出售過Assassin's Creed 2 figure.  但可能反應麻麻, 再無出售過其他NECA figure.

我所有野唔係特別要你覺得孩記好可憐, 又未至於。  但每間公司都有做野嘅方式, 而孩記同美泰都係要比沃爾瑪牽住鼻子走.  同埋點解同NECA唔同。  

最重要係沃爾瑪/Target 無日本百貨公司咁受落收藏家市場.  日本有Yodobashi/Big Camera 等support.

沃爾瑪/Target 知道你條line係collector 向, 真係採你有味.  佢賣啲必須品好容易姐。  廁紙可以容易地猛咁order, 同一barcode number.

你Marvel Universe 唔同series, 同一barcode number.  呢啲大公司無咁好氣理你乜series, 物series.

呢個係一個美玩市場本身嘅問題.

就算所有野你話好似, Marvel 全線比NECA law?
NECA 的確好錫玩家。  真係出啲野好靚  有當年老麥造型師班底.

但始終仲係細公司。 出貨量遠遠不及Hasbro.  出售地方又少。  仲有好多玩家忘記......  真正買玩具嚟玩嗰班細路.

作為一個收藏家, 有時我地忘記我地細個玩玩具。  以家我地覺得底B姐, 但你地有無記得細個時粗玩嗰啲玩具?  呢啲野NECA的確唔識合小童.  都要諗係喺細路市場,  從細路嘅立場睇睇.
我地喺網上可以聲大氣粗, 但玩具呢個市場, 就算縮細咗, 都仲有小朋友呢樣野.

回復 137# Assassin

Dear Assassin

I refer to your reply received on 28/10/2012.

嘩ching咁好心機星期六下午咁好天打左咁多英文, 學你話齋
"如個係我,我會花時間休息、做運動、陪家人、看書、思考一下人生及社會要聞。"

Since I was taking care my sleeping baby, my hand was free and I can type English in fast manner. I still have spare time to make some comments here after all necessary daily work and life.

呢度中文forum我用番中文, 假設你講緊我同avengers2012 ching討論既avengers 375 系列, 唔明點解分析一個case你會話unfair, 有興趣繼續討論的話希望你可以解釋

I am sorry that I can't type Chinese. Those Chinese posts  I made which are helped by Google translate. I was not referring to your post but just some of the posts are in relation to Hasbro production management.

你話開左玩具唔可以complain, 咁又點會呢? 差唔多成個forum都complain緊hasbro wor

I am sorry that there are some typo mistakes. Only you can complain the products if the products made your health and life in danger but not its "quality of enjoyment". Besides, you can make the complaint if its package description does not match the product inside the package. If you guys are making complaint, then just directly send a complaint letter to Hasbro (not complain to the air) or Consumer Council. At most,  you guys are discussing and sharing the feeling of the products. However, I have seen some posts stating the positive side of Hasbro.

題外話, 見d英文有少少問題
"You can complaint the food" 應該用complain (verb), complaint係noun

Sorry, typo mistake

"Maybe, their focus in some good selling toys" 應該用they不過你應該手快打錯姐

Sorry, typo mistake.
Or, Correction = "Maybe, they are focus on some good selling toys"

Regards,

leonoel22
先多謝各位大大花時間睇小弟長篇大論,亦都多謝各大大既讚,今次既回覆會盡量簡短。

回應返Duraxyll大大既文章:

oafe.net 的誤報:
大大引用既文章係2006年9月21日刊登,其實早係2004年MARVEL.com 已經為TB/TBWW同MARVEL 呢段三角關係解話(即TB 係MARVEL 既 TOY DIVISION, TBWW買版權, TB 負責TOY DESIGN, SALE & MARKETING)。引文中出現多個錯誤:

-"The company known as ToyBiz (run by Jeff Hseih and Avi Arad) "...Jeff 從來未擁有或"RUN"過TB(之後買起MARVEL 都唔關佢事), 佢只係響前TB時期幫佢地生產玩具既玩具廠老闆,亦都係因為呢段關係令佢攞到MARVEL CHARACTERS 既版權。

-"To confuse things further, at some point they formed a company called "ToyBiz Worldwide"... " 我都好肯定oafe既筆者好CONFUSE下, 因為同樣地, Avi或者MARVEL 都未曾"FORM"或擁有過TBWW。

基於以上錯誤既描述, 文章後段發展左更多錯誤既推測,在下不一一詳述。本人推斷文章既筆者會犯下如此重大錯誤,除了因為沒有做好資料搜集外(因為以上三角關係資料亦早於2006年一月起已經於多過玩具網站/討論區,如FWOOSH/ACTION FIGURE INSIDER/SUPERHEROHYPE被多次正確地指出),最大原因是筆者誤將關鍵人物之一Jeff Hsieh Cheng 的名字都串錯了, 導致資料搜集出現困難。

