Toysdaily 玩具日報

[影片] Prometheus異形前傳(P.5劇透討論,慎入!)今日香港上映!

估估下都有好唔好,即如上面講新世紀的符號流咪幾好,佢引D"橋"夠偏,夠怪,咁就講左咁多年了.
問題是呢套 ...
warxv 發表於 18-6-2012 03:40 PM

:50:父系情意結既二流科幻片?
warxv兄真係咁討厭呢套野?

:78:算啦…
我自己就好喜歡…可能睇多次之後…小弟會改觀…

回復 136# 原罪
我又唔係討厭,不過你問估估下有乜唔好,咁我就答估估下有好亦有唔好,有D本身整體播放時間中已經交代到基本故事,而留下一堆謎估估下的,我評價會好好多.而呢部問題是佢本身播影時間內交代的部份...唔可以話無,但除去猜謎部份咪就係淨下父系情意結的二流科幻片囉...咁佢120分鐘用左大半去打唖謎,淨下就係咁上下啦.
仲有我都係有心機去估的,不過估估下有D無癮...

個邊個個女,可能係變性人來的...因為那機器是招呼男性的!即是女主角可能是片中唯一女性...呢D估到都無癮啦!
續上一篇。

鐵血戰士1:
其實只是一套科幻怪物片…
但因為有當紅的州長,及獨特的怪物設計。
令其生色 ...
原罪 發表於 18-6-2012 01:46 AM

根據我老豆
第一套鐵血戰士是極度好睇的

點解 ?
因為當初賣告白的時候... 係完全無提及過會有外星人出現的
更加唔好講大家會估到 PREDATOR 個死人豬樣
( 留意電影海報只有州長個軍人款 )

所以大家入場心態是一套普通戰爭片
點知愈睇愈唔對路
由敵人點解會利害得咁交關 , 到有超高科技出現 , 到得知敵人係非人類
到最後脫面罩 : 嘩乜隻野個死人頭豬樣咁鬼兇 !
果種層層推進是超級好睇的 !

今時今日大家知道晒會有 PREDATOR 出現
知道佢有咩科技
又知道佢好好打
根本可以話係由尾睇返套電影轉頭..............
結果梗係淪為你口中的 "其實只是一套科幻怪物片" 啦 !!!
估估下都有好唔好,即如上面講新世紀的符號流咪幾好,佢引D"橋"夠偏,夠怪,咁就講左咁多年了.
問題是呢套 ...
warxv 發表於 18-6-2012 03:40 PM

潛行空間是 INCEPTION ?
UM...
呢套野...
唔值評價咁高...
根據我老豆

點解 ?
因為當初賣告白的時候... 係完全無提及過會有外星人 ...
玩具 發表於 18-6-2012 05:14 PM

:@咦!係啊!
唔記得計埋當年點宣傳!
呢點好重要!
鐵血戰士變成老豆輩的片,慘:sad:
回復 137# warxv

亦可以解釋成,老人認為將來人類的進化中,女性是不必要的,所以有事都救左男仔先
回復 136# 原罪

其實呢套野的真正價值就在於唔同人看有唔同看法,所以同一般前傳著重完成設定不同,反而整多d設定出來,導演重有呢種創造的心態個人覺得係好事
可能連皇后都唔知張醫療棺材係俾男人用呢!:47:
個醫療棺材同救生倉掛名係太子女的,但我覺得係老闆比自已用的。
俾著係你去到外太空, 會唔會set到個醫療器材自己用唔到?
所以我覺得太子女有可能真係robot....
因佢同david個格太似了. 第二, 太子女不嬲唔buy老豆咁洗錢係研究太空有否造物主存在, 咁佢會唔會以身犯險去呢d地方?
感覺如果有第二集, 太子女就會帶一隊人去搵女主角. 因為真身太子女有mon住個分身. 點知冇人再報告進度, 又或者係報告太吸引. 之後佢地失去聯絡. 攪到真身太子女要派人去搵佢地云云~
太子女!?
佢比船長問佢係唔係機械人時,佢想一想留下左一句10MIN,這應該暗示佢不恥被人認為是機械人,而故事無下文,那答案應該就是醫療棺中的男性ONLY找到了.
醫療棺會不會是留比老闆用?一看來老闆個密室大到可以擺多個都無問題可必擺係個女的房?二最後逃生倉彈走時應該是無連埋老闆個密室的,咁係太子女(?)專用的可能更高.
而且就醫療棺設計成男性專用這設定本身就有點鬼,唔係編劇想講D野就係導演玩野.而如果太子女(?)是機械人可必放咁大件道具係房?而如果佢是女人又為乜放個男性ONLY在房?

我想可能是在一片濃厚的父系情意結中導演覺得一個女角也太多了,於是為另一女角留下這微妙的劇情.而這一段內容猜對也好,猜不對也好,猜不到亦好,對整體故事的交代基本是沒多大意義的,但就拿了時間去玩這種唖謎.所以我的評價還是"父系情意結既二流科幻片".
我意思是隻普羅米收屍本身就係比個老闆自已用,個救生倉話係太子女都係假的。
哈~
好玩呀~
一個男性醫療倉,
一個太子女都有排講:DD

其實…我有諗過係d工人整蠱佢,專登整個男人用既比佢…
因為佢太子女睇落都串串貢,而且佢如果上左太空要用…要報仇都好難:66:

至於太子女係唔係機械人?或者男人?
可能要問個船長至知羅~
:35:佢剩係想證明自己唔係機械人…所以叫人入房…
但入到去玩咩呢?可能好重口味呢?未來可以點玩…好難估既~:shy:
根據我老豆

點解 ?
因為當初賣告白的時候... 係完全無提及過會有外星人 ...
玩具 發表於 18-6-2012 05:14 PM

當年我既雙親就係以為係戰爭片(現代啔示錄,殺戮戰場)而入場,