Toysdaily 玩具日報

[影片] Prometheus異形前傳(P.5劇透討論,慎入!)今日香港上映!

你地會睇3d or normal 呢!?
我睇完3d會頭暈ar!
廁所仔 發表於 20-5-2012 08:47 PM

I would perfer to watch 'normal' version. '3D' version will take aways some details from the screen and force you to focus only some part of the screen at one time.

However I am sure I will end up watching both versions...:73:

故事發生係「異形」第一集之前。
應該會解釋到異形第一集入面…一個令觀眾想解好耐既迷…
發現 ...
原罪 發表於 21-5-2012 02:02 AM

我知呀
但覺得 TRAILER 似有心剪到同第一集內容有點似
呀我明
可能係特登
鉤起你對第一集內容 D 感覺
:66:
http://www.youtube.com/watch?v=6uprmqa2VUo

黎緊既星期四,香港上畫啦!:$
其實…我唔想睇3D呀~:no:
回復 63# 原罪

超期待 :help: ah~~~~~
自1979"ALIEN"
1982"Blade Runner"
列尼史葛再沒執導科幻片了...
列尼説:「我們一直想了解這世上有沒有神的存在,還昰人類只是其​他高等生物的培植品...」
look good will to see
睇完!:$
多謝你!列尼大導演!
睇完!
多謝你!列尼大導演!
原罪 發表於 9-6-2012 01:50 AM

不是 FANS 沒看過 #1 #2 的話
可能會一頭霧水
:66:
http://www.youtube.com/watch?v=0m_gMnzG8w0
http://www.youtube.com/watch?v=8M_VOSZpnlM&feature=share

首先,再次貼呢兩條片,不過今次有字幕。
係補充資料,無劇透。唔怕睇既…
我之後講既野…就劇透啦!請小心!:77:

劇透開始!
首先,我入場前既心理準備係,呢套係會同1979年異形扯上關系既片。
應該可獨立睇既…
因為見佢宣傳同片名都無異形,所以覺得係咁。
不過片尾字幕,有加返原設計者「H R GIGER」既大名。

Fans最希望講既,我諗有兩點。
1,異形來源
2.異形第一集中,那首外星飛船,那個外星人既身份。

關於第一點,其實今次視野更大,唔止異形,連人類既起源都講述。或者…叫有佢既睇法。(千萬唔好遲入場。)

呢套片中既「異形」…
可算由生態到外型都重新設計…令你有更大想象空間。
留意,後黎既異形皇后,並唔係列尼史曷版本既設計。

所以並無反駁,絕對合理。(我講1979年版既世界觀。)

而講得深入既話,就不得不講之前題過既第二點。
外星人,劇中稱為「工程師」既種族。

劇中講,呢個星球並唔係「工程師」本身既星球,係用黎試武器既…
咁…我相信「異形」…就係所謂既武器。

而「工程師」製做異形既目的,我自己都好迷…如果話要黎只毀滅人類…
我諗唔使呀?
以佢地既科技…細菌/病毒都夠做啦!
再唔係…鎗呀!炮呀果類野羅!甚至殖民星殞落我諗都ko哂人類啦…

我覺得貪得意既成份更多…例如要死得好特別!
或者合佢地既美感…

當然結果係「失控」!

暫時寫住咁多先,之後再續:78:
應該會傾下今集出現過既各種「生物」…
我之後講既野…就劇透啦 ...
原罪 發表於 9-6-2012 02:52 AM

岩岩睇完午夜場返黎。
降臨者已經出現左唔知幾時有加爾巴單元呢?<:no:嗚呀~講笑~唔好打面~~>
Just watch it. Love it.
It is a "Macross" story! :34:

wow thanks for these clips, i now know why they hired Guy P to play an old man (instead of just use an old man to do it).  seems like there will are many supplementary materials and deleted scenes to tell the full story.
岩岩睇完午夜場返黎。
降臨者已經出現左唔知幾時有加爾巴單元呢?
太歲 發表於 9-6-2012 04:40 AM

:shiny:可能佢套強化外骨骼太空衣…就係加爾巴單元呢?
個支大炮型駕駛器…如果取出個單元,可以同套甲變成強人殖裝!

講笑咋!:DD
今晚返黎再認真討論。
I watch IMAX version................... what a great movie ! Love it so much !!!  But may be the original version is too long, story is not so smooth in some parts of it.

最後果隻未必係 ALIEN QUEEN
有冇留意壁畫上面已經有大家認知果隻 ALIEN
我覺得佢地一早已經有目標知道要整原生果隻 ALIEN 出黎架喇...