Toysdaily 玩具日報

樓主: Devil_Fudou

[分享討論] Toybiz / Hasbro 討論

回復  原罪

其實你呢幅圖係講影響量而唔係影響質
減量黎應付成本通漲係無可口非
但如果影響埋質 ...
iwillneverlose 發表於 19-10-2012 10:29 PM

關節「量」咪大幅下降羅:DD

佢雕功有時都唔錯架。

另外neca小弟唔覺得真係完全無得彈…
你可以搵搵其他post,唔少人同小弟一樣,一開盒一郁已經爛…

質好?只不過你好彩…
有問題根本唔止一間公司!
頭像被屏蔽
回復 61# 原罪

咁小弟都無話Neca係完美
只係覺得佢有進步姐
開頭玩電影人物
真係近零可動架
但呢排出既街霸、Rocky見得到佢有下過苦工
小弟亦非常幸運無試過爛件
btw
其實鞋佬近排出既mL都有進步

希望到最後大家都有好玩既marvel玩具啦
每個人喜愛玩具既程度都唔同
有時唔係「唔啱咪唔好買囉」咁簡單架
有時想買下玩具開心下
但去到見 ...
iwillneverlose 發表於 19-10-2012 10:16 PM

完全同意。玩開marvel又無其他品牌代替,想集齊maveral角色,無錯係可以唔賣,但收藏就.......
奇怪係消費者唔可以插一間公司,keep唔到自己產品的質素?反而要同情佢因為成本上漲,而水準下降?
無錯成本係加咗,售價亦同時有加,質素keep 唔到, 仲要報喜就不能報憂?鐘意間公司出的玩具都唔代表要麻木讚好?
玩具出得好當然會讚,但出得差反而唔可以出聲,什麼思想?
唔係只針對Hasbro,其實好多公司都好Hea, 插Hasbro 係唔想見到自己喜歡的玩具越做越差,唔鐘意果d真係插都廢事。
回復 63# avengers2012

其實好多人插hasbro係插關節少左咁多, 咁係有d唔肯接受現實, 關節同成本有正面關系, 因為物價上脹, 要出figure又有錢賺關節就要減, 我會用"理解"hasbro成本上漲, 好似想當年幾毫子一支汽水, e家插佢要5蚊支就係唔肯接受現實
:78:

講關節就因為成本要減!講造就各花入各眼!
可以講咩?
現實係5蚊都買唔返支汽水,得返水!口渴就飲,唔飲就唔好出聲,諗下都唔接受現實
完全同意。玩開marvel又無其他品牌代替,想集齊maveral角色,無錯係可以唔賣,但收藏就.......
奇怪係消費者唔可以插一間公司,keep唔到自己產品的質素?反而要同情佢因為成本上漲,而水準下降?
無錯成本係加咗,售價亦同時有加,質素keep 唔到, 仲要報喜就不能報憂?鐘意間公司出的玩具都唔代表要麻木讚好?
玩具出得好當然會讚,但出得差反而唔可以出聲,什麼思想?
唔係只針對Hasbro,其實好多公司都好Hea, 插Hasbro 係唔想見到自己喜歡的玩具越做越差,唔鐘意果d真係插都廢事。
avengers2012 發表於 19-10-2012 10:59 PM

我真係有少少懷疑你其實知唔知呢個帖係講緊d乜?
而家邊個講過話唔可以插?邊個講過要報喜不能報憂?邊個講過出得差唔可以出聲?
我同其他人已經講過話如果隻figure出得唔好絕對可以話佢出得唔好
講過話冇理由佢出得唔好都要話佢好,其實你係睇唔到定睇唔明?

我長篇大論打既野你其實有冇認真睇過?
我由始至終都只係講緊大家臭罵佢,話佢賺到盡,無良,冇heart,質數話之你,係奸商,等等既言論
亦一而再,再而三咁解釋有好多野都唔到Hasbro話事,更引用Hasbro Marvel同Toybiz既重心人物對玩具背後既解説
咁去解釋就算Hasbro出得差,都唔一定等於佢係賺到盡,無良,冇heart,質數話之你,係奸商

