Toysdaily 玩具日報

樓主: Gundam@EFSF

[分享討論] 機動戰士AGE 第49話最終回【解脫了.. 】 集中討論區

「百年戰爭」... 打3代...如果故事真係咁樣發展都幾可悲........百年時間只可以研發出三隻高達.....一隻高達要挨成30年先至退役.......我係敵人見足你三十年都幾悶.........真係有d "O 嘴".........
「百年戰爭」... 打3代...如果故事真係咁樣發展都幾可悲........百年時間只可以研發出三隻高達.....一隻高達 ...
xbass 發表於 24-11-2011 03:27 AM

打仗都仲要講新意,我就真係O哂嘴
我唔理佢 合唔合理...
(this is Cartoon..why so many 師兄要佢合理...)
但呢套 Age 只用一字 "悶" !!!
already 7集.. it's just too slow..
竟然有人引到你打千字文回覆。

p.s.又話有cosplay 老虎同渣古既?係邊?
原罪 發表於 24-11-2011 01:52 AM

嗯... 咁啱果陣得閒... 又見到位AGE專家响樹... 未寫幾句希望該位大人賞面嘅話可以解答小櫻囉...

又話說小櫻重有幾句想講...

雖則未公布本作會有幾多話... 但一般認為會是一年番的約50-52話左右... 故事3位主角... 即是每人平均登場17話... 現在已經到了第7話... 鋼彈的第二型態才登場... 那麼第三型態何時出現?...

還有10話就應該到第一部完結... 但怎樣看主角還在「成長中」... 到底第一部有無最終決戰呢?... 是否其實第一部只是說到眼罩艦長成功買了幾艘戰船後... 就以DIVA號帶領到所謂UE巢穴... 跟著打個不亦樂乎之後... 結局就只是勉強打退UE艦... AGE1 大破但當然主角因為要播種死不了... 跟著說地球圈風平浪靜廿年... 費和艾成了親(個人比較希望是山田)並生了阿瑟姆... 當然亦不忘製造AGE2啦... 當阿瑟姆17歲時... UE又再出現... 於是阿瑟姆駕駛可變的OOR (大誤)... 繼承父親的遺志了... 是否這樣呢?...

本作的主角艦DIVA... 會用上100年嗎?... 還是會有2號... 3號艦呢?... 艦長呢?... 作品只公布3位主角... 但還未公布他們同時代的其他角色... 第二部保留還說得通... 到第三部DIVA號成員都全數達退休年齡... 難道到時會像ZZ時的新阿加瑪般全由細路操作?...

說落去可能以上是本作期待之處...

另外... 本作的OP... 是小櫻近年來第一套要跳過不聽的OPENING (其實可以MUTE嘛)... 還好ENDING是栗林美奈實...

呵呵呵...

小櫻上
一睇就知 freedom 劈價都賣唔出,而隔離既 AGE 就太好賣,於是返多成幢貨
作為 AGE 擁躉既好大手 ...
roundtable 發表於 23-11-2011 11:13 PM

PG- $60, MG- $30, 1/48: too big-$10.
嗯... 咁啱果陣得閒... 又見到位AGE專家响樹... 未寫幾句希望該位大人賞面嘅話可以解 ...
小櫻 發表於 24-11-2011 09:13 AM

『機動戦士ガンダム00』以来2年半ぶりのガンダムのテレビシリーズとなる『機動戦士ガンダムAGE(エイジ)』は、戦うことによって自己進化する新たなガンダムと、圧倒的な強さを誇る謎の敵「UE」の戦いが、アスノ家の父(フリット)・息子(アセム)・孫(キオ)の三世代にわたる壮大なストーリーで展開されます。

全50話(予定)で、放送期間は1年間となっています
嗯... 咁啱果陣得閒... 又見到位AGE專家响樹... 未寫幾句希望該位大人賞面嘅話可以解 ...
小櫻 發表於 24-11-2011 09:13 AM

我睇了3-4集時都有咁想過. 假如有51集(方面除得盡3), 即係每個時代大約17集. age-1有3個mode, 即係平均6集出一款, 因此第7集先出"近戰型"係好合理的, 估計第11-12集會新種敵人, 於是age又有新裝甲. 我反而奇怪在如果age系統咁強, 點解佢唔整多幾set weapon又好, parts又好出來? 因為眼見只有主角一個人打, 未免太吃力, 而其他人d槍又傷唔到ue, 出佢地即係送死, age系統應該feel到主角咁辛苦, 而得出:"做多幾set野, 比其他ms用"的結論?

我覺得戰機, 大炮用幾十年都好合理, 等於美軍都唔係架架都新機來的, 80年代仲未退役的大把呢. diva我覺得用100年都ok, 始終做一架戰艦要好多錢呢 ! (除非由age系統自己design再裝配好, 咁就唔駛錢, 最多只係比電費)

我依家只係唔想見到做做下, 無啦啦大打一場, 得到暫時的和平, 之後下一集出時馬上有字幕寫住:"20年後", 之後有大量新款"改良版" 卒仔被"神秘UE" 射死.....之後再由AGE-2出場.
機動戰士AGE 第8話 集中討論區 (打打打打打!正!黑之商人,超展开!) P.15
回復 210# 原罪

請留意個老伯奸商同2條2打6著o既太空衣.....1個藍2個綠

我都笑左
:handshake:終於來到傳說中的「超展開」?!
這集有沒有吐嘈?
期待期待!
老實講... 小櫻的確唔明囉...

故事大綱話「百年戰爭」... 打3代... 就當第一代主角費列特初遇UE開始計.. ...
小櫻 發表於 23-11-2011 10:30 AM

其實......genorace又沒說過1x年前就開始用,當作是新品也無妨,而marcoss有巨大戰艦,可從中研究新技術...age呢?一隻ue殘骸都無.......如果咁都有打得敗ue既新型武器咁基本上呢套野就真係可以話係垃圾。
    另外,主角是監督之類的人物,提供高達設計圖比軍方做高達,另外自己整age system,本身也不是pilot。自然無需訓練駕駛技術了。正如你總不會叫設計師做model吧...

超級機械人例牌反光一閃...

就啱插入去?... 穩唔穩陣嫁?...

嘩... 鐵線拳?...

白狼部新機... 好似比高達有型...

咁先係 Beam Saber 嫁嘛...

咁樣跳下跳下... 都比大奔走好...

究竟部白狼點樣穿過部UE呢?...

鬥撞...

我們在看超級機械人動畫嗎?

睇咗咁耐... 終於出現令人在意嘅畫面喇...

呵呵呵...
換裝過程我以為睇緊G-builder... =_=;
唔係講笑...
白狼部機型過部age多多聲....
而且部機age比白狼用一定勁好多...
而家主角成個細路仔
唔分好野比其他人...
喔... 原來模型都係咁...

1/144 AGE 1 組立說明書...

肩膀關節...

大腿連結...

機設跟足模型... 模型跟足機設... 都咪話唔認真喎...

小櫻上