Toysdaily 玩具日報

[個人收藏] 分享呢半年入嘅新HOT TOYS同個人感言

my dream display box~~~~~~~~~~~~~!!!:71:
個人心境調節JA,就算幾百貨仔,你當佢收藏精品咁收都得呀?古董幾百萬,D人有錢都可以當係玩具啦,最緊要玩 ...
coldstone 發表於 25-6-2012 04:24 PM

同意... 本人有大把10 年前DML 既德軍 , 賣出去比當垃圾 ... 但我當佢地係寶,因為有好多係我自己改過or 加重裝 備的... 其實樓主玩到咁灰癸何必呢... 玩具出新version 係好應該 的... 好像M 記隻火箭人, 我有1.0 佢出到2.5 都吾關的事... 我覺得隻1.0 ok 就得...
師兄
你0既心情我好明白~
當年我買齊Medicom Eric So fashion show系列0既廿四隻李小龍,珍而重之。
但自從EB推出一系列精緻李小龍系列FIGURE後,我0個廿四隻Eric So 即時變得我望都唔想望。
再講HT ROCKY系列。我本身是十分喜歡ROCKY這套電影的,因此HT的ROCKY系列FIGURE我當然不會錯過,買回來後連盒也捨不得拆。後來FIGURE技術不斷進步,我實在忍受不了那幾隻ROCKY系列FIGURE的粗糙,之後把他們賣掉了。
當年玩Eric So廿四隻小龍那份愛不釋手的感覺我未忘記。那幾隻ROCKY FIGURE雖然我未玩過,但亦沒有忘記隔盒望著他們時那愛的感覺,但相對現在玩HT或EB產品的那份愛,當年的愛變得小兒科~
新的可能會使舊的變得失色,然而,技術不斷進步卻可使我對FIGURE那種愛不釋手的感覺不斷增加。讓我可不斷感受更深層次的愛~我感恩技術不斷進步呢~
我只希望FIGURE技術可不斷突破,不斷挑戰我對FIGURE鍾愛的極限~
那些變得失色的舊玩具,有些我會賣掉,有些我則會保留。因為看著在不同成長階段玩的玩具,可帶給我不同的回憶。
看回那些過氣玩具,當年玩他們時的感覺及心情不斷湧現,有時更夾雜那個成長階段的一些回憶,妙不可言~
樓主,玩具實在只應帶給人們快樂,放輕鬆一點吧~那些過氣的玩具,確定對他沒半點留戀的,果斷賣掉吧~
對那些尚有一絲眷戀的,便把他留下,將來這些玩具可見證你某個階段的人生~~
師兄
你0既心情我好明白~
當年我買齊Medicom Eric So fashion show系列0既廿四隻李小龍,珍而重之。
但自 ...
任俠 發表於 25-6-2012 09:39 PM

講得好...玩具要不斷進步先得 ... 同人一樣, 所以我覺得 HT 要多D做植髮, 膠左好多年鳥 ...

ht係呢10年裡頭的確進步神速,再過多10年真的不敢想像了,不過自己應該玩多兩三年就會收手,因為ht的通脹好比柴米油鹽還要高,再過不出三至五年,ht 的figure平均一隻應該會過二千,到時就係我收手之時:79:
我個display櫃同你差唔多,玩左ht都有6、7年,
感覺同樓主差唔多,
不過都仲係唔捨得賣走d舊版,即使知佢會出2.0,
因為多一隻新版,我會擺多一個唔同造型。
甚至部份我會一款買2隻,display多個造型。
btw,我激情都無咩喇,開盒都係上櫃,我都絕少影相分享。
樓主講很好岩!我由乜都訂一餐到現在一隻avengers都無訂...
真係無左個種熱情、衝勁、同期待...
ht係呢10年裡頭的確進步神速,再過多10年真的不敢想像了,不過自己應該玩多兩三年就會收手,因為ht的通脹好比柴 ...
emilykls 發表於 25-6-2012 10:20 PM

比起eb,m記,3a我覺得ht已經算好平....
我個display櫃同你差唔多,玩左ht都有6、7年,
感覺同樓主差唔多,
不過都仲係唔捨得賣走d舊版,即使知佢 ...
Jimy 發表於 25-6-2012 10:26 PM

找人訂造大約幾錢到呢??THX
回復 33# 任俠

絕對認同大大及樓主所言,我細個個陣無錢買玩具,大個左有多餘錢見到靚就會買,的確係心癮,好難忌,不過而家隻隻都過千,真係要嚴選至得,就算有錢買都無咁多地方擺,尤其係啲盒:80:鬼死咁大個!所以而家都唔會強求,買唔到都唔會後追,控制自己,玩得無悔無怨!當玩少隻算,最緊要自己開心!
回復  thespawnx
我想樓主可能瘋狂玩了一年後,開始對收藏方式有了一些不同的想法
其實現在12確實沒有那麼 ...
lydiamomo0903 發表於 25-6-2012 07:05 PM

“玩玩具如果跟著“VER"跑的話狠辛苦的” <﹣﹣﹣﹣很喜歡你這句!
睇晒全部reply之後竟然無人comment吓我影d figure potrait靚唔靚!?
我影咗唔少時間㗎!:26:
回復 3# blackhawkdownhk

Evolution:
HT => big company => Bandai
coz they hv big customer base now, so only care enough toys ...
blackhawkdownhk 發表於 25-6-2012 03:40 PM

can't change what they do, can only adjust our own thinking
Evolution
玩具收藏家->玩具玩家->玩玩吓算啦

回復 6# bunchan

师兄2个display柜好正阿!!!!
bunchan 發表於 25-6-2012 03:48 PM

其實係一個柜先啱! 另一張相係半年前嘅
回復 10# the_crow

同意! 產品週期過快, D玩具唔夠三年有返出新ver