Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 我與黏土二、三事!^^

回復 30# nis1111

不是強大:(,你形容錯了,這是:love:愛,
只要有愛:love:,你都可以,我可以幫你一把:36:

wf之前官圖公報左得1,2號,沒有驚喜啊:unhappy:

小黏土賽車初音SET,啲友人見到果果都嘈:( ,但初音不可不買:cool: ,之前兩set都買開了:no:
咁樣...
小櫻 發表於 20-7-2012 02:11 PM

我平時都係好似呢位師兄咁用膠袋仔入D件
不過就冇師兄咁好心機係表情到貼埋貼紙做記認同係袋寫名
通常同一SET嘅零件各自入哂細袋就會再成SET入大袋
跟手放埋張說明書入去就當寫左:51:
不過本體同配件我係分開袋
最後全部放哂入一個大紙箱就算
今個月終於爆左身一個紙箱

另外比較奇怪嘅係如何個配件係軍火類
我會唔跟SET另外放埋一個箱到做垃圾崗軍火庫

FIGMA同黏土配件撈埋一堆:70:得閒先分番開佢...

至於個盒雖然D盒排哂出黎會幾好睇同宏偉
不過可惜屋企太細
無奈要扔哂佢
通常開盒CHECK左冇缺件錯件同超大睱疵就會掉盒同吸索
本來有諗過摺埋D盒收埋佢
但屋企之前有過白蟻,會食D盒
所以最後都冇留到
依加基本上除左得登同款最多隻黎收藏嘅黏土人之外
其他都唔會留盒

係好正呀!小櫻大大既分享真好。不過我正在尋找膠袋中!
nis1111 發表於 30-7-2012 01:42 PM

見賊船烏賊娘到左日版,行貨搶光了嗎

果D膠袋好似粘土師兄所講
係深水埗有得買
另外係D書局仔都會有
不過SIZE就深水埗果D膠袋舖會齊好多

回復  nis1111

近來一入,少出血,因為已經乾了

賽車初音set如沒有愛不要買,如買要小心
近排行貨都是 ...
粘土 發表於 1-8-2012 03:24 AM

尋日就唔多見有イカ行貨
應該未番
賊船就番左日版
不過佢尋放出黎果盒有個地方明顯地灰色地咁污糟左
尋日前後見到有3個人拎上手睇左一睇就放番低 (計埋我就4個)

話說今年WF夏比較多少中槍,暫時有
黏土人:
1.再販初音
2.再販白衣助手
2.聖誕初音
3.浴衣初音
4.BRS戰隊

FIGMA:
1.圓神
2.荷莉葉特
3.BRS戰隊

黏土人同FIGMA嘅SAO系列雖然未有模睇,不過如無意外都會中
試下由冇禁鐘意和平買回來的開始掉先,一開始要掉時都是不忍心,但面對沒位置都只好低頭

...
粘土 發表於 31-7-2012 09:07 PM

我家裹位置很多~還有玻璃廚窗~
請問擺放在廚窗內~又不被陽光照射到~這樣會沒問題嗎??

無良商人會把盜版當正版價錢賣嗎???
另外我在動漫節好像買到假貨...雖然不是黏土人..
是扭蛋太小的K-ON~買的時候只用小膠套一個個套住~
正版應該是盒裝嗎?這個範疇黏土大大能解答嗎>.<
回復 32# hotcake

再販白衣助手我都中左:55:
再販白衣助手我都中左

我自己第一隻黏土係買黑岩
初初因為中意黑岩個造型而買
買完之後都冇買過
直到小圓系列正式落坑
好多舊款都買唔番或者好貴
比較幸運最近GSC有唔少再販
D 款大部分係我想收果D:43:
白衣助手有塊面好得意

另外我早前入了一隻WF小焰
不過開盒發現 長頭髮PART 中SAD
因為WF限定要買過一隻新&#22021;都唔便
所以寄信到GSC反映
GSC回覆話可以寄番配件比我
請我提供地址
我想問地址寫到HONG KONG之後洗唔洗寫埋CHINA
我驚寫埋CHINA個郵件真係會係內地打個白鴿轉先番黎香港
但唔寫又會唔會唔夠清楚?
有冇師兄可以指點下:64:
買完之後都冇買過
直到小圓系列正式落坑
好多 ...
hotcake 發表於 1-8-2012 08:42 PM

寫 HONG KONG 就得...

小櫻上
通常同一SET&#22021;零件各自入哂細袋就會再成SET入大袋
跟手放埋張說明書入去就當寫左
不過本體同配件我係分開袋
最後全部放哂入一個大紙箱就算
今個月終於爆左身一個紙箱
hotcake 發表於 1-8-2012 07:45 PM

閣下是否近期先玩土偶?...

話說早期的款式是沒有說明書的說...

小櫻上
閣下是否近期先玩土偶?...

話說早期的款式是沒有說明書的說...

小櫻上
小櫻 發表於 1-8-2012 09:05 PM

係呀
我最舊果隻都係黑岩咋
所以唔知原來早期果D係冇說明書

另外唔該哂 師兄先
平時本地寄野黎屋企就多
外國寄野黎屋企就未試過
所以唔多清楚外國寄野黎個收件地址係點
唔該哂
通常 ...
hotcake 發表於 1-8-2012 07:45 PM

小炎專用武器庫?:)

睇烏賊娘我是其中一個:DD,不過叫人幫我留了,唔係都會買的,快手看一看&#21874;消光噴得好求其,賣時都要看清楚選盒好:cool:
放面的3x3膠袋又差不多用晒,唔知點解用得很快,一直冇數過其實唔知足唔足100的:(

我家裹位置很多~還有玻璃廚窗~
請問擺放在廚窗內~又不被陽光照射到~這樣會沒問題嗎??

