Toysdaily 玩具日報

[個人收藏] 分享呢半年入嘅新HOT TOYS同個人感言

乜有人話唔公平咩??
侵略如火 發表於 26-6-2012 01:32 PM

子華果段對話唔係講緊公平:(
回復 75# 侵略如火

似符Ching 你都講緊公平喎!
好一篇文章....亦同時講出小弟既心情....
有時我覺得出2.0唔係錯,但可唔可以顧及已經買咗1.0既人,
我覺得如果2.0係多咗配件的話,可唔可以有1.0既單買齋買
2.0多出黎既配件呢...咁起碼對各方面都公平同唔唔會唔開心呢.....
侵略如火 發表於 26-6-2012 11:45 AM
回復 73# siumy

咁到底想要limited呢個字,定要係想要隻figure本身。
各位真係要諗諗先好入坑。
無次出Ver 2 或所謂新做型,就有好人唔滿意,唔知點解玩figure會有咁現象?
但其他產品,如相機�電話等, ...
magiam 發表於 26-6-2012 12:19 PM

I think this is the difference between Collectors and Players/Users.
回復 79# blackhawkdownhk

何謂collectible呢? 係咪一定要以金錢嘅價值去定義?
當然值錢同罕有係其中一種collectible嘅原因,但係咪只得呢兩個理由先可以。
無其他理由可以把它視作珍藏吧?
只要真正喜歡果樣東西,佢就有收藏價值,無論佢值唔值錢同係咪罕有。
回復  blackhawkdownhk

何謂collectible呢? 係咪一定要以金錢嘅價值去定義?
當然值錢同罕有係 ...
magiam 發表於 26-6-2012 02:35 PM

depends on the collector's ability of holding........ too much pressure in HK la.........if someone's income can cover all good living outcome..... then definitely will not care the value of toys......only care who love it or not....... just like Mr.Koo......he is the example that doesn't care the value of toys......bcoz he's rich.....
On the other hand, you may need to recycle the toys if wanna keep playing the new version lor I guess.........:?
放手,放开所有∼:73:
睇晒全部reply之後竟然無人comment吓我影d figure potrait靚唔靚!?
我影咗唔少時間㗎 ...
thespawnx 發表於 26-6-2012 12:40 AM

OK 呀!! 有心之作!! contrast 同 saturation 低返少少效果可能會更自然!!
:71:
其實大家用平常心去睇, 只係俾多個選擇大家o者
就以joker 2.0黎講, 有joker 1.0的大大根本可以唔洗理joker 2.0
如硬要買, 只係人買你買的心態o者.
再講, 點解會有2.0 o既出現, 我諗都係因為enterbay出1/4, 先迫到hottoys再復刻之前果d o者

回復 83# illuse

終於有人comment吓我嘅相! 多謝你寶貴嘅意見!
吓次會試吓用低D嘅CONTRAST同SATURATION
When I was a kid, I had some good memory with my toys even though they were cheap and inexpensive. H ...
squll 發表於 26-6-2012 12:58 PM

thanks for giving some feedback on my photography...
i agree with you, when we become adult, it is difficult to have fun and appreciate what we are having in our life. when i was kid, simple cheap toy will make me kinda excited! and i appreciate my toys that time because i was poor.

點解有咁多唔同樣嘅睇法?
我個人覺得因為HT嘅市場戰略嘅改變做成好多人需要調整心態.

HT一開始打做一種限量嘅收藏品(limited collectible)型式來吸引一D收藏家,包括傳媒雜誌都係咁製造一種錯覺, 你今日唔買, 之後追返要付出代價.
所以我會慳錢都要買, 雖知道HT唔係算便宜嘅玩具, 但係因為限量, 所以我覺得幾值得, 加上HT真係市場上最好嘅1/6. 所以就會狂追.
如果無咩收藏價值,我相信好多人都會係極度選擇性. 畢竟玩具唔係必須品.

