Toysdaily 玩具日報

[Hot Toys] [官方大圖] Hot Toys - AC01 - Alien vs. Predator: 1/6th scale Samurai Predator

小弟 不是要專登抺黑H廠, 但係覺得H廠暫時的Samurai Predator貨板 還有很多可改善的空間,
怎麼說呢,....... 它有一種不太協調的感覺,

頭雕雖然是Concept設計, 沒有眼珠, 面部其他部也欠缺細節, 不像3A的純Concept設計, 也沒有電影版的真實的雕塑, 定位較模糊, 小弟覺得偏向真實會較付合P仔風格
其次武士甲給人比較笨重累聚的感覺, 如果跟返 上次動漫節手辨的的身體比例, 這樣會比較恰當適中
另外身體色澤曾作出調整, 班紋也洗去, 但效果小弟就覺得一般, 欠缺真實感, 何不用回近似電影版的色澤班紋
最後貨板給人可動性不高的感覺, 希望H廠能盡量克服困難提高可動性, 12"的可動性能取回不少分數.....

小弟打從心底裏 支持本地製作, H廠的某程確是為香港淨光, 12" Figure的確造得比日本M廠也好, 進軍世界市場, 值得讚揚.....

但是近期有些貨品質素有少許下滑,  從另一角度來看, 這裏作出嚴厲批評的玩家 就是免費的QC人員,   如果H廠 能夠以行動 推翻 香港玩家嚴厲的批評,  並能夠吸立各方的意見, 作出進一步改進, 定必能夠衝得更遠~~

我們能看見, 近期的Jack Sparrow 不是獲得極的大讚揚嗎 ?? 因為H廠這一次能做到近乎完美, 值得讚揚~~!!:$
小弟 不是要專登抺黑H廠, 但係覺得H廠暫時的Samurai Predator貨板 還有很多可改善的空間,

小弟打 ...
nugudam 發表於 30-11-2011 01:12 AM

我覺得"vip冇9折"真係唔要得wo....
大把人批評啦,又唔見佢收番?
係,大陸生產成本上漲得好勁,但係cut9折幫到幾多??
佢衝得遠唔遠我唔上心,因為佢對我都唔上心....
佢既狂熱可能重有,但我唔再狂熱支持佢,我同ht而家只係"出得好想要比得起就買"對佢公司冇好感,都冇反感.......
但佢出d野我而家少左想要:34:,可能出得屎左掛:73:
價錢已經貴 加上CA + CP 整死自己
還敢再同HT 落訂嗎?SAY NO
明顯係值得欣賞嘅陳列品,不是玩具,睇圖已經足夠,根本無需要買回家!
但佢出d野我而家少左想要,可能出得屎左掛
neo.L 發表於 30-11-2011 01:29 AM

好明顯D人對HT的產品熱情冷卻,睇下TD12"的topic就知,以前第一板有8成係分享HT,現在只有2-3成講HT,仲要係負面野多!
HT依家真係好貴,依家出親都2-3K一個,落訂要1仟,VIP九折都無埋(VIP入會時講明有九折,依家比佢單方面更改條例)我依家手上既單,只計'落訂"都有幾仟蚊訂,最慘後大貨出時無質量保證,出得唔好又無佢附,以前我隻隻訂,依家真係訂少o左
回復 3# catcat

E隻堅型, 真係好想走私入關, 入關之後卻不能DISPLAY:no:
回復  catcat

E隻堅型, 真係好想走私入關, 入關之後卻不能DISPLAY
ZIN 發表於 30-11-2011 12:27 PM

咁買來做咩?
"但是近期有些貨品質素有少許下滑,  從另一角度來看, 這裏作出嚴厲批評的玩家 就是免費的QC人員..." 超同意! 而無埋vip九折真係不知所謂, 反口覆舌!

不過一雞死一雞鳴, 正因HT敗家, 我才留意到其他本地創作, 如Riddler, 或其他如Brother Production (I ordered Neonardo Dicarpio and Die Hard Bruce), 或 Enterbay Leon and 1:4  T800, 和Neco 1:4 Predator! HT 常想KO對手, 個價和質素並待客服務有排改善呢. vip們都得罪, 咪睇下佢進軍世界威幾耐?!:*
已經失陷訂咗,真係好有霸氣,在我心目中M記rider也只有影月可跟其一比
頭像被屏蔽
頭像被屏蔽
係雕塑,藝術品多過係玩具:handshake:
回復  neo.L

關節設計應該唔係大師們搞既,細心d睇佢d相關節設計同Predator S個系列或所謂新body係機乎一 ...
vgggyo 發表於 30-11-2011 10:33 PM

今期MILK已清楚圖文講明製作時設計係可動.......
希望HT認真考慮後面的刀做件出鞘,不要一件啤膠。
成本不高又可增加可玩性,科水相對都甘心少少。
不要縮骨啦,話晒大師作品吖!