Toysdaily 玩具日報

查看: 50556|回復: 145

[分享討論] Toybiz / Hasbro 討論

承接呢個post既討論: http://www.toysdaily.com/discuz/ ... =6542646&fromuid=27

其實呢個話題係TD呢度已經講過好多好多好多次................

你地一味話以前點好點好,話而家點差點差
一味話Toybiz點好,點正,點平,Hasbro點唔好,點呃錢,點冇良心
你地又有冇嘗試去了解過咩係Toybiz?
有冇嘗試去了解過點解Marvel個license會俾咗Hasbro?
有冇嘗試去了解過ML既主要市場係北美而唔係香港?
有冇嘗試去了解過ML正式美國售價係幾多?
以上呢d我同某幾個大大例如Duraxyll前前後後已經講過好多次
我唔知你地係睇唔到,當睇唔到,覺得我地講既係廢話,定甚至覺得我地係Hasbro派黎既打手
anyways,我再次講多次俾大家聽我所知既野,希望大家今次可以真係認真咁睇....

首先,我都想Hasbro出糧俾我,但可惜唔係囉.....
而我經常介紹Marvel角色,相信大部份人都知,都一定見過
我對Marvel既熱愛相信應該冇人會否認,Toybiz同Hasbro出既ML我差唔多買齊,而且每隻都拆出黎玩同display
所以我比呢度任何一個都更想d Marvel figure可以出得有咁靚得咁靚!!
但點解我冇好似大家咁一樣踩Hasbro,並唔係因爲我係打手,而係我有嘗試去了解玩具既背後

Toybiz,跟本就係Marvel既子公司,跟本就係Marvel既一部份
如果Marvel Legends係有錢賺既,Marvel又點解要賣個license出去俾Hasbro?
證明以Toybiz以前既手法,制作,價錢等等,去到後期跟本已經做唔住
所以Marvel先唔玩,先賣個license出去比其他人做!
Toybiz出咗Marvel玩具幾十年,我相信佢地如果唔係真係覺得太難做/冇得做,都唔會賣個license出去
甚至完全退出玩具業.....

而Hasbro,剛接手時所出既ML的確完全係垃圾!
但去到近年既2pack同Return of ML,水準比起剛接手時已經提升不少
可能平均係唔夠Toybiz好,但Toybiz一樣有出過好多唔掂既ML
點解我又唔見你地插吓果d figure?

售價,你地住喺HK,只睇HK既價錢都係無可口非,但並唔代表HK價就=official price!
一件玩具黎到香港,有好多不同因素會影響到個售價,例如匯率同代理等等
Toybiz ML Series 1當年喺美國既售價大約係$7-8US,大約=$55-60HK
去到最後既MODOK Series,已經升到大約$12-13US,大約$100HK
我唔知點解當年HK仲可以賣$60HK,可能因爲當年Marvel喺HK唔hit,好多都賣到好平
而Hasbro接手後,美國售價基本上係冇加過,一樣係$12-13US
而HK因爲轉咗Hasbro HK代理,所以先會特然貴咗咁多

到咗而家最新公佈既ML,建意零售價都只係$14.99US,就算出到黎最多都係大約$19.99US
比起10年前Toybiz ML都只係貴咗一倍多少少
如果你地對比吓日玩,例如裝著->SHF,或者一d PVC figure,升幅最少3-4倍!
順帶一提,Neca d figure喺美國同ML大約係同價,而Marvel Select係貴ML少少

成本問題,冇錯,我唔係喺Toybiz/Hasbro度做,我的確係唔知咁多年黎實質係升咗幾多
但我上年有幸去過San Diego Comic Con同New York Comic Con
我同Hasbro既Senior Marvel Product Design Manager-Dwight Stall傾過幾次
佢有話而家6" figure真係好難做,成本問題一路都逼得好緊,而佢地首要目的就係令6"呢條line可以繼續出

你地可能會話,佢係Hasbro既人,當然幫住Hasbro講野啦
咁你地應該要聽吓下面呢段Jesse Falcon既訪問
呢段係今年4月,Jesse Falcon接受fwoosh既訪問
http://thefwoosh.com/resources/f ... isode-Special14.mp3

