Toysdaily 玩具日報

樓主: Devil_Fudou

[分享討論] Toybiz / Hasbro 討論

一回來就見到呢篇大作, 似乎miss 咗好多!!
For me, 玩玩具只會睇件玩具好唔好玩, 可動和造型是否值回 ...
gumng 發表於 17-10-2012 12:54 AM

你講得一d都冇錯
作爲一個買/玩家,覺得件貨品唔好同唔值
絕對唔使幫住間公司,絕對係有權唔買,有權唔幫襯
但咁就代表可以臭罵佢,賺到盡,無良,冇heart,質數話之你,奸商?
你覺得咁樣係合理?

就好似例如一間舗頭因爲加租而逼住要加價同降低質數黎爲持
而你就鬧佢係無良奸商,賺到盡,冇heart
你覺得咁樣係合理?
其實成件事嘅開始只係我見到隻新嘅黑豹嘅質素同舊嘅對比一下,一時有感而發姐,我真 ...
167169 發表於 17-10-2012 12:32 PM

其實唔關你同你既留言事,基本上差唔多次次有關Hasbro Marvel既post都會有人鬧Hasbro
而我,的確就係口臭佬一個:DD
回復  Just-For-HIM

我讚賞樓主的認真及犧牲精神。如個係我,我會花時間休息、做運動、陪家人、看書、思 ...
leonoel22 發表於 17-10-2012 10:48 PM

多謝讚賞,加拿大既生活節奏比香港慢好多
所以我做晒休息,運動,陪家人,看書,同思考等後
都仲有空閒可以寫咁多嘢同大家分享我既興趣同我所知既嘢
小弟有時都有出想當年post…
但未必只係針對邊間公司…

而係當年確實係有過價廉物美既美好年代… ...
原罪 發表於 19/10/2012 02:27 AM

幅圖咁正既, 我之前未睇過~
最正係包乖乖.....D螞蟻~:DD
你講得一d都冇錯
作爲一個買/玩家,覺得件貨品唔好同唔值
絕對唔使幫住間公司,絕對係有權唔 ...
Devil_Fudou 發表於 19-10-2012 10:20 AM

你的比喻很正確!!
我只係奇怪, 呢間公司明明可以保持應有的質數, 突然間水準大跌, 到近期水準才開始回升? 咩原因呢?
頭像被屏蔽
回復 46# Devil_Fudou

大大,出得唔好自然就比人插架啦
現實係咁殘酷架wor
不過平心而論
價錢相約既Neca
就真係無人閙佢奸商,無良心喎
「有,就係Robocop一模多用,僅此而已」

回復 48# Devil_Fudou

我們香港的朋友可是很不幸運,衣、食、住、行樣樣都不太容易。

私人時間及空間又太少。閒時想買一件稱心如意的玩具都很多制抓,買了又沒時間玩,很可憐呢。

得閒是福氣,認真是美德
回復  Devil_Fudou

大大,出得唔好自然就比人插架啦
現實係咁殘酷架wor
不過平心而論
價錢相約 ...
iwillneverlose 發表於 19-10-2012 11:32 AM

令人聯想到某國家想在港推行的思想教育.......
回復 48# Devil_Fudou

香港真係太急,但著數在咩都有就係無時間XD;前年去澳洲探朋友住&#21655;一個禮拜,又無plan去邊到;無車載一定唔方便,只可係附近周圍行…兩三日已經悶到訓完又訓><訓醒仲係下午……好漫長
頭像被屏蔽
如果真係成本問題
其實真係大可以唔出
打個比喻
micheal JacKson死左
如果宜家出佢既人偶產品一定大賣
但版權一定貴到死
咁如果有一間公司計過數
只要降低質素就可以cover成本
咁身為mj迷既你
係咪寧願佢唔出先
其實而家玩玩具之麻
覺得佢唔好/唔值咪唔買囉
買完又嫌貴又嫌呢樣個樣,咁真係同自己過唔去......
一句講曬鐘意就買唔鐘意就唔好買

成街都係玩評, 有圖有片有評論, 思考清楚先好買, 廢事買完又鬥自己唔開心
回復 52# leonoel22

AMEN∼ :64:
頭像被屏蔽
每個人喜愛玩具既程度都唔同
有時唔係「唔&#21873;咪唔好買囉」咁簡單架
有時想買下玩具開心下
但去到見到都買唔落手
空手而回都幾灰下
有時寧願佢無心出就唔好出啦
比第二間出好過啦

仲有每件產品都會有機會上討論區俾人評論
有讚自然有彈
覺得件貨俾人彈到一文不值時
其實又要諗下係咪真係有point
好似一部相機一架車
今代仲出得衰過上一代
你估下有無人上網&#38297;
有無人真係「唔買咪得囉」
每個人都會對自己既興趣有要求既
睇下點表達架姐
頭像被屏蔽
回復 41# 原罪

其實你呢幅圖係講影響量而唔係影響質
減量黎應付成本通漲係無可口非
但如果影響埋質,間公司真係聽執
以前Toybiz附送既漫畫書、地台、幾合一既bouns parts我都可以唔愛
我只係想要隻面相好d、上色好d、關節好d既公仔
「以上條件與價錢相約既Neca都一一做到」