Toysdaily 玩具日報

查看: 49168|回復: 97

[玩具報告] SDX 聖機兵 Gunrex 最巨最強 詳細報告 (15/11 圖片全復原)

新丁落場… 第一次寫報告, 睇左咁多CHING o既報告之後, 小弟今日都要蒞一個報告回饋一下~
寫得唔好, 請各位多多指教唔好見怪~
各位中意o既話請俾個 "讚" 鼓勵吓啦~ ;D

SDX首隻巨盒登場, fans絕對捧場, 但係出街幾日只係見到呢隻有零星報告唔通今次SDX認真唔掂!?

蒞全盒展示
~

方便大家詳細了解
機哥全身上下,身體結構, 活動能力又快又直接o既方法, 唔駛講緊係拆俾你睇啦…(真係拆到好似之前食大閘蟹咁拆…)  

印狀態, 好一尊觀光明勝~ 有請凌波麗小姐同綻真嗣先生友情客串演繹一下~

印狀態中好多細節都須要各位落手落更換零件,並非變換更換零件唔多, 但更換掀動拆除o既地方略多, 各位需要小心注意:
1)前額及金角等零件鬆散, o係穩陣無墜地危險地方進行.
2)足腳等關節硬緊, 可動幅度不太大, 與下半身方面各部鄰近, 更換過程中請小心動及足部, 以免無情力郁動之下與相鄰部份磨擦以致有嚴重刮花磨損.

前與我觀察與猜想相符~ 機哥o既駕駛倉係可以打開o既, 只不過如果你係駕駛員一上前只有 "面壁思過"... 原因係個駕駛倉設計打開倉門你只見到一面牆, 一個密封o既空間... 另加一個 "屎餅" 騎士GP01... well, 要創新都唔係咁啩... 駕駛倉大可打通, 還原基本又好復古都好...學番以前元祖系列加送一只淨色騎士GP01效果定必好上十部~!

又或者打通駕駛倉, 留待日後推出 "駕駛倉情境補元件" plugin 即可~ 只要上色OK, 即使零 gimmick 零可動內容, 你出SDX魂SHOP限定乜都好啦, 我肯好多SDX迷必定仆到去應投~! 你地話係咪~?

動能力
尚算不錯, 頭部關節為配合駕駛者乘坐而作特別設計, 設計概念特別而又創新, 但係由於有o的複雜, 在此唔多作描述. 可惜亦因此關節設計, 頭部只有水平分別左右轉動只有三十度o既能力手部足部關節強健有力, 只係我只零件o既關係,  o係其中一只大睥有好鬆動o既情況, 不過未至影響擺姿勢動作. 手部只設兩款供各位更換, 更換關節使用柱式插入而非之前源用o既球型關節, 更換起蒞十分方便輕鬆. 鬆緊度還好但可以設計再收緊o. 手腕關節尚算零活, 可應付大部份須要動作. o係大脾同腳掌都有球形關節,足部活動能力一般, 但仍可以做出前踢, 單腳企等動作. 腰部更可任意作出360度轉動, 唯須注意轉動時小心上半身與下半身裙甲o既接觸以避免磨損甩油等問題.

總體設計如果多些少細節調整
, 可動活力必可上昇一級o的可惜

動能力綜合巡視
– 360右鈎拳多面睇 (有幾可動? 各位請睇睇~)

劍大盾, 上色都甚好~ 只係盾身色水因為盾身厚度不足,色水唔多夠~ 另由於今次機哥手部質料所用並非用上軟膠, 劍與盾插上手都有難度. 而且因為劍柄o既造型, 劍柄插上手部時要先拆劍柄尾, 完成後再插番零件收尾方可.
(因為過往經驗, 雖然未有我發生擔心o既問題,但有一點要留意, 因為劍與盾以及手部都係上色件, 長時間攞住劍盾可能會有溶油o既情況. 如果有錯, 唔知有冇師兄可以排除一下我心o中既擔憂…)

SDX 騎士系列大合照

左一只金牛有多買呢只
SDX, 你話抵唔抵買值唔值得? 只有買對絕無買貴~! 作為sdx少出產,QC參差,分分鐘頻死而停產o既第一只亦可能係最後一只巨o既大級別出品 , 今次o既質素相對甚好(縱使我開盒後仍有些少不為明顯上色o既小問題). 機哥不愧係機哥, 合金部份雖然唔多, 但捧上手時你可以感覺到佢o既份量, 大概都有一支1L可樂~ 不過因為有前額易鬆易跌, 下半身零件緊密而郁動時容易刮花身上塗漆, 玩起機哥需要小心奕奕變得真係無咁盡興不過我仍然願意攞銀包出蒞支持一下, 放一放因餓左好耐SDX而o既瘀血~ 如果你係SDX o既支持者你點可以少得機哥坐陣你屋企一角~? 任佢SIZE再大, 我相信你仍願意抽出空間俾佢展現一下SDX o既英偉一面~

後同場加映
~!

(搞左大半日終於出左第一份TD玩具報告, 希望各位中意o既話請俾個 "讚" 鼓勵吓啦~ ;D)
冇諗過會有人同我同時間出支解報告 XDDD
你的很詳細很讚

想答你持劍盾時的色移問題
我自己用寶貼分隔, 希望建議有用
好包膠!
我都有買, 好物!

回復 2# rider666

感謝大大賞識, 實在估不到有大大和我一樣喜愛拆蟹~
我只是盡力一下~ 希望其他SDX迷不要錯失良"機"~ ^^

你的建議很好哦~ ^^ 我會試試的~
讚:71:
大大你好有心機寫此報告
回復 5# 歐叉獅子

謝你~ :35:
咁你今日讚左未先~?
好好的報告,詳細而生動~:71:
Great report!! :71:

回復 7# kingokwww

多謝你o既肯定~!!! 辛苦寫成~ 從未如此滿足~!! XD
gd report~~
我果隻開左盒之後放成盒放左入倉...display櫃無位放佢....苦惱中....
回復 8# fktuen

thx so much~! you support give me more courage to give further another report~! :61:

回復 11# kai2002002

哩只機哥叫GUNREX高力士~ 緊係用佢大力高舉兩只SDX擴闊空間(嚴sdx太重就舉下d又大但輕架啦)~
咁咪有位o羅~:36:唔好搞到英雄無用"舞"之地呀嘛~
吾好意思,我重來吾玩SDX,但你既報告,好詳盡仔細,D相亦影得好靚,所以一定要回覆吓,支持!!...重有你既燈台...是燈箱嗎,8掛了,HA HA :71::71:
很詳細的報告!!正~~~~~~~~~~~~
十卜新人出報告~~~~:he: