Toysdaily 玩具日報

樓主: Gundam@EFSF

[分享討論] 機動戰士AGE 第49話最終回【解脫了.. 】 集中討論區

我想起了eva.
dhk34 發表於 21-11-2011 09:52 AM

YES ......... EVA 牙 ... :43: ..... :70:
話時話 ... 牙 艦長 又好似 o的 左幾件 細路 上船 ... 佢到底係唔係開 扥兒所 ... 定係 捉 d 細佬去 賣 賺軍費 .... :70:

看完14頁為X而X
更什者有人連看也沒看就回POSTX
有人看不明劇情,簡單伏筆也X

劇透一下,

個細路係UE既ACE,而且係同明日野家2,3代有關
致於點解,唔多講... 劇情其實不錯

至於第7集,其實跟UC系的新自護同舊自護鬥爭一樣...沒什麼好X
另外,原本的AGE是係咁死

漫畫一開始即收便當死亡予定既大叔....

活到第7話!!!:@
本月HG

終於要買我第一隻AGE機.....
本月HG

終於要買我第一隻AGE機.....
kamitodemo 發表於 21-11-2011 01:31 PM

X2
我都係會買這UE only...
......捱到第七話了
唔係講笑
係捱~~
我唔理AH編劇大哥幾大野心
我見到既係一套日本黃精甫作品
#@^%&*~
7集~兩個月  成個宇宙得兩大架戰艦稱霸
UE個架直情客串咁出5分鐘都無
7集入面   最最最大個場面  就係UE戰艦出場個幕
戰艦四周 佈滿UE
呢D先叫氣勢麻
個地球聯邦軍  空想架構黎的嗎
隻艦俾人老笠左
完全無第二隻船去追????
真係無野講羅
真集仲正
背住人開背噴跑步
真係有阿婆跑步既FEEL~
08小隊有一幕呢
隻渣古開背噴  跟手後面一切~~~栗一燒哂
......捱到第七話了
唔係講笑
係捱~~
我唔理AH編劇大哥幾大野心
我見到既係一套日本黃精甫作品
#@^%&* ...
白狼 發表於 22-11-2011 02:42 PM

和平既時候你想有咩艦隊出來?

1~7集故事內容,
UE突然入侵 > 殖民星壞滅> 脫出 > 發現UE艦> 艦長估計UE本部> 艦長收到指示入港>
威迫佢上司令佢無事(暫時) > 現在進度:去搵有錢佬出艦打UE

咁簡單既故事推進都唔明,:45::45::45:
要打艦過多幾集,如果2邊擬似自護軍肯幫手

仲有竟然令UC機比,你不如令00機比?
UC機核爐,00綠GN粒子對人無害/紅有害,
AGE咩爐咩原理,影響範圍都唔知,咁都有得X,話唔定係風砲?

比套基連暗殺計劃你:9成回:搞錯!本野打又唔打,D人亂七八糟:45:
我捱左十幾頁,果然TD高達版都係不值一看.... 我係咪要咁講好:45:

真係為X 而X :45:

老實講... 小櫻的確唔明囉...

故事大綱話「百年戰爭」... 打3代... 就當第一代主角費列特初遇UE開始計... 咁佢要打到幾大先至轉主角?... 100年除以3... 是否3個主角都要打成三十幾年?... 期間係咪阿爺打死咗個阿爸即刻開部AGE2去死過?... 30年後到個孫坐上部ZZ打到大結局?... 還是3代都會來次「最終決戰」... 之後就和平一輪... 到下手登場時UE先再出現?... 究竟3代主角是否要打33年... 由少年戰鬥到變大叔呢?... 真的話真是創先河了...

另外... 故事是爺=>爸=>孫... 3代... 即是說爺和爸都應該會結婚生子啦... 那麼應該會有愛情元素啦... 但暫時來說這方面很薄弱... 比較令人在意是「山田」登場的兩話... 所謂女主角的艾蜜莉給觀眾的感覺反而很煩...

自被UE襲擊後... 人類就應該要準備迎戰敵人... 其他機械人動畫... 例如另一經典的「超時空要塞」... 只是從墜落地球的戰艦就預料有外星人的威脅... 從而著手製作武器防禦... 為何AGE裡... 14年時間... 地球人都沒有好好裝備去防禦UE?... DIVA在第一話看來並非如歷代鋼彈系動畫般是造來作為鋼彈搭載艦(記得原DIVA艦長從沒提過要帶鋼彈走)... 鋼彈雖則被殖民星司令支持製造... 但怎樣看都覺得是私人製品?...

這7集裡頭... 不計主角的比菜鳥還糟的駕駛技術... 基本上鋼彈的戰爭力足以壓到UE... 但為何遇上舊型MS會一籌莫展呢?... 當然大可以話主角不想殺人... 但以鋼彈的性能... 令敵MS失去活動能力... 怎至逃脫也不難啦... 為何這麼容易束手就擒呢?...

主角花了7年時間製造鋼彈... 但為何沒有在這期間好好鍛鍊MS作戰技巧?... 見他每次作戰都有新發現... 製作單位是否想造出緊張氣氛又或是想表達所謂成長呢?...

從網絡流出了故事大綱... 話說UE是從未來送來的... 目的是協助AGE系統用100年時間去進化... 來防禦將來出現的真正敵人... 看來的確非常壯大吸引超展開... 但麻煩請在每話的細節上來個認真一點好嗎?... 還是大量製造吐嘈點給觀眾尋找才是本作的本意呢?...

這裡的高達版是否值得一看就不知道... 但小櫻從其他地方都看到如上差不多的評價... 或者小櫻孤漏寡聞... 真想看看哪裡是一面倒支持囉...

不過小櫻暫時會繼續收看下去... 因為某程度蠻有趣...

呵呵呵...

小櫻上
高達的未來靠你了!:43: :73: :35:
垃圾就是垃圾:45:
有人鍾意有人唔鍾意, 係好正常的事:38:
但本質冇變, 係垃圾:45:
爺=>爸=>孫???? Remaining me future Trucks in Dragonball??????
和平既時候你想有咩艦隊出來?

1~7集故事內容,
UE突然入侵 > 殖民星壞滅> 脫出 > 發現UE艦> 艦長估計 ...
kamitodemo 發表於 23-11-2011 09:00

這裡沒有UC派或Seed派或00派
或AGE派
,因為我們都是高達派- 尊重多元與互相包容:handshake:
stonekeung01 發表於 23-11-2011 07:54 PM

一睇就知 freedom 劈價都賣唔出,而隔離既 AGE 就太好賣,於是返多成幢貨 :love:
作為 AGE 擁躉既好大手入市喇,同時又要儲定錢買 MG,仲有黎緊既 PG 同 metal build
老實講... 小櫻的確唔明囉...

故事大綱話「百年戰爭」... 打3代... 就當第一代主角費列特初遇UE開始計.. ...
小櫻 發表於 23-11-2011 10:30 AM

:he:竟然有人引到你打千字文回覆。

p.s.又話有cosplay 老虎同渣古既?係邊?