Toysdaily 玩具日報

查看: 13396|回復: 58

[Hot Toys] 其實Hottoys公仔襟唔襟玩?

本人未玩個Hottoys, 早前訂左1/4 BATMAN + Catwoman, 唔知大家可否俾俾意見,

(1) 其實關節一排唔郁會唔會好緊, 容易斷嗎?

(2) 收貨果陣要注意什麼?

(3) 近來聽到一些關於HOTTOYS玩具冇以前咁好, 會唔會收貨果陣有好多問題出現, 例如關節鬆, 公仔表面有花痕, 或面部左右不對稱, 買開既人可否談談感想?

(4) 有沒有什麼係玩HOTTOYS一定要知道的, 例如改變唔到既事, 好似近期聽到HOTTOYS做女性角色係死穴等等。

感謝任何一位朋友的意見!
新手+1 等答案
話說最近hottoys真係配件又少左,又收貴人地錢
但沉左落去番唔到轉頭了...Q-Q
爬下文睇下近排隻 Mark i 已經好清楚。
1), 比起m記, 同eb., ht既body都叫ok...唔太緊唔太鬆...只係有d如ironman呢d非著衫既body就好難講.
2),收貨果陳睇下有冇表面花, 有冇缺件, 有冇左左腳, 左左手, d上色出介果d, 其餘既要返屋企玩先知, 記得keep單同返屋企即開盒詳細check有冇軟腳, 有冇爛關節. d啤膠有時啤到冇左一忽我都試過. 又試過ironman 軟腳板位, 企唔到要靠stand, d開燈位燈有冇壞, 會唔會開開下唔著,,唔玩開燈要清左d電池出來...因會流電池張.
3)近排d係成批有事,好似美國隊長咁. 成批有事嘈佢易攪, 得自己有事就煩d, 而家多左人玩(or叫多左人炒), 出貨量多, qc好似唔穩定,
4)ironman 底褲位軟膠既紅色會變粉紅, 仲有d包膠同黑皮,唔耐用係全figure介既事, 唔只ht係咁. 官圖唔表示一切, 話有既野出貨時可以冇左.好似iroman mark1地台事件. 以上係改變唔到既事實.
1.關節唔郁係唔會變緊既,同埋ht既body都唔係易爛既,冇甘易斷。
2.收貨果陣check下有冇sad件吧。
3.關節鬆較少有; 「公仔表面有花痕」,依件係玩具黎既,唔係完美既藝術品,d工人整果陣有少少花痕都唔會出奇;「面部左右不對稱」全世界個個人既樣都唔係左右對稱,公仔又點會左右對稱呢....
4.出貨唔一定準時,多數會delay

有請其他ching繼續補充:64:
回復 4# doggedyin

睇完之後, 有一種感覺, 我俾成$2930買一隻BATMAN, 但潛在問題咁多, 令人買都買得唔太安落, 而且件貨要下年先有, 本覺得HOTTOYS收咁既錢, 質素點都唔會俾人覺得HEA。
回復 5# Softsong

收咁貴, 點都要整個QC保証先令人買得放心, MADE IN CHINA, 唔通QC真係差到咁....?而家咁好似放左毒落班客度, 跟住加價同減劑量。
新手+1 等答案
話說最近hottoys真係配件又少左,又收貴人地錢
但沉左落去番唔到轉頭了...Q-Q
almomo 發表於 3-9-2012 12:29 AM

我因為好鐘意BATMAN先跳入HOTTOYS, 唔知你係因為邊隻而加入呢?
1.著衫人形非常襟玩,BODY好耐用,
IRONMAN類玩太盡會花油,其他冇大問題,
但由於HT始終係非常精緻的12"
好多細小部件,好多幼帶等細微部份,把玩起嚟當然唔同你細個用超合金對撞咁FREE

2.我自己就通常攞貨當場唔CHECK,返屋企先CHECK,TOUCH WOOD暫時未試過中SAD,
幾大公司都會有QC不良品,自己小心D CHECK就OK啦

3.如果HT都叫差,我唔知邊間叫好,當然,我唔係話佢完美,但係...你話佢西?其他廠仲西...
有咩計...?

4.改變唔到嘅係你會一路買落去
爬下文睇下近排隻 Mark i 已經好清楚。
老孫 發表於 3-9-2012 12:39 AM

無論點都好應該作出合理賠償, 人地咁有心追你公司既貨, 搵咁多錢, 有錯就似住自己有地位夠惡唔做補償, 良心竟然過得去?
1.著衫人形非常襟玩,BODY好耐用,
IRONMAN類玩太盡會花油,其他冇大問題,
但由於HT始終係非常精緻的12"
好 ...
the_crow 發表於 3-9-2012 01:29 AM

或者超精緻同襟, 我寧願襟玩, 有時玩得郁得既玩具, 太精緻唔係咁好。
回復 8# batman38

我第一隻係訂Loki既,因為個頭雕真係好似,本身諗住一隻就夠了 貴嘛,之後又忍唔住訂埋企隔離既阿Thor(女仔係花心啲嫁啦
哈哈),過左無耐Mark VII出左見到今期套甲好靚又衝動訂左,得三隻人丁太單薄所以買多左隻美隊黎玩,共4隻。
而家心思思想訂wolverine,但又唔出cyclops咁單買一隻好無意思,而且等緊xmfc既professor x & magneto
或者超精緻同襟, 我寧願襟玩, 有時玩得郁得既玩具, 太精緻唔係咁好。
batman38 發表於 3-9-2012 01:32 AM

要真正襟玩大把選擇,做咩走去買HT...?
例如NECA,HT大部份角色佢地都有出,
價錢係9樓掉落街都唔肉痛的範圍,
何苦買HT然後怨佢唔及三魚貨仔襟玩....?
要真正襟玩大把選擇,做咩走去買HT...?
例如NECA,HT大部份角色佢地都有出,
價錢係9樓掉落街都唔肉痛 ...
the_crow 發表於 3-9-2012 01:40 AM

鐘情於Batman, NECA冇出正常SIZE好可惜, DC Direct 陶姿調得好靚, 非買不可, MOVIE MASTERS靚得黎最襟玩, 可惜炒得好勁, "最後HT就係手痕試下所謂極品"..............
回復  batman38

我第一隻係訂Loki既,因為個頭雕真係好似,本身諗住一隻就夠了 貴嘛,之後又忍唔住訂埋 ...
almomo 發表於 3-9-2012 01:40 AM

原來也有女仔會對英雄人物的FIGURE感興趣, 我想大多女仔即使對英雄感興趣也不會愛好FIGURE, 仲要係極貴既玩具, 真是難得。