Toysdaily 玩具日報

[影片] Prometheus異形前傳(P.5劇透討論,慎入!)今日香港上映!

逐點講下小弟對各種出場物種既睇法,如果有數漏,資料上有錯,歡迎指教:77:

1)黑素
開場一幕果杯野…
同埋大衛偷既果樽野…
小弟諗都係「黑素」(當然呢個名係小弟求其作既…如果有官方名,請指正。)

應該係地球生命起源…
飲左杯野…就會分解個人(素體)…
佢會因為「黑素」…而變成唔同野…
地球生命起源於水…
而開頭呢幕…同埋後面既部份…
都令我覺得,「黑素」係唔知發生單一作用…
係一樣好唔隱定既野…

我覺得佢用一個素體加黑素…變成萬千物種…
最後其中一種物種,進化到變返做最原始既起源「人類」=
「普羅米修斯」!

2)工程師人頭上既類似真菌
我覺得係「黑素」感染左真菌既物種…變異既新品種…
但作品中未詳細描述…

3)初型異形幼蟲(Chestburster破胸體?)
有一個網上睇到既睇法…
話瓶中既黑素流出,感染左原本呢個星球上既(片中探險隊一開頭入去,已經見佢地踩到…)蚯蚓(蟲?)?
另一個睇法,小弟覺得…可能係之前死左既工程師爆出黎既…

究竟佢係咪異形既破胸體?定係其他怪物呢?
好明顯佢同異形破胸體唔同…
唔止外型,仲有攻擊力既提升(勁到可以折斷人手…)
但佢既血同異形好似…
不過佢就會轉入襲擊者既口腔…
唔知佢係當受襲者食物,定係好似破胸體咁喜歡躲藏?
還是產卵?
但如果佢識產卵…就真係同異形破胸體唔同羅。
不過我地無得睇被襲既人之後既變化羅…

4)加上人類基因異形幼蟲(海星形Facehugger?)
出現一幕真係全套戲最刺激既一幕!
佢既誕生並唔係卵生…(如果你覺得卵子都算…ok我輸)
佢係減染左黑素既精子,同人類卵子所誕生…
呢度令小弟產生一個疑問…
後黎1979年既異形…係因為咁樣而誕生?
係人類超越咁多光年去到呢個星球所以令到異形出現?
但有人講出,今集既星球,同首集既星球…其實係唔同既。
首集星球LV426…今集無睇錯,係LV233…
如果屬實。
咁今集出現既飛船,工程師,黑素…
都只係表明一種可能性…
而1979年既異形,就係其中一個可能性出現既「果」。

5)被不知名物種上身隊員(變得恐武有力,關節可任意扭曲?)
我唔覺得那位石質專家,係被傳統既異形上身。
佢返到「普羅米修斯」號時,係用一個扭曲既型態…
之後佢就表演左秒殺既威力!
佢唔係被酸性體液噴中頭盔,之後窒息而死咩?
點解會翻生?
太空喪屍?
可惜後黎被燒屍…我地係唔知佢發生左咩事…

6)成長版海星形Facehugger?
都唔知佢阿媽食左咩野,佢可以咩都唔食,就生到咁大隻!
大隻到可以強暴大隻佬「工程師」,強行係佢到寄生,成為一隻疑似我地熟悉既「異形」!

7)加上「工程師」基因及人類基因既異形?(無左中間型態?一出世就成長型?還是再有得成長?)
一破肚而出,已經係有手有腳既成長體…(唔知係咪完全體…仲有無得成長呢?)
有類似異形既伸縮口…但伸縮部份唔同…
佢既後腦從新設計,有實用性。破肚用…
我覺得設計得相當唔錯…
但佢係人類加工程師而出既…會唔會因為咁…所以唔同樣呢?
1979年版既蛋…係純工程師基因而出現既?
但今集係無左蛋呢樣野既…
咁當年既蛋從何處來呢?
仲有一個問題,工程師同人類基因如果一樣既話…
其實點溝都應該一樣架?
好多迷…

8)工程師
我當然唔會就咁用一句,咪即係「人」。
就咁算數既…

SJ既設計,成為左太空衣…
唔知係咪當年已經咁諗呢?
我對呢個設定…都ok既。

而當今集既世界觀,大到同人類起源有關…
咁樣設計都好既。

佢地點解做「人」?同制造「異形」…
答案可能係大衛同博士既對話中已經有答案…
「因為做得到!」

但片頭既一段片,要制造物種…好似一個儀式…(有人覺得係懲罰)…
要犧牲一個工程師先做到…
真係純粹因為貪得意?

但見到復活既工程師(原型),面對住佢地既製造物(二代)。同製造物所製造既製造物(三代)…
佢既反應係冷笑,同一d感動都無…
就算佢地隔左好多光年黎尋根…

佢既反應係,不屑…
工程師既情況,反應…
其實好人性。呢度我覺得寫得好好。

我地三次元人,其實創造二次元既野,係輕而易舉既。
你拎支筆,係張紙度畫個公仔…
佢就係二次元既野!

而二次元既野要識郁,有生命…
就要動畫師或程式設計既專業技術…
但當一個二次元既東西出現係你面前,仲要帶埋佢整既野黎到你面前質問你…
你可能同工程師一樣…只係覺得可笑。
佢地係一撕即爛!
佢地係你眼中係渺小到不能!

所以工程師係無為人類既到來開派對。
佢根本唔當你地係生物。
原本 Weyland 创办人的野心应该是找寻人类的原設計者 -- 既所&#35859 ...
S.White 發表於 10-6-2012 02:45 AM

:71:講得好!
雲海而家既節目又係探討異形
莫探員 發表於 10-6-2012 02:45 AM

哎喲!
無聽呀!
好唔好聽?:handshake:
I want to talk about the scene when the last enginner wake up, and then he "kneel" to the old man (Peter Weyland), kill everyone finally...

I believe the enginner mistake the old Peter Weyland as his "maker/ creator" for a second... then he realise that they are just 'Human'... so he act violently.
Although many of us might think the Enginners are 'evil', the ship transport thousands of the 'black' containers, we seems to forget that these 'evil' black material (alien' DNA) also can create life!
Also, more importantly, there is no prove these 'black'  material are made by enginners!

There is a Prometheus artbook coming out soon. You can find there is a concept drawing that Enginner with an 'older man' in the opening scene... That 'older man' could be their maker!

Another EVA type production,there is no need to rationalize the things in the movie,just teasing your brain.:DD
逐點講下小弟對各種出場物種既睇法,如果有數漏,資料上有錯,歡迎指教

1)黑素
開場一幕果杯野…
...
原罪 發表於 10-6-2012 03:14 AM

其實都好明顯1979個集見到架船一定唔係prometheus被撞毀個架,從1979個隻仲有個工程師坐係個駕駛座就得知:)
所以小弟覺得1979個星球只係另一個"軍事基地"罷了:DD
太歲 發表於 10-6-2012 05:40 AM

:71:正!
解釋得幾好!

小弟感想:

黑水加巨人, 其實本片無講係咪人類起源:78:
黑水加人類,應成為喪屍或死亡(david比人飲黑水, 可理解為被造者想殺老豆,其實佢有殺人類的本能?)
大力喪屍, 係另一種物種同人類的反應?
喪屍加人類,八爪魚
八爪魚加巨人,異形,但呢個異形,其實同1979的未必是同一物種

另外,本片隨了講仔殺老豆,老豆亦想殺仔,等於異形因殺了寄生者而出生,人類亦想殺異形,人同異形關係等於人同巨人,所以其實無必要知點解巨人要殺人類,因為本能如此
套戲其實都有D宗教比愉,聖經成日都有講神做人類,但最後卻有世界末日。
同戲入面的工程師,有創造,但都會有毀滅。
如果根據片頭工程師飲左d黑色芝麻糊之後, 就肚痛到跌左落水(笑)
係度DNA個圖案出現多次, 我個人理解呢D黑水係改變自身DNA, 再變成另一種東西(片頭都有DNA分解, 再重組另一模樣). 所以果d黑水只係強化左星球上面原有o既蟲仔, 變成Chestburster破胸體?
但呢度要清楚, 佢都只係鑽左入人身上, 之後都有走返出黎. 沒有產卵的. 而岩石專家後來變左力大無窮的喪屍, 係因為佢俾Chestburster破胸體的血液"拿"個面罩, 再趺入黑水中(面向). 所以工程師果d黑水都未能整到d alien異形出黎
直到David俾d黑水女主角個老公飲(呢度真係好明顯下, 洗唔洗係你面前咁做個列尼大佬...). 再用一個改變左DNA o既人同女性攪野, 因為呢度用左女性獨有器官 : 子官. 再混出一隻太空魷魚出黎(應該係Facehugger原型). 而呢隻太空魷魚又同工程帥合體, 先至溝到一個alien原型出黎. 我諗...alien都係意外先至產生的物種....