Jesse Falcon可以話係ML之父,當年喺Toybiz度打工果陣佢有份創造ML出嚟,一路將ML養大
佢而家係Marvel既Director of Merchandising,並唔係Hasbro員工,但Hasbro ML佢一路有睇住
訪問中佢有講,話呢幾年大陸廠既生產成本越黎越貴,人民幣一路升值,大陸人工又越嚟越貴
佢哋要控制一隻figure既成本就越嚟越難

佢仲有提及當年Toybiz隻Super-Poseable Spider-Man(大家叫做McFarlene Spider-Man果隻)
成本係比一般既ML係貴好多!基本上係冇錢賺,但因爲Jesse同其他Toybiz同事都係超級玩具迷
佢地覺得點都要出一隻超高可動既Spider-Man,所以最後都係出咗
可想而知可動性/關節數量對一隻figure既成本影響幾大

所以Hasbro而家面對住咁緊逼既成本問題,只可以cut關節黎減低成本
但最近Hasbro新製既素體,全部都加返最多人投訴既腳板接地關節啦(正名叫Ankle Rocker)
但一樣俾你地投訴話重用body,Toybiz一樣有重用body又唔見你地投訴

暫時講住咁多先
又學多左野devil大
:36:
Devil_Fudou 大大對美玩的認識相信過去有從不同Forum 追你post 的人都肯定你既地位, 小弟亦從大大處學了很多很多

始終大家背景/經驗不同, 個人感覺自然會不同, 但就算如此, 各抒己見,  討論一下也不錯
睇到篇野學到唔少野,great!
好post, 先推後睇 :71:
咁睇黎toybiz 為左做出高質玩具 而不計成本.....:79:

題外話...除左toybiz / hasbro / NECA 之外, 仲有無其他外國公司係出6" - 8" 個d 高可動fig????
thx
一齊討論,只希望大家各持己見;不是針風相對!

我記得第一次買toybiz可能就係蜘蛛俠電影第一集隻高可動綠魔,係反斗城買都真係大大講的價錢到;覺得唔錯,仲係斗城留幾款無的蜘蛛俠;果陣蜘蛛俠設計上都唔及綠魔好!之後主線都係電影版為主,可恨到夜魔俠竟然出到有限可動; 真係浪費&#21655;個角色><

而間中買漫畫版角色都係香港有種唔好的風氣,覺得唔好買的角色;志在清貨,真係可以20~30一隻狼人,黑豹;之後有巨大機械人part果set都係咁!少貨的角色就會炒高個價,火鳳凰果陣真係200到一盒!咁見有平貨執,緊係買平的著數d;不過有時咁平真係唔多珍惜加上以前玩唔會研究咁多XD…到孩之寶接手真係已貴10~20,開頭係有跟toybiz咁出,好似ghost rider電影有隻雙重著燈版關節造型都有九成跟到;係大脾關節麻麻。

之後開始上100以上就開始無買,加上轉玩其他;就停&#21655;幾年;所以果陣再出ML都無乜點買…始終主要玩電影版為先!唉……不過都因為蜘蛛俠3的玩具真係俾孩佬試到心都灰,好記得佢出5";再之後出6",8"!佢一齊出都好,起碼有得簡,最幣6"同5"真係差不多;所以都中招入&#21655;兩隻=="差不多時期就去&#21655;玩12"^^

到今年先再買&#21655;好多新的6",又玩埋3.75;
devil兄唔駛耿耿於懷~時間會證明一切:71:
我大致上同意DEVIL 前輩講法, 但我有唔明係: E.G. 隻TOYBIZ 03年DAREDEVIL 前碗 (乃上下; 非轉手), 手指 及腳踝比剛出的灰色HASBRO 多了至少三個關節, 技術上無奶油差過九年前的貨色... 我&#25886;POSE都愈&#25886;愈多限制... (有錯請指教...) :die:
用tap打唔到,續…

