Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 聖鬥士星矢新TV版動畫 "聖鬥士星矢Ω"

比起上一季最終幾話的畫工真係差好多,終極聖衣都頗草率
連最終決戰都用上百年老梗
與最近幾部作 ...
olafilz 發表於 25-3-2014 11:25 AM

1. 有創意話唔尊重原著,跟原著你地又話又冇新意,真係好難服待
2. 星矢應該未死喎,唔係唔會將小宇宙傳送比光牙
3. 除左紫龍較為遜色外,老強們其實冇點弱化到(尤其星矢同一輝)
4. 現在主角們並非5老強,而5老強都明白到Omega時代唔係佢地既時代
龍仔已進化到盧山千龍霸!

97話結局

1. SATURN係打不死, 光牙Omega既力量做到的只是迫Saturn讓步(應該說是感化到Saturn)
2. 金牛哈賓傑成為教皇
3. 泰坦活到最後,跟住佢既女神帕拉斯
4. 光牙同伊甸成為好基友..............
總括一句,所有好人大部份都冇死到,
而且舊有5小強都係返度,大團圓結局
重點:星矢同女神正式官配:67:
97話
金牛哈兵傑做左教皇(比羅喜話佢,做左教皇就唔好成日話要粉碎人地D骨頭)
打完E場戰爭五小強各自散(雖然見到一輝自己一個走既畫面)(但無講低究竟冰河做唔做到水瓶,時針點樣,紫龍算唔算完全做左天秤)
星矢同女神做左情侶(正式官配)
光牙同伊甸一齊玩流浪(神之子同黑暗之子=基友)
四天王得番泰坦,跟住佢最愛的女神柏拉斯

今集只得幾名黃金係無事: 雙子座 處女座,金牛座,射手座,白羊座,無講其餘無人接任的黃金會點
係咪即係已經完晒喇?黑歷史已過了吧?發生左咩事呀?有OMEGA咩?(自我抗拒中)
97話
金牛哈兵傑做左教皇(比羅喜話佢,做左教皇就唔好成日話要粉碎人地D骨頭)
打完E場戰爭五小強各自散(雖 ...
pochuk1234 發表於 31-3-2014 12:04 AM

1. 紫龍係做番天秤,玄武只不過暫代(玄武都講過佢既上一任係紫龍),紫龍係復位而己,所以黃金生存名單,天秤座是可以列入,換言之,都係仲有6位黃金聖鬥士係度

2. 光牙最終所愛的原來係同性之愛:x
3. 水瓶聖衣已被美狄亞染污,不過最重要既原因,就係--------冰河:我著水瓶聖衣,我點跳白鳥/天鵝之舞:x
黑歷史終於都完結了~~~~~~~~~~~~
貴鬼說"想要得到權力而覬覦教皇寶座的人",雖然沒有指名道姓係邊個,但好明顯是指撒加
貴鬼(其實係編劇)到最後都要抽撒加水
终於完結了!{:1_214:}
貴鬼說"想要得到權力而覬覦教皇寶座的人",雖然沒有指名道姓係邊個,但好明顯是指撒加
貴鬼(其實係編劇)到最 ...
Force 發表於 31-3-2014 06:59 PM

經歷過3場大戰係唔同D(一場係雙子撒加背叛,海皇波賽頓同賣哈帝斯),最搞野既係羅喜話哈兵傑做左教皇就唔好成日諗碎人骨頭
1. 紫龍係做番天秤,玄武只不過暫代(玄武都講過佢既上一任係紫龍),紫龍係復位而己,所以黃金生存名單,天 ...
Force 發表於 31-3-2014 11:52 AM

唔係話因為水瓶黃金聖衣唔接受時貞所以先出現D咁既情況?
更何況時貞串卡妙果下佢明顯知冰河一定著得到,佢連冰河係卡妙徒弟都知,但好衰唔衰激起冰河把火,學左卡妙凍佢變雪條,仲要無人知佢之後點
唔係話因為水瓶黃金聖衣唔接受時貞所以先出現D咁既情況?
更何況時貞串卡妙果下佢明顯知冰河一定 ...
pochuk1234 發表於 31-3-2014 10:26 PM

件水瓶聖衣係美狄亞摸一摸之後,時貞先穿上,可能美狄亞摸個陣已經做過手腳,實際係點已經係過謎(因為美狄亞已經死亡)
經歷過3場大戰係唔同D(一場係雙子撒加背叛,海皇波賽頓同賣哈帝斯),最搞野既係羅喜話哈兵傑做左教皇就唔好 ...
pochuk1234 發表於 31-3-2014 10:23 PM

貴鬼用修聖衣為由而唔做教皇只不過係其中一個理由(藉口),仲有另外2個理由佢冇講,第一係年紀仲細既羅喜;第二佢一定知道做教皇既風險(佢一定知道師公薜安的事跡)