無良商人會把盜 ...
amxx12345 發表於 1-8-2012 07:51 PM

沒被強光照射到就沒問題,如果住近海的要時常留意有沒有發霉,長期不理會入膠
無圖好難估:(,盜版一樣會老番個盒的,基本上你見果&#21874;店賣開盜版的就要小心

買完之後都冇買過
直到小圓系列正式落坑
好多 ...
hotcake 發表於 1-8-2012 08:42 PM

問題地方可否影張圖睇下:64:
小炎我都是WF會場貨,聽說ONLINE SHOP預定的貨有點不同&#21874;,所以都想找隻ONLINE SHOP預定的貨對照下
有睇過網上其他玩家的開箱文似乎沒有不同,可能是有細微的色差,拿上手對先分別到

東京&#12539;秋葉原&#12464;&#12483;&#37444;&#12459;&#12501;&#12455;  2012 夏 &#12507;&#12499;&#12540;&#12513;&#12540;&#12459;&#12540;合同商品展示&#20250; &#12499;&#12472;&#12493;&#12473;&#12487;&#12540;

:shiny:

涼宮還有得出太好了:die:

小惠惠:shiny:

美.....美紗-0-...嗚呀
電擊女角呢set太正啦~~~差不多隻隻都中...
特別是小惠惠, 大阪, 荷莉葉特.....:35:
回復  nis1111

不是強大,你形容錯了,這是愛,
只要有愛,你都可以,我可以幫你一把

...

粘土 發表於 1-8-2012 01:24 PM

嘩嘩嘩!!!
真有米:@
brs我只訂左通販
奈葉set諗諗下最後都放棄左:31:

初音&#12511;&#12463; &#12501;&#12455;&#12452;&#12539;&#12456;&#12531;設定很鍾意,但萬代出果隻初音&#12511;&#12463; COMPOSITE Ver.Ka面相不行,仲有少少逗雞眼,今年&#12527;&#12531;&#12501;&#12455;&#12473;夏改件很貴,所以睇下算:sad:

嘩嘩嘩!!!
真有米
brs我只訂左通販
奈葉set諗諗下最後都放棄左
機體 發表於 2-8-2012 06:27 PM

會場版和通販定價一樣的:( ,這方面你熟過我吧:62:在國寶做?
如果自己訂通販寄hk要2000yen運費當然是會場最平

年年都說會場限定3000隻,實際是3萬?因為市場策略所以要講少一個0?對比入場人數,個個都買到仲多到可以拿上網炒,但因為太多貨結果炒唔起

不過拍賣通販預訂一直都非常平,可能好像做團購一樣,但得1~2個人訂米實蝕?
還是行貨代理哪裡有得訂會平?這個真是一個謎
同一直很想講拍賣打明說是預訂WF限定,但是交貨是交遲的通販貨,其實是唔一樣吧:68:

烏賊娘見信餓派貨了,賣開行貨果兩間的貨都是沒有行貼,之係是日版?
同烏賊娘頭髮的漸變色陰影每隻差異很大(有見過一隻完全沒了白的漸變色是全頭淺藍色),有冇朋友覺得近排淺色系的都有很大出入?:cool:
結果揀了好多隻都覺得沒隻好,頭髮ok的又很多默屎,可能對之前的乾紗&#20970;事件的陰影還在,結果我空手而回:time:
可能很期待烏賊娘,希望選隻靚仔的,令到自己要求變得很高結果揀唔到:31:,買山田時睇都沒怎樣睇就比錢的說.....:42:

對比圓神,巨初音似乎過30cm高

&#12397;&#12435;&#12393;&#12429;&#12356;&#12393;&#12469;&#12452;&#12474;&#12398;&#12450;&#12540;&#12510;&#12540;&#12489;&#12463;&#12521;&#12531;大尉

初音&#12511;&#12463; &#12501;&#12455;&#12452;&#12539;&#12456;&#12531;設定很鍾意,但萬代出果隻初音&#12 ...
粘土 發表於 3-8-2012 12:06 AM

慶幸我對烏賊娘沒有愛,所以沒有煩惱!:34:

昨天請假在家中休息。在家中整理了黏土人大半天,終於恨下心頭丟棄了那些吸索:79:!家中又多了些空間入貨,哈哈:$!

一直有很多黏土都未開,昨天開了狗公主、HMO初音同天降之物藍髮個隻(未睇,所以唔知佢個名…:26:)。反而最滿意係天降之物個隻。HMO初音感覺上係用第二種物料做…(因為佢,我真係發覺現在出的黏土人都比舊的好,論質量。),不過HMO初音真的超多配件,可玩性十分高。不過佢同狗公主都有個毛病…就是有一隻手太鬆…我諗要搵D BLUE TAP去「痴」住…:56:。另外,狗公主的平衡十分困難。尤其坐上大鳥後…怪不得她持續低價喇:56:…不過對我而言,我都係睇在隻大鳥份上而入她!哈哈!:34:

影了幾張相,不過要回家後才可放上來。都要換換頭象了!:73: