Toysdaily 玩具日報

[影片] Prometheus異形前傳(P.5劇透討論,慎入!)今日香港上映!

最後果隻未必係 ALIEN QUEEN
有冇留意壁畫上面已經有大家認知果隻 ALIEN
我覺得佢地一早已經有目標知道 ...
玩具 發表於 9-6-2012 05:25 PM

:78:玩具兄,你誤會啦…
我無話今集隻野係皇后…
反而係想話…今集係新既生態。
無皇后呢個因素。

壁畫浮雕…

應該代表唔係首次有人領野。

如果講今集生態…想今晚得閒先打篇千字文…
不過講開…好啦…打住一半先啦。
今集出現過既「生物」…
如果小弟有數漏,請補充…
小弟盡量跟出場次序寫…
1)工程師
2)黑素
3)工程師人頭上既類似真菌
4)初型異形幼蟲(Chestburster破胸體?)
5)加上人類基因異形幼蟲(海星形Facehugger?)
6)被不知名物種上身隊員(變得恐武有力,關節可任意扭曲?)
7)成長版海星形Facehugger?
8)加上「工程師」基因及人類基因既異形?(無左中間型態?一出世就成長型?還是再有得成長?)

每一種都可以有排傾,寫左出黎先。今晚再細傾:67:
韋倫企業產品介紹~
http://www.weylandindustries.com/
今日終於睇左,異形迷必睇!!!:71:
以下係我睇完後諗o既野:
影片最後o既異形,會唔會唔係原始o既異形,而係另一款型號o既異形呢?
因為異形始終係武器,同戰機、坦克一樣,會唔會有型號之分呢?
令我有依個想法係因為:
"AVP 1"o既時候提過好耐之前P仔黎地球搵古代人繁殖異形,嗰時o既異形已經係"異形1-4集"個外表.點解209x年o既異形會唔同樣?如果"普"o既異形係元祖異形,時間上唔協調
其次,"普"中o既異形繁殖方式o既不同.過往我地知道異形幼蟲>破肚幼體>異形
但今次係破肚八爪怪>成長八爪怪>破肚即變異形
而且據我所知,過往應該唔會因為"體液交換"而惹上異形.但今次女主角竟然因為性行為搞到自己都有異形,點解呢???
我自己o既想法就係有兩種不同o既異形,各位師兄討論一下:)
今日終於睇左,異形迷必睇!!!
影片最後o既異形,會唔會唔係原始o既異形,而係另 ...
all 發表於 9-6-2012 08:06 PM

呢隻船上面既野係二千年前。
而佢亦係其中一隻。
咁佢地呢面既野可能仲留係二千年前既初段。
如果解釋應該係話AVP1入面已經係經過二千年既進化版。
呢隻船上面既野係二千年前。
而佢亦係其中一隻。
咁佢地呢面既野可能仲留係二千年前既初段。
如果解 ...
太歲 發表於 9-6-2012 10:04 PM

209x年-2000年=公元9x年
但係AVP 1講過個古代金字塔年代久遠,應該唔只兩千年
時間上不吻合
209x年-2000年=公元9x年
但係AVP 1講過個古代金字塔年代久遠,應該唔只兩千年
時間上不吻合
all 發表於 9-6-2012 11:26 PM

AVP世界觀同1-4係兩回事來的:(....
今日終於睇左,異形迷必睇!!!
影片最後o既異形,會唔會唔係原始o既異形,而係另 ...
all 發表於 9-6-2012 08:06 PM

我睇法就係... AVP 系列係唔關事的
可以唔使理其實
:(

至於我諗法係上面寫左
跟據牆上壁畫
space jockey 已經有 target breed 就係大家所認知的 Alien
今集大家見到的係一堆 prototype

由於 SJ 同人類 dna 十分相近
經過幾重人類同 SJ 的 cross breed 之後
劇尾終於生左隻同大家所認知的 Alien 十分接近既物種出黎係十分合理
愈 cross breed 得多出黎愈接近佢目標...
AVP世界觀同1-4係兩回事來的....
timothy276217 發表於 10-6-2012 12:07 AM

原來係咁:@我仲以為係同一個世界添:66:
另外想講,"工程師"個冬眠系統真係犀利,訓兩千年都得!:71:
討論呢集既世界權…
應該只睇「1979」版本既異形。
因為係同一導演既。

其他版本…甚至大受歡迎既占士金馬倫版本,即第二集。
都應該拋開,當無異形皇后等等生態…

因為其他版本…
都無人問過原導演,同怪物設計者既意向,意圖…
呢套野好似唔係太夠充滿 "豐富既幻想力" ......

好多野都好普通咁, d所謂既工程師... 我寧願佢地死晒浦唔到面好過!!!

隻船既設計仲好似 "異形戰艦" 入面d外星人既戰艦, 相似到有80%囉, d工程師既 "象型面具" 又勁似 " 飛輪少年" 入面超獸隊既面具~

個故事就真係更加覺得有d好笑, 去搵人類既始祖居然就只係得一首船咁大把?! 連支炮都無?! 唔通果班人諗住打聲招呼, 問完點解要創造人類之後就又訓2年就咁返返地球?!

我只係覺得成套片既重點原來就只係講 : 異形就是這樣誕生的了!!! 哈哈~~~
呢套野好似唔係太夠充滿 "豐富既幻想力" ......

好多野都好普通咁, d所謂既工程師... 我寧願佢地死晒浦 ...
威哥仔 發表於 10-6-2012 01:09 AM

你舉既例子…
全部都係佢後過佢既作品…
飛船,象形面具…
唔好意思,1979年既異形已經有:36:

同埋要出一首船…已經使左十億…(故事講既…應該係美金…)
我地出隻船去月球…都無武器架…而且非常簡陋…
(現實上)今時今日民用既太空船…都唔見得先進過登月既幾多…

呢套野設定係現在既90年後…
我諗已經用左當時最高既科技…
同埋根本無人覺得呢個宇宙上,有其他有智慧物種…
點可能開發對艦用武器呢?
雲海而家既節目又係探討異形
原本 Weyland 创办人的野心应该是找寻人类的原設計者 -- 既所谓的 "工程师" 问取人类的设计稿吧? 因为比起女主角要探讨为何创造人类这些问题, 他更在乎他要的 -- 如何制造人类? (从他命令 David 问 "工程师" 时可见)

会有这么大的野心, 可能也是因为在地球上, 靠研发并大量生产机器生化人的他, 几乎是造物者 -- "神" 的化身了. 但是这位神会年迈老去, 会死亡... 所以他希望藉此设计稿可以永续他的生命, 做个真正的造物者.

但是这狂妄行径, 从 "工程师" 看到 David 后的反应, 可以说是倍感羞辱吧?

毕竟 "工程师" 看到自己 "缺陷的作品 -- 人类" 竟然胆敢模仿自己而制造出这种落后的机器生化人, 这 "人类" 实在是太狂妄自大了!!!