Toysdaily 玩具日報

[趣味] 挪亞方舟

請記住不論什麼教的人..都係人..都依然係會再犯錯..但錯之中內裡有主或教條的,條路會比較清晰.

即使信教後我們依然係有限,同埋不足
我返我的教會好多時都係悲喜交集,其實係悲多過喜,但係悲裡面你會感受到愛的存在.切切實實的愛.而衪左作工時可以比你睇到愛和祂的存在,..而求証聖經重要嗎?當然重要.
回復  原罪 在一些自稱基督徒者心目中「為數多唔多就唔知鳥」
一衆天災甚至一些人禍「如911」都係耶 ...
Tachikoma 發表於 12-10-2011 03:11 AM

咁又吾好乜都賴晒神, 911好明顯係因為人本身既仇恨報復行為, (吾係話美國啱, 而係吾需要用呢種報復手段, 好似有人打你, 你未必一定要打番人一樣), 天災都吾一定係神策動, 人類對地球生態環境破壞還少嗎? 蝴蝶效應下, 天災便隨之而來, 人類破壞生態環境, 難道又係神既責任, 又係神在背後策動? 細細個廣告都有講啦:(從前, 有一位地球先生, 佢好健康, 好快樂. 不過, d人一d都唔錫佢. 咦~~~ 整到好污糟辣撻, 仲逼佢食好多垃圾添! 地球先生病左啦, 佢會唔會好番呢?)
講到信耶穌而被迫害既信徙, 數算初期教會建立時, 因為要堅持信耶穌, 而被迫害至死既信徒, 為數都吾會少, (就算近代少少, 韓國都有一大堆, 回教國家都有), 咁又何來信耶穌一定會被神救既道理? 況且, 人質事件中, 被救的都有非信徒喎, 信徒所信既拯救, 係在肉身死後, 而非生前, 所以於信徒而言, "神是愛"這論點依然成立。(非信徒當然另計啦.)
曾經有人問過我, 咁如果神真係愛全世界ge人, 咁點解要信佢先返到天堂丫? 咁吾信果d佢都可以安排到佢地上姐. 我就用到周星馳嘅對白咁答:"永生就好似係神預備左比每個人都有ge一份禮物, 但係你愛要出聲先得架, 你愛佢就比你, 你唔愛佢當然唔會比你啦! 無理由你話愛佢唔比你, 你唔愛佢比你家嘛! 大家講道理丫嘛!"
其實好多災難...係人為大於天災..人在有得選擇時,我們選擇負面,選擇豆腐渣,選擇自我不能自控的科技,選擇超越創造者,選擇發動戰爭..選擇小3小4..
咁又吾好乜都賴晒神, 911好明顯係因為人本身既仇恨報復行為, (吾係話美國啱, 而係吾需要用呢種 ...
藤條不二熊 發表於 12-10-2011 10:48 AM

你當我為拗而拗好了,請問一個未滿周歲的 bb,不幸夭折了,那他還來不及信主,根據聖經原罪理論,他便不可上天堂了,是不是這樣呢?
其實,在我眼中,信者得求,才是最霸權的表現。

回復 80# hk小文

呢件事..真真確確的發生過在我教會裡面,事主最後離開左我們的教會,當時打擊真係好大,但佢沒有離開主,而家有左個仔.但出世後不久老爺走了.以我所知佢地同我地教會仲有聯繫,仲有番其他教會....
   而我深信住一樣野,既聖經說天父可以把人在死裡復活,只要我們求..祂都必會有回應..人就應該有呢種盼望.如果人死後只是死..那過客般的活著根本沒有意義.
你當我為拗而拗好了,請問一個未滿周歲的 bb,不幸夭折了,那他還來不及信主,根據聖經原罪理論, ...
hk小文 發表於 12-10-2011 11:19 AM

閣下呢條問題小弟真實經歷過, 牧師根據聖經回答過小弟, 所以小弟可以答你: "一個未滿周歲的 bb, 不幸夭折了, 佢係可以上天堂."
"因 為 耶 和 華 不 像 人 看 人 、 人 是 看 外 貌 、 耶 和 華 是 看 內 心 。" 撒上 16:7
聖經係要看整體來看神既屬性, 不能只code一句或一節而曲解其意思.

再者我都曾在主日學問過d相關既問題, 例如: "如果早些年前, 有d地方福音未到, 但有人卻本著良心, 未曾犯過罪, 咁果d人會否上天堂?“
答案係”可以“, 因為良心係由神賜俾人, 只要人真實地憑良心一生行善, 雖有過錯, 但仍願意憑良心悔改, 雖然未聞福音, 未認識耶穌, 但其良心已足叫他認識世界是有神, 且行神的道, 咁已經可以上天堂。
回復  hk小文

呢件事..真真確確的發生過在我教會裡面,事主最後離開左我們的教會,當時打擊真係好大 ...
老文 發表於 12-10-2011 11:40 AM

小弟的bb於母腹已夭折了, 小弟和太太仍舊返緊同一間教會, 太太和小弟當時都極傷心, 後來神醫治左我地內心, 確信bb已被主接返天家, 但神於年多前己賜小弟家有另一個bb出生, 玩在bb已一歲多了, 健康聰明活潑可愛~~~
閣下呢條問題小弟真實經歷過, 牧師根據聖經回答過小弟, 所以小弟可以答你: "一個未滿周歲的 bb, 不幸夭 ...
藤條不二熊 發表於 12-10-2011 11:49 AM

首先多謝閣下的解答,非常清晰合理。基本上本人是不反對人信教的,亦沒這個資格,但不能否認,近年真的多了一班非理性教徙,盲目的堅持,才造成一鼓討厭教徙的氣氛。
首先多謝閣下的解答,非常清晰合理。基本上本人是不反對人信教的,亦沒這個資格,但不能否認,近 ...
hk小文 發表於 12-10-2011 12:18 PM

吾駛多謝, 大家討論下姐, 可以同閣下分享, 係小弟多謝你至真, 閣下所講那些信徒, 未必真係"非理性"或者"盲目堅持"既, 或者係未知點表達俾閣下知姐, 希望小弟幫到你認識更多啦~~~
回復 83# 藤條不二熊

感謝主
吾駛多謝, 大家討論下姐, 可以同閣下分享, 係小弟多謝你至真, 閣下所講那些信徒, 未必真係"非理性"或 ...
藤條不二熊 發表於 12-10-2011 12:30 PM

咁你又點睇那位受到神的感召,要選早逝做特首的容先生呢?他可不是一個市井之徙,他是一個受過高等教育,出入上流社會的教徒呀!
咁你又點睇那位受到神的感召,要選早逝做特首的容先生呢?他可不是一個市井之徙,他是一個受過高等教育 ...
hk小文 發表於 12-10-2011 01:27 PM

死喇, 邊位"容生"呀? 真係吾知喎, 願聞其詳~~~
死喇, 邊位"容生"呀? 真係吾知喎, 願聞其詳~~~
藤條不二熊 發表於 12-10-2011 01:57 PM

http://toysdaily.com/discuz/thread-165496-1-2.html
hk小文 發表於 12-10-2011 02:41 PM

小弟本人無乜留意開政治新聞, 又吾係好想單憑一, 兩則新聞去論斷這個人, 所以不便多加評論, sorry.
但只就呢則新聞, 個人感想而言, 就算佢係咪真實有"神的感召"都好, 佢只係以個人名義去"撐"另一個人姐, 又吾係受感召去做d衰野, 咁都OK既, 不過小弟為人較簡單, 如要小弟參與政治, 咪攪~~~