有關Toybiz Worldwide 總部響香港與售價:
其實一來響我個POST所講既已經係用美國TARGET/WALMART既售價黎做討論, 同香港冇關。二來香港既HK$59.9公價同美國大概US$8 亦都相約,不存在香港有大優勢的問題。三來不論TBWW或HASBRO, 玩具還是由中國這世界工廠輸出,"Toybiz派貨比香港會比Hasbro方便"之說亦難成立。其實當年響香港買TB+TBWW既玩具同US果面一樣一D都唔容易。想買正價貨的話要密密巡TOYRUS同JUSCO, 仲要比D SCALPERS 快手先有機會齊套,否則就要食街舖/YAHOO炒價, 好多時仲要肯俾$都冇貨過你買。

有關" Hasbro UK 係要另比license fee."
其實我唔太明大大想表達乜野論點,大大可否補充? 不過就呢句說話好有可能係正確的,因為類似既大公司好多都會將成本分返比其他分部,即係HASBRO UK 要比返部份LICENSING FEE 比HASBRO,不過呢個應該同我地既討論冇關。

有關REUSE BODY PART:
其實POST 裡面已經講無論點比較靚唔靚都會因為客觀條件不同而對TBWW+TB或HASBRO做成UNFAIR既情況,而在下所舉既例子只係想講出大家都會REUSE BODY PARTS, 但係TBWW+TB 早響ML 3 既年代已經知道REUSE BODY PARTS 唔可以夾硬黎, 必要時更要BASE ON 舊件修改再做模,而HASBRO 就響短短幾年裡面為我地製造左大量外形/面相都一模一樣既倒模FIGURE。如果要講多個HASBRO 冇HEART夾硬黎既REUSE例子, 大家可以睇睇HASBRO 2 PACK 既MARVEL GIRL。1963年既MARVEL GIRL 會著住現代既露臍裝,仲要因為怕羞所以響入面打底添。呢D咁既REUSE真係有返少少良心既TOY MAKER都做唔出的(已經唔討論佢面相架啦)。

如果話我對TBWW+TB 偏心, 原因一定唔係香唔香港(因為我有好多佢地既ML都係響US買的),而係佢地既出品真係好有HEART。而孩記做得最用心既地方,暫時依然係停留響點樣用PHOTOSHOP執到D相唔似件PRODUCT本身。
good post ~~~~!
回復 140# 消遙丸

好耐無見倒你0既post啦,
你0既post真係令我知多好多背後0既0野,
我都幾認同, ML我都無玩好耐,
無玩都係價$同質數,就算有D款唔錯都好難正價單隻買,
所以ML玩左5定8代就無玩,
不過其實大家都唔太需要別人認同自已玩觀點,
反正玩玩具自已玩得開心就夠,
就算一佰個人覺得件玩具靚,
但你唔覺得靚或唔0岩你, 你0米又係唔買,
所以大家都無謂介懷其他人點睇,
亦無必要令唔同觀點0既朋友變成同自已相同,
都係果句玩玩具玩得開心就夠啦!
言猶在耳。

半年前的討論,今日永劫回歸。

由Avenger 到Ironman3, 孩佬再下一城,變本加勵,

兒童向的出品趕絕收藏家向HotToys,Neca, MS進發。

祝大家好運。

祝孩佬商祺。
言猶在耳。

半年前的討論,今日永劫回歸。

由Avenger 到Ironman3, 孩佬再下一城,變本加勵,

兒童 ...
無明: 發表於 6-4-2013 04:01 PM

淨係D 3.75已出晒事

電影造型咁受歡迎,WHY唔用多D資源搞好電影版玩具呢?仲去亂開多幾個ML 當一SET咁出,
好似IRONMAN 3 咁,明明42咁受歡迎,就做好D啦,手掌又唔上色,手又冇多對換下,搞埋D咩BAF 加 垃圾ML咁出,
係就係好炒得,但我唔覺有咩好 ,有好多人都唔睇漫畫,鬼識咁多款咩,靚就會買加啦

成本問題既話咁其實好簡單,佢加價多幾十蚊多返1-2節關節,多隻手,取消D可有可無既BAF 咁咪得囉!

有多對手換同多關節就算加價我唔信會冇人買,始終美玩便價電影產品玩具品牌唔多,黎黎去去都係個2-3間,情願佢賣貴小小(2XX-3草)好過成日話成本問題偷雞CUT野,

我覺得其實美玩一D都唔貴,係而家既HASBRO 6"唔值咁貴,都係百幾二X蚊,孩佬都仲未見到好大既進步,近排出既隊長2可算係數一數二有讚小彈既玩具產品
不過又搞個SET+BAF咁賣,資源都分晒去,隊長2造型都係好極有限,所以加價多小小,做好D,專出電影產品先,之後ML先再搞大佢,
咁咪仲好

我發現3.75 出得仲好過6",MU VER 雷神頭雕係一個好例子,真係好型
BUT而家對ML已經無興趣啦,電影版反而會關注,因造型大愛
轉口號:MS出發
打擾你地激烈討論, 我只係想share隻 toybiz sauron