Toysdaily 玩具日報

查看: 18804|回復: 23

[分享討論] 夜影飛燈Testing....with CoCoCherry (Preview)

如果有睇上一次我放Riko啲相嗰個Post, 都知我上次都有嘗試玩“飛燈“呢樣嘢! 但係礙於上次時間唔多唔可以比我全力咁試, 所以之後我就特別揾咗一個友好model cococherry幫手比我做“白老鼠“再試用飛燈進行夜影練習! 今次嘅經驗認真唔錯, 喺得一個人影嘅情況之下! 都得到好多玩飛燈上面嘅經驗! 如果有時間一定要再試先得!

原本諗住今次係做練習已經有定無相出嘅打算! 但係睇翻啲相有啲都見得人嘅! 就喺度放少少啦!

今次用再組飛燈裝置加SB800同SB900閃光燈效光都幾唔錯, 但係所有嘢包括相機都要全Manual真係難度十足! 真係好靠經驗喔!

試玩顏色片...

有少少陰森感喔!

全部相: http://www.fotop.net/pnchan/pnchan445 (Update中...)
乜叫"飛燈"呀~~~~:shy:

有樣辦睇o岩晒:)

成日想借用影人像方法,夜影12"FIGURE
乜叫"飛燈"呀~~~~
黑色三連敗 發表於 4-1-2012 02:28 PM

離機方法使用閃燈!!!

外置閃燈無需的拖線,較o岩閃燈CHANNEL,離開十丈遠,直接用DSLR引發

簡單來說好似我影玩具咁唔駛拖線

離機方法使用閃燈!!!

外置閃燈無需的拖線,較o岩閃燈CHANNEL,離開十丈遠,直接用DSLR引發

簡單 ...
williamhychan 發表於 4-1-2012 03:46 PM

即將閃光燈放相機外面~~~:? 閃個下自己控制時間~~~~:58:
即將閃光燈放相機外面~~~ 閃個下自己控制時間~~~~
黑色三連敗 發表於 4-1-2012 09:34 PM

係同步閃:74:

有單燈閃 & 多燈閃比較

http://www.youtube.com/watch?v=j5guFQNBToQ&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=isO9pWBVIBs&feature=related
係同步閃

williamhychan 發表於 4-1-2012 22:33

基本上william講得啱,今次我用咗两支閃光燈做主燈光,用無線引發器做引閃,因為用咗引發器所以無得TTL,所以全部都要閃光燈都要人手set光度,當然連相機都唔可以靠機內測光全部都要人手set光圈快門啦!

:71:飛燈"呀:71:(正)
係同步閃

williamhychan 發表於 4-1-2012 10:33 PM

好似多燈靚d~~~~:58:

但影個下居然可以同閃光燈同步~~~乜原理 :?
基本上william講得啱,今次我用咗两支閃光燈做主燈光,用無線引發器做引閃,因為用& ...
pnchan 發表於 5-1-2012 03:27 AM

嘩~~~~咁複雜~~~~:30: 您試影左幾多張先有咁既效果 :55:
嘩~~~~咁複雜~~~~ 您試影左幾多張先有咁既效果
黑色三連敗 發表於 5-1-2012 12:24

我初段嗰段嗰陣其實都抄咗好多,主要係見到好多相都over咗!但係之後習慣咗之後就成功率就高翻好多!始終玩飛燈一定要全手動某程度上一定要有經驗喔!
影人飛燈先係王道~~可以做好多不同效果~:71:
我初段嗰段嗰陣其實都抄咗好多,主要係見到好多相都over咗!但係之後習慣&#21 ...
pnchan 發表於 5-1-2012 07:30 PM

全手動~~~我感覺上已經係大師級 :$ 我試過手動~~~唔夠3張轉番auto~~~:30:

影夜景好似難過日景~~~~:55:
影人飛燈先係王道~~可以做好多不同效果~
潔白紙巾 發表於 6-1-2012 01:55 PM

有乜效果~~~~:?
可以咁講啦! 如果掌握到飛燈嘅技術就唔洗再怕影相嗰陣啲光嘅問題, 你單單淨係想像光嘅方向可以由自已控制已經係一件好正嘅事! 當然, 全手動的確係一個最大嘅障礙, 如果你想試學手動你大可以平時用光圈先決嗰陣觀察多啲個快門組合, 儲咗一定經驗之後再試應該會易入手好多!

雖然, 宜家相機嘅測光系統已經比以前好好多! 但係去到某啲情景例如背光, 夜攝, 機身嘅測光嘅表現始終都係唔太好, 所以學識手動影相的確係有佢嘅好處嘅!

如果遲啲撞啱有機會嘅我希望可以試埋日光之下玩壓光, 呢樣嘢之前失敗咗! 希望遲啲可以試到啦!