Toysdaily 玩具日報

查看: 28152|回復: 223

[趣味] 挪亞方舟

hk小文大大,小弟想搵一段好多年前睇過既短片,非常諷刺。
記得當年無中文字幕…
大概內容如下:
男人a在家中,突然有人按鐘。
開門,男人b就同佢講,我介紹個朋友你識。
b:佢全知全能…
a:咁叫佢黎見我。
b:唔得架,但你要信佢羅。
a:點解呀?
b:佢愛你羅,佢用個仔黎寬恕你。
a:我犯左咩事?點解要佢寬恕…同埋邊個講架?
b:我朋友講羅。

……類似係咁上下既問答…因為睇左太耐…唔記得啦…
好想搵返黎睇同埋想知有無人譯左字幕…
記得當年無中文字幕…
大概內容如下:
男人a在 ...
原罪 發表於 8-10-2011 11:36 PM

呢套我都睇過,但真的揾唔番了。
記得當年無中文字幕…
大概內容如下:
男人a在 ...
原罪 發表於 8-10-2011 11:36 PM

應該係呢段片:

http://youtu.be/um8chKTCWds
應該係呢段片:
太陽之牙 發表於 9-10-2011 04:35 PM

:64:感激~
小弟描述得咁差,大大都搵到,真係感激~
hk小文 發表於 8-10-2011 06:38 PM
:71: :71: :71: :71: :71: :71:

超認真,勁爆笑!!

今天兒子對我說他不信挪亞方舟了。(他之前深信,因他去過馬灣)..............(馬灣挪亞方舟又是另一現代大迷信)

他不信的原因竟然和你youtube中的原因相近

食物問題,生物多樣性問題,船內生態問題

8歲小孩都唔易騙呢!
超認真,勁爆笑!!

今天兒子對我說他不信挪亞方舟了。(他之前深信,因 ...
無明: 發表於 9-10-2011 05:57 PM

我無意推翻聖經,只是近幾年,社會上真的多了一班人,拿着教徒身份,霸佔道德高地,不容其他聲音;特別是那班偽人,動不動便搬個"主"出來,主不是這樣信的吧?像挪亞方舟,近幾年有團體不斷吹噓已發現真身,但說穿了,不過是用 X -Ray, 發現山中有舊大木,便說定那是挪亞方舟了, 豈有不笑大人個口之理?

無明兄的兒子真的很聰明,8 歲便有此等分析力,清醒過很多教徒呢!
我無意推翻聖經,只是近幾年,社會上真的多了一班人,拿着教徒身份,霸佔道德高地,不容其他聲音 ...
hk小文 發表於 9-10-2011 07:44 PM
哈!!

暑假時,佢自已同表哥姑個玩了一日之後,就話自己係信耶穌,我問佢點証明上帝存在,動物界是進化論還是創造論o岩D之後,佢開始動信心搖...............

我是魔鬼父親吧!?:58:

但我相信思考過程更重要:34:

社會上真的多了一班人,拿着教徒身份,霸佔道德高地,不容其他聲音:67:

Go see my other post
http://www.toysdaily.com/discuz/thread-167086-1-1.html
我無意推翻聖經,只是近幾年,社會上真的多了一班人,拿着教徒身份,霸佔道德高地,不容其他聲音 ...
hk小文 發表於 9-10-2011 07:44 PM
我門不能推翻聖經,看過Dan Brown的小說/movie馬?真假都好,這是人類的信仰和文化.......

今日我都同仔說信又好唔信又好, 挪亞方舟已經是人類的文化,不可不知不懂不究,探知精神最重耍!!:71:

至於馬灣挪亞方舟和moive又是另一現代大迷信!!!!
Dame it!
補充少少…
近年都有人「迷信」科學,
都好危險。

我講既迷信科學,係類似「科學家」或者「專家」講咩佢地就驚或者信…
至於邏輯…論證…
佢地係唔會明或者理係乜…

仲有好多廣告出現既「偽科學」…又係害人,簡單例子…幾年前好興既納米技術…
不妨問下用緊納米產品既人…知唔知咩係納米?
連搵「唯基」先生同「菇糕」呢兩位朋友問下都唔會…
:he:
相信沒有教友會來回應架喇
相信沒有教友會來回應架喇
玩具 發表於 10-10-2011 12:42 AM

變了…
以前一定有人衝入來辯論。或者投訴…
:38:
回復 6# 無明:
恭喜你 有個心智正常的兒子:77:
謝謝樓上兩位提供好片:73:

我是基督教信徒的...如果你問我如何証明世上有沒有神存在..我覺得要證明無神存在比證明有神存在更加困難..

的確世上會有好多人借信仰來作藉口去做壞事,做錯事..但信仰其實係要去了解的..

當然即使我現在是一個信徒..但我依然會做錯事的..因為我只是一個人,人..就是有所不足...同有限