好了, 到左問題時間 :
問題一 : 點解主角一行人去到星球遺跡入面, 見到工程師好似走難o既幻象. 但佢地究竟驚咩呢?果時點都冇alien架啦. 再講, 收藏黑水得兩處地方. 其中一個工程師仲因為走路唔小心跌左係度仲俾人斬頭tim. 究竟呢個位係因為知道黑水危險, 要立刻落閘費時禍及出面, 定係入面有好野, 野工程師要飛奔入去?因為入面除左個大人頭之外, 仲有一幅好似有alien係度的石壁. 究竟工程帥最終目的是否都係想變成alien?是否又係因為失控, 所以先要逃命?
問題二 : David....記住, 呢個型號係仲早過第一集Alien出現. 佢應該係絕對服徙主人o既命令(去到Aliens第二代先比較人性化, 人類優先). 所以David的任務, 應該係幫老闆Weyland搵工程師為優先, 而一個連女主角講多句說話都想射低佢o既人, 唔似有令人類進化, 探索人類未來可能的宏願. 感覺呢隻的robot好唔同, 會拎人黎做實驗. 至於想將女主角雪藏打包返地球, 只係同系列電影, 要搵究極兵器的呼應罷了.David, 係咪睇電影太多, 背埋太多金句而諗埋一邊?定係人類已經去到工程師呢個地步, 因為, 工程師>人類, 人類>Robot David. 反而要David去幫人類一把去進化? .....
問題三:其實...戲入面Charlize Theron所飾演o既角色, 是否男人? XDDDDD~
因為個救氐倉入面張醫療床SET左只係俾男性用. 你可以講SET左俾Weyland本尊用, 但如果係咁, 點解咁麻煩要SET俾只for男性?同埋船長有問Charlize Theron做唔做, 佢叫佢十分鐘入佢房, 可能就係俾佢睇, "我唔係robot, 但我係male" XDDDDD~
首集星球LV426…今集無睇錯,係LV233…

...
原罪 發表於 10-6-2012 03:14 AM

原來係咁!唔怪得第一集明明有個坐響度既工程師爆肚,但在此片又走左去俾墨魚食,原來係唔同人(唔同星球):58:
我覺得故事係咁講,係好久好久之前有一位外星人,因為被同類放逐,所以被留落在地球,之後那位被放逐的外星人在地球毀滅自已,係機緣巧合之下,他的死竟然在地球孕育出生命,經過多代的進化之後,產生出人類。

日子經過數千萬年之後,人類不段探索生命之源,尋找到一些線索搵創造者,於是踏上太空旅程到達遙遠的星球。

到達星球之後,終於能夠與外星人見面,但可惜外星人根本冇唸過會創造出人類這種生物,於是就對人類展開殺戮 (故事之後亦都有交代,外星人要去地球毀滅人類),係故事不斷發展落去,亦都交代出點解會有異形物種出現。

我覺得外星人應該唔係住係那個星球上,他們只係在星球上研究戰爭武器,那些異形物種會產生,可能係外星人亦都意料不到,因為他們有一幕不斷地逃跑,像想避開攻擊或者因為研究發生意外而所以逃跑。

其實戲名亦都有暗示戲情大概是講什麼 (普羅米修斯為了幫助人類,而被宙斯放遂),神並不一定係想創造,神是友善代表愛只是普遍人一廂情願既想法。(我覺得這套戲想講這些)
回復 95# 太歲

看完你分享的图解方程式后, 突然有这样的想法...

戏开头时的工程师就是 "普罗米修斯"?

它因为研发了黑素这个被禁忌的火种, 所以被贬留在原始的地球上.

当它喝下黑素后, 自身的 DNA 被分解及重组, 而衍生出复杂的多细胞生物以及如此接近工程师 DNA 的原始人类?