Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 我與黏土二、三事!^^

回復  nis1111

不是強大,你形容錯了,這是愛,
只要有愛,你都可以,我可以幫你一把

...
粘土 發表於 1-8-2012 01:24 PM

愛嗎?愛不在乎擁有,要我幫您接管她們嗎:58:?我會好好照顧她們的!

其實IBRS係劇中本身就沒甚麼表情…所以…都沒甚麼差別啦!不過我其實期待她會像舊一批那樣會有呆臉。不過希望落空了…:unhappy:
找不到買膠袋的鋪,請幫幫手
回復 47# peter515a

係深水埗,有個長沙灣政府合署,由個度向西九龍中心個邊行幾步,您會見到馬路對面有一間專賣呢D膠袋既地舖架!記住同佢講要買D好似密實袋咁既膠袋,佢乜SIZE都有架。
初音ミク フェイ・エン設定很鍾意,但萬代出果隻初音&#12 ...
粘土 發表於 3-8-2012 12:06 AM

查實會場版果d, 我以前都第一時間仆去買的, 不過近來冇乜精力同財力去留意住d會場版, 加上國寶訂既話通常會有幾盒望下, 所以今次都係轉投通販貨算啦:51:
查實三千隻我個人覺得個量都好多下, 下下出咁多, 實質炒唔起又真係正常(係唔知係點解唯獨雪初音年年都炒得起...)
烏賊娘我冇留意, 但我明有時d qc真係好難揀得落手, 山田葵我都睇左幾盒先入手...
找不到買膠袋的鋪,請幫幫手
peter515a 發表於 3-8-2012 03:36 PM

係咪密實袋果d?
超市幫到你:71:
慶幸我對烏賊娘沒有愛,所以沒有煩惱!

昨天請假在家中休息。在家中整理了黏土人大半天,終於 ...
nis1111 發表於 3-8-2012 10:36 AM

等睇大大既靚相:)
等睇大大既靚相
機體 發表於 3-8-2012 08:25 PM

不要說我大大,我與大大的距離還差很遠啦:30:!

早幾日休息了一天,在家整理了我的黏土人,處理前要影張大合照留念先!

還有WF小炎留了在公司,所以沒有入鏡:31:。

其實我之前玩的黏土人是用日本城買的盒去裝的,不過最多只可以裝四至五隻。所以唔再用盒去收藏,買多幾個盒都可以買多隻黏土人喇:45:!

現在,轉用小櫻大大教的方法,而個盒就留返外攝帶黏土人時用啦!
以下係係深水埗買的膠袋。

取出黏土人後,個盒可以分成四部份。紙盒,摺起佢。吸索…忍心地拿去回收吧:79:!我們總是要向現實低頭的:56:!還有那些軟膠片,我覺得可以拿來保護黏土可愛的臉,所以保留:52:。我覺得甚麼地方刮花都不緊要,但不可以毁容啊:35:!

第四個部份就是說明書,同小櫻大大所講一樣,太前期的黏土是沒有說明書的。不過我玩的都是較近期:34:!

盒子接起後的模樣:

接著就是讓黏土人入袋,平時會擺放的放出來,少用的收起佢。不過我與小櫻大大有點不同,就是我每塊臉都用一個袋,因為我怕互撞會有機會刮花:(。

跟手入大袋,並放入說明書!大功告成!哈哈:D!

難得拿了黏土人出來,要影返幾張相啦!可惜時間不多,只影了數張…小心傷眼…:o

就咁多先,下次再影過:77:!
不要說我大大,我與大大的距離還差很遠啦!

早幾日休息了一天,在家整理了我的黏土人,處理前要 ...
nis1111 發表於 4-8-2012 09:53 AM

順帶一提,我隻柏崎星奈,之前合唔埋對腳,成日走光,俾我老婆話…:35:
原來係要拆對腳出黎去調較好角度,而家好好多喇!哈哈!:34:
不要說我大大,我與大大的距離還差很遠啦!

早幾日休息了一天,在家整理了我的黏土人,處理前要 ...
nis1111 發表於 4-8-2012 09:53 AM

相不錯(只係好象個背景光猛左少少...), 還有很詳細的分享黏土收納方法:love:
不過我同你掉返轉
原先我同你同小櫻大一樣, 都係主力用密實袋收納散件...
後來發覺用日本城膠箱收納散件時拎隻figure出黎組合, 換件做各樣野都會方便少少(唯一唔好就係箱佔位會多少少吧)
所以除了本體, 說明書, 台座條蕊(有鑼絲怕生锈), 大size少少既件會用密實袋ko外, 其他件都會用膠箱搞掂:shy:
回復 54# 機體

其實我有心整到個背景咁白,因背後係個窗,風景好亂,想整走佢。

回復 52# nis1111

拆盒係唔錯:71: 可以節省唔少空間!但到要放番出去果時,冇盒的就很難放到比人……:55:
回復  nis1111

拆盒係唔錯 可以節省唔少空間!但到要放番出去果時,冇盒的就很難放到比人……
打字 發表於 4-8-2012 08:48 PM

我無諗過放俾人喎。:@

回復 57# nis1111

如果係要放俾人,有盒係好D!:67:我買過D冇keep盒的,同有盒的二手,個價錢都有D差距.....:70:
回復  機體

其實我有心整到個背景咁白,因背後係個窗,風景好亂,想整走佢。
nis1111 發表於 4-8-2012 03:15 PM

原來係咁:(
不過其實我對影相呢家野真係零認識:55:
原來係咁
不過其實我對影相呢家野真係零認識
機體 發表於 5-8-2012 10:58 AM

才不是啊,要影到不懂影相的人都識欣賞才是好相!謝謝指教!