但你每一次都好似睇唔到定唔知扮睇唔明咁
我就真係唔明你什麼思想喇.....
回復  原罪

其實你呢幅圖係講影響量而唔係影響質
減量黎應付成本通漲係無可口非
但如果影響埋質,間公司真係聽執
以前Toybiz附送既漫畫書、地台、幾合一既bouns parts我都可以唔愛
我只係想要隻面相好d、上色好d、關節好d既公仔
「以上條件與價錢相約既Neca都一一做到」
iwillneverlose 發表於 19-10-2012 09:29 AM

你話減量黎應付成本通漲係無可口非,但影響埋質就聽執
咁請問一隻figure可以點樣減量而唔影響質數呢?整細隻d定出少隻手?:?
回復 65# 167169

你可以諗, 不過點諗都唔會幾毫子買得番支汽水, 呢個係事實 :78:
回復  167169

你可以諗, 不過點諗都唔會幾毫子買得番支汽水, 呢個係事實
Assassin 發表於 20-10-2012 03:54 PM

我只係想五蚊買返支氣水
我真係有少少懷疑你其實知唔知大家討論緊d乜?
而家邊個講過話唔可以插?邊個講過要報喜不能報憂?邊 ...
Devil_Fudou 發表於 20-10-2012 03:36 PM

我都懷疑你知唔知自己講咩,大家都插緊Hasbro加價後都cut呢嘢,cut果樣,話緊佢賺到盡,呢樣果樣。
你就話成本問題,大家唔應該鬧Hasbro, 咁唔係只可以報喜,不能報憂嗎?明知有問題都唔出得聲?
Hasbro控唔控制到,係要問佢地d高層肯唔肯去變,肯唔肯去進步,而唔係迫消費者去接受佢退步。
全世界都加價係預咗,Hasbro都唔係無加,想佢keep返應有質數,好過分嗎?
回復  avengers2012

其實好多人插hasbro係插關節少左咁多, 咁係有d唔肯接受現實, 關節同成本有正面關系 ...
Assassin 發表於 20-10-2012 01:10 AM

其實Hasbro d新body既關節數量我覺得已經算合格啦
最主要既腳板接地關節已經返返黎
對比大部份Toybiz,只係仲争用處唔大既手指同腳指關節
回復  Devil_Fudou

我們香港的朋友可是很不幸運,衣、食、住、行樣樣都不太容易。私人時間及空間又太少 ...
leonoel22 發表於 18-10-2012 11:25 PM

香港其實真係玩具迷既天堂黎
日玩同日本差唔多同步出,美玩更往往出得早過美國
HK大部份日玩同美玩都平過日本同美國
而且玩具店集中,出一出旺角已經有數十間玩具舗
北美d玩具舗真係少好多,而且全部都隔好遠,揸車揸半日周圍去都係得幾間
HK yahoo買賣交收又方便
唔好既就係屋企地方細,生活壓力大
放鬆d啦~ 香港人~~
我都懷疑你知唔知自己講咩,大家都插緊Hasbro加價後都cut呢嘢,cut果樣,話緊佢賺到盡,呢樣果樣 ...
avengers2012 發表於 20-10-2012 04:08 PM

即係雲吞麵以前四粒,家下俾三粒你…
因為加左四十萬租…

有人叫你唔好鬧人奸商,不知進取,要睇下發生乜野事…多個角度思考。

咁當然唔諗無人阻到你。
我都懷疑你知唔知自己講咩,大家都插緊Hasbro加價後都cut呢嘢,cut果樣,話緊佢賺到盡,呢樣果樣 ...
avengers2012 發表於 20-10-2012 03:08 AM

所以我咪就係話你唔知有冇睇我打既野囉!
SDCC d圖你都唔係冇睇過下嘛?隻隻個牌都係寫住$14.99,加乜野呀請問?加乜野?
肯唔肯去變?肯唔肯去進步?美國市場既問題之前已經同你講過晒,講到我口都臭埋!
好多時唔係佢肯唔肯去變!而係個市場容唔容許佢去變!

同樣問題,舉例一間舗頭因爲加租而要加價同降低成本黎去爲持
而你就二話不説話佢賺到盡,無良,冇heart,質數話之你,係奸商
你係咪覺得咁樣鬧得啱?!
所以我咪就係話你唔知有冇睇我打既野囉!
SDCC d圖你都唔係冇睇過下嘛?隻隻個牌都係寫住$14.99,加 ...
Devil_Fudou 發表於 20-10-2012 04:52 PM

:DDdevil,我同你舉埋同一個例既?
會唔會以為我都係孩記打手架?