Toysdaily 玩具日報

[新品消息] MEDICOM The Amazing Spider-Man

M 記手型靚好多。ht 手型完全抄舊蜘好懶。
今天看了實物,比圖好得多,但對鞋好似怪怪地!
訂完CW過左隔離睇 實物都幾靚 不過價錢仲靚... :49:
m記body&膠衫......怕怕怕:67:
回復 82# Vendetta

好難講, 都係等實物及將2隻都拎上手摸下比較下先好, 我認為耐玩同精美同樣重要.
medicom上一隻spiderman係production上的確係一流, 我成日玩又做高難度動作都仲ok冇問題, body亦無爛and件衫到依家都無爛, 壓紋亦做得好好, 我相信之前medicom隻spiderman有咁耐玩既質素而又未開始爛衫, 係因為個廠既壓紋技術做得到, 但相對地我亦相信廠方要求個制作數量亦唔細, 咁先可以有錢賺及keep到個quality, 亦因為咁, 上次medicom既spiderman個量好大, 令到價錢係後期可以買得好平 (我個人認為係好事黎).
黎緊medicom隻spiderman就咁睇相無疑係好過hottoys個隻呢點我認同, 但都係睇埋medicom個隻係唔係用番類似既壓紋技術去處理.
回復 86# Toro

我想講, 一件1:6既假皮衫要做到你所講既所謂"彈性"其實冇咩可能, 如果要做到有彈性, 一定唔會太耐玩好快就爛, 所以我自己相當擔心之前hottoys果隻spiderman好快會爛.
回復  Toro

我想講, 一件1:6既假皮衫要做到你所講既所謂"彈性"其實冇咩可能, 如果要做到有彈性,  ...
henryay 發表於 2-9-2012 03:24 AM

如你所言,而家D著衫為左效果,係揀左D壽命短O既物料.
但而家玩家要求高,冇乜可能行翻轉頭.

medicom隻SP3手功係好好,非常認同,
我強調自己並唔討厭M記呢隻SP3,甚至,當年買時仲幾滿足
因為以當年技術,佢揀視覺效果重於可動性,係接貨有突.
相信冇人會將HT隻新版同佢比,大家style都唔同,而且幾年來技術進步左咁多

但我真係好想知你點樣用m記做高難度動作,
事關自己真係做唔到D乜野甫士

究竟大大係神人,定係大家對高難度動作定義有別,還真想開開眼界.

.
我隻m記黑豬件衫已裂,紅豬就無事
回復 97# Toro

medicom舊果隻spiderman做唔做到大幅度動作, 好視乎個body鬆緊度, 我果隻好彩o岩o岩好, 所以沒有回彈, 亦擺到單膝掂地同時單手撐地既post, 經常扯恆件衫都未有爛衫既情況出現, 我因為權限問題出唔到相.
有同好話黑蛛會裂衫, 其實都應該正常, 隻黑蛛雖然同樣有做壓紋加工,  但需知figure黑色假皮一向都好易爛, 我相信係原料問題.
anyway, 因為太多爛衫經歷, 依家我個人已經盡量唔玩有用假皮既12吋, 多數只keep布料做衫既12吋, 近年暫時唯一一隻睇好佢唔會爛衫既假皮12吋, 我覺得會係medicom既櫻島一號2.0.
回復  Toro

medicom舊果隻spiderman做唔做到大幅度動作, 好視乎個body鬆緊度, 我果隻好彩o岩o岩好, 所以 ...
henryay 發表於 2-9-2012 05:30 AM

我直頭已經唔敢再買有皮衫o既MEDICOM figure=等如幾乎唔再玩medicom了...
只係留左幾隻rider,仲有d時裝figure,星戰figure,最like係隻舊1號3.0,覺得呢隻料應該KEEP得最耐.
回復 99# henryay

路過插咀,我覺得就出既EVA初號機件皮應該都幾襟:78:
回復 97# Toro

我仲想講下, td呢度有部份所謂高要求玩家, 算數把啦, 個d人根本唔知咩係要求, 而係d係又要求唔係又要求既傻佬, 以當年hottoys dx隻bad為例, 居然話隻野唔用鐵扣, 用膠扣唔掂, 真係笑到我差d反轉. 簡單講, 在成本價錢, 整體組合觀感, 以及耐用儲存度, 再去取得一個平衡都唔明白, 而胡亂係討論區吼叫, 鍾意就係度嗌極品, 唔鍾意就話係垃圾既高要求玩家, 呢類人真係比人笑自己都唔知架.
回復 100# Toro

呢隻實物本人未見過, 大大何以見得呢隻會keep得耐?
回復 100# Toro

剛已看過3.0舊1圖片, 我知大大為何會認為會唔爛衫了, 因為3.0舊1同櫻島1號件衫既用料係一樣, 呢個睇法本人相當認同.
但我覺得呢隻膠衫有1個好難解決既缺點, 就係膠質感重, 不過無計, 爛同膠2者取其輕.
hk1900定係us399? 邊個價至係真?
真係唔好係討論講"個價都ok, 一家入"呢d說話, d brand一定提價.