見住有好有唔好,應該係你講的成本問題;個模係做得好好,但關節縮減,有d款上色都簡化&#21655;;好似ML白蜘蛛俠無手指關節應該都可以加番幾隻造型手!電影IRONMAN都有幾個手掌換,不過之後又縮減&#21655;;但見住下年出的ML好多都唔錯,都期待!不過前景好似無MU利潤咁好哩個就真,但亦因為marvel轉&#21655;去搞電影;先令近期的6"係香港咁多人買,以前得漫畫;fans始終有限…所以而家貴&#21655;都多人買,算係一個熱潮。不過可能以前的壞影響,美玩有時都比以前難買><
實在佩服 Devil_Fudou兄的見多識廣
亦深深感受到 Devil_Fudou兄 對Marvel美玩的熱情

小弟好小接觸ML,只集中火力玩3.75
但也有幸接觸到 Toybiz 的showdown,和 Hasbro的mu,
由早年的showdown 3.75到現在Mu 3.75,小弟都有追捧架。
想當年showdown出的真係有殺錯無放過,實在出正呀
相反,早期孩記的Mu,我不會隻隻入,因為有d款真係好衰,接受唔到(狼人,ironman)
但近年出的MU,我均是set入,造功,著色,關節實在提升了不少
最記得近日執櫃,拿出了showdown的西葛斯,再與Mu出的一比,頂,
點解Mu那隻會正咁多&#13774;,那隻showdown版仲係我千辛萬苦上網追返來。。。。
所以孩記是有不斷進步的,大膽個句,現在的mu肯定超越了當年的showdown

我返而覺得價錢才是令大家不滿意的,但這不是孩記的錯,
老土講句,係社會既錯,
人工加,料費加,租金加,港幣貶值,炒家發功,多人玩左。。。。
全都係令玩具升價的埋由,
不要說以前買隻showdown只需幾草,
最初出的Mu也只是7~8草,
係近幾年多人追,個價才係咁升。。。。:80:
所以我認為即使 Toybiz 仍存在,或仍保持以往良好質素,
其現在生產出來的玩具的價錢也不會便宜,係不能便宜。。。。

其實玩具既野,身外物而已,有得玩固然開心,
千萬不要一路鬧一路買,睇唔&#21873;就唔好貼$買難受,
現在資訊發達,玩具未到手就可以看到不少玩評,
做得好的便捧場,做得衰的便柴佢台,罷賣,消費者就係咁簡單

純粹個人肺話,不喜勿插
完全同意devil大大既觀點:71:

大ken兄呢句講得好好:
所以我認為即使 Toybiz 仍存在,或仍保持以往良好質素,
其現在生產出來的玩具的價錢也不會便宜,係不能便宜。。。。

即使toybiz返生 又可唔可以做返$60一隻!? 我認為無可能:59:
總有人係望住過去黎講現在
或者有一日孩記轉左手...佢地就會講反而家ge孩記
不嬲都撐DEVIL兄   價錢上升無可厚非

成日話TOYBIZ好  我覺得TOYBIZ係某D角色可動比較高  但係好多造型都麻麻

睇返ROML  好多造型靚 可動又提高左
孩寶真係持續進步
我比較鐘意依家&#22021;討論氣氛
以下只係我個人意見:
我好簡單只有好同唔好,不論Toybiz  / Hasbro 都會有好同唔好呢個係必然&#22021;,
好同唔好都係主觀&#22021;,呢個都係必然&#22021;,
所以再講邊個好同唔好只會係沒完沒了&#22021;
我玩玩具真係好簡單,自己覺得好就買,唔會理什麼人工上漲,物價上漲,大家個價係唔同&#22021;,
我相信大家&#25811;隻玩具上手時唔會諗係唔係因為大陸人工貴左所以個樣差d都可以理解&#22021;呢種心態呱?
我唔會因為背後各種原因去買一隻我覺得唔ok但可以理解&#22021;玩具,
我真係唔係話Hasbro冇進步,只係覺得佢仲未去到我自己可以接受&#22021;地步
當然,如果有好&#22021;6吋出左我都會買,我覺得市場會反應一切
我只係講我自己感受,所以請大家唔洗對我&#22021;說話太在意