當市場上反映出高需求時, 舊嘅玩具價錢升高, 更加令人以為HT係有價值嘅收藏品, 就算無賣, keep住都令人感覺到羨慕。 但係HT一改策略, 2.0 令舊嘅HT失色。
令舊嘅收藏家覺得以前死慳都要去追嘅嘢當時失去咗當初嘅價值, 以且新嘅靚好多添! 所以舊收藏家會覺得HT嘅LIMITED COLLECTIBLE好似有欺騙成份.
你可以用其講法來講HT係以唔同樣嘅嘢重出,唔一樣加。
但係你我心知道係因為咩理由啦, 點去解釋都唔可以一吓改變我哋嘅感覺。

最sad嘅係好多我嘅朋友用高價買1.0 之後, HT重出一無一樣嘅嘢。 好似BATMOBILE咁。 無野好講.

當然, 你可以講佢地傻,佢地一相情願
但係好多都係因為HT製造錯覺, 以為HT係LIMITED
所以先狠心用高價後追, 為咗都係因為對玩具嘅熱情同一個極度渴望擁有嘅慾望。

你都可以講, 鍾意嘅有錢就買囉, 講咁多做咩哩?玩TOY嗟, 唔使諗咁多野.
我可以講, 如果我係古天樂, 呢句係真嘅.
但係好多我朋友係因為想一心擁有自己心愛嘅玩具.
最後付出血汗錢高追, 呢D係冇慾望同熱情嘅玩具收藏家應該唔會明白到呢種感受.
但係我明白, 因為之前我收SPAWN時, 因為我遲入所以我都高追好多舊嘢. 但係個時對玩具嘅熱情卻係我目前一生最高嘅時候.

之前對HT都好熱嘅, 但係目前冷咗好多. 好多嘢我哋係改變唔到嘅。唯一可以就係改變自己嘅心態。 令自己更多開心. 我就係咁, 調整咗自己嘅想法當HT係玩具算啦, 喜歡就買囉.
我呢半年只入左babydoll同剛訂joker2.0,
有時諗自已有日到四五十歲果陣,屋企"呢堆野"點算......
跟住買玩具的慾望又減少
我呢半年只入左babydoll同剛訂joker2.0,
有時諗自已有日到四五十歲果陣,屋企"呢堆野"點算......
跟住買 ...
自由之翼 發表於 28-6-2012 02:15 AM

好簡單, 到時"呢堆野"送比我啦, 我樂意將佢接收:he:
:71:師兄入既都好正!
回復 87# thespawnx
以上理論真係閣下一相情願嘅睇法!人哋都冇講過出過嘅野唔可以再出又冇講過同一款野唔會出什麼2.0!世界一路進步生產玩具嘅技術都一路進步!一間玩具公司如果唔不段提升技術邊有咁像真咁細緻嘅玩具你玩呀!同你要知道HT全部都係出同電影有關嘅Figure!除非所有電影公司都唔買版權比佢哋啦!所以一日有英雄片再開拍就一路有新嘅Figure出品!平均一部戲最小出兩至三隻Figure!咁你追得幾多出戲呀!
你之前所高追嗰啲係你覺得市場小有、價值高先去追!你都冇諗過嗰件玩具啱唔啱自己玩同係唔係自己好鍾意!只不過為咗人冇你有嘅心態去買咁你對嗰件玩具就實會變質啦!如果你真係好鍾意高追返嚟嗰玩具!你話之佢出再版又好出2.0又好出3.0都好!都唔會影響到你對之前高追返嚟嗰件玩具嘅價值呀!係而家自己發覺當初做咩咁傻用咁高價買一件自己唔太鍾意又唔夠新出嗰隻咁靚又冇新出嗰隻技術咁好!就話人哋公司因為改變咗策略呃咗你咁(如果講呃錢係班炒家呃你啲錢至真)!你覺唔覺得有問題呢?同埋你自己都識講玩具唔係必須品!要辛苦自己去改變自己對玩具嘅心態為咩?
HT而家一年出咁多隻Figure!佢哋都冇預你真係隻隻入嫁嘛!同之前出嘅Figure可以炒到咁貴你都有出過一分力!