Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: pnchan

[分享討論] 夜影飛燈Testing....with CoCoCherry (Preview)

大大一個人玩飛燈,超難又辛苦,仲要自己手動 set 輸出,小o的心機都死。
大大一個人玩飛燈,超難又辛苦,仲要自己手動 set 輸出,小o的心機都死。
上下盤 發表於 7-1-2012 23:03

yes....淨係一個人拎晒兩支腳架巳經就辛苦, 而且初段進度都幾慢, 但係上手之後就好翻好多lu....

^^我前星期都是剛剛買了sb900閃光燈.去1881試玩飛燈.初初玩真是很難控制.同平時早上影完全2 回事.快門變成影響景深...真是好唔習慣.我都很想玩日光之下玩壓光

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
可以咁講啦! 如果掌握到飛燈嘅技術就唔洗再怕影相嗰陣啲光嘅問題, 你單單淨係想像 ...
pnchan 發表於 7-1-2012 01:17 PM

又多個新名詞~~~~"壓光" :69:
飛燈最好多一至2個人比較好...日頭試玩壓光早人像係比較好效果, pre-wedding最常用...
手動好處係易於控制, 其實都易記, 下一次場景加加減減就ok..
飛燈最好多一至2個人比較好...日頭試玩壓光早人像係比較好效果, pre-wedding最常用...
手動好處係易於控制 ...
潔白紙巾 發表於 10-1-2012 13:50

影夜晚多個人幫手的確好好多嘅!我覺得手動可以彌補到一啲相機嘅測光系統嘅一啲弱點,好似逆光同影夜晚咁,單靠相機嘅mode根本唔會有好效果!

壓光嗰度上個星期日同呢度某大大一齊去影相嗰陣都略略試過吓,但係的確有啲難度,可能支SB900個快門單位同我部D700有少少分別,到最後set嚟set去個效果都係麻麻哋!有機會要再試多次先得!
我都影幅飛燈相,Model 係屋企隻蟹仔。:34:

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
之前試過日頭壓光,都係點測天空 + AE-Lock… 但影完顏色唔夠自然,唔知係唔係一支sb-800 唔夠力呢?
之前試過日頭壓光,都係點測天空 + AE-Lock… 但影完顏色唔夠自然,唔知係唔係一支sb-800 唔夠力呢?
goldfish0606 發表於 17-1-2012 16:11

我覺得應該夠,但係要影得好真係唔容易!要試好多次先得!