Toysdaily 玩具日報

[趣味] 挪亞方舟

剩係隻挪亞方舟,都唔記得"鐵證如山"過幾多次了, 一時話係呢度, 過幾年又話係果度............
以色列 ...
hk小文 發表於 11-10-2011 11:18 PM

還未說「聖經」這本書的來歷…
還有內容的問題…

如果只說這書有沒有價值,小弟會說有。
而且當中某些內容甚至寫得很好。

例如甚麼是愛。

愛是恆久忍耐、又有恩慈﹐

愛是不嫉妒﹐愛是不自誇、不張狂﹐

不作害羞的事、不求自己的益處﹐

不輕易發怒、不計算人的惡﹐

不喜歡不義、只喜歡真理﹐

凡事包容、凡事相信、

凡事盼望、凡事忍耐。

愛是永不止息。

但要小弟當是歷史故事,或者史實…就說服不了小弟。
而既然不是史實(小弟是如此認為的),那為何這麼多人信服呢?
還想各教徒可以分享一下。
摩門教?.............................
無明: 發表於 11-10-2011 02:36 PM

如果有英文好的大大去美國旅行,可以睇睇「衰仔樂園」創作人創作的諷刺摩門教的舞台劇。
應該好精彩。
一班為要證明神存在的, 自以為自己的行為是對的
其實又係一班自以為是的人, 反之, 其實上帝最討厭這種人
就如聖經所言, 假冒為善, 將 "人" 的教訓當作道理
根本就係法利賽人, 自招其害

一班藝人, 借基督教過橋, 自言洗底改過自新
又係害群之馬, 將原本真正洗心革面的人都拉埋落水

都係嗰句,
你自己活出自己的信念時, 要過得自己過得人
路遙知馬力, 日久見人心

一個活得開開心心的愚蠢人上

del~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
(重複咗)
世上以為自己聰明的人

嘅然唔信, 咁點解重咁執著要證明別人是錯呢?
只要貫徹始終自己所信的, 過得 ...
CD-ROM 發表於 11-10-2011 10:42 PM
何以見得「證明別人錯」的人就是為了證明自己是 "高人一等的聰明人"呢?你從來不話任何人錯的嗎?
再者 「錯誤的」信仰可不單只是「所謂」死後的事 而是會影響個人日常決策的 小則只是浪費時間 大則卻是血流成河 花時間在「證明是錯」這點又有什麼好質疑以至要用诛心之论去否定的呢?
又黎路過 :45:

呢個問題其實係其他科林都見過無數次, 下面係小弟睇會到嘅:

好多人返教會未必一定係為左信, 除開左有 d 真係有投機心理嘅 (追女、搵客), 之外, 呢一批人絕大部份都係基於群體 (community) 心態 (另一種講法: 羊群), 即係人信我又信, 人入會我又入會, 大家齊齊玩齊齊唱, 到底對自己即將要決志相信嘅, 了解到有幾多? :58:

最大問題仲係教會頭頭 (呢個情況多數係牧師) 基本上係絕對唔會講哂聖經嘅思想內容, 只係好選擇性地 講經同 (曲) 解經, 把聖經裡頭唔少不合理、血腥、暴力,甚至有意淫成份嘅內容隱去, 再加入唔少個人嘅意志 (緊記希伯來聖經係一本二三千年前猶太人嘅歷史、神話、傳說/聞嘅大集合, 而且寫作更係超過一時一地一人, 內容班駁龐雜自為理所當然) :67:

呢度嘅教友大大係小弟睇黎已經係好開通, 起碼佢地會認定信與不信係個人志趣, 唯獨是不斷宣傳謊舟果班人, 心目中總係有條好大嘅刺, 認為「如果我所信仰嘅唔係歷史上嘅真實、物質世界上嘅真實, 咁我所信嘅將會有乜野意義呢?」佢地不斷強調嘅什麼「鐵証如山」, 其實係要不斷說服 / 催眠他人 (仲有自己), 令自己變得好過 :38:

小弟更加聽過有人以賭博嘅心態入教, 「如果冇最後審判就大家 happy, 但係如果真係有就係我買贏啦, 咁點解唔買個保險?」 :50:

希望各位大大睇完冇訓著覺 :64:
何以見得「證明別人錯」的人就是為了證明自己是 "高人一等的聰明人"呢?你從來不話任何人錯的嗎?
再者 「 ...
Tachikoma 發表於 11/10/2011 23:48

講漏左一樣, 就係有 d 教友護教嘅「邏輯」就係: 因為你錯, 所以我就對
一班為要證明神存在的, 自以為自己的行為是對的
其實又係一班自以為是的人, 反之, 其實上帝最討厭這種人
...
CD-ROM 發表於 11-10-2011 11:45 PM
:66:上帝最討厭一班為要證明神存在的人? 唔通就係因為咁  所以而家D人都唔鍾意提証據?:58:
自以為自己的行為是對的同假冒為善係兩回事喎 
自以為自己的行為是對>不知道自己錯
假冒為善>「知道」自己惡郤扮善
怎可混為一談 皆指其為法利賽人?
再者 按你login 證明別人錯=證明自己是 "高人一等的聰明人"的人
那指責別人為法利賽人的你   又=什麼人?
還未說「聖經」這本書的來歷…
還有內容的問題…

如果只說這書有沒有價值,小弟會說有。
而且當中 ...
原罪 發表於 11-10-2011 11:38 PM
以上那些愛是乜 愛是物 呀耶老大神唔知做倒幾多様呢?:38:
講漏左一樣, 就係有 d 教友護教嘅「邏輯」就係: 因為你錯, 所以我就對
garykctse 發表於 12-10-2011 12:06 AM
是錦的 因為你無法証明叮當不存在 所以叮當存在 仲唔快D信叮當:43:
回復 50# Tachikoma

見你對我所言咁大反應, 我就試試解釋多少少, 唔知會唔會令你明我講咩 (不過唔明都冇咩所謂)
如果你單憑我有冇話人錯而言, 我可以答你: [有]
而當證明自己是 "對" 嘅時候, 的確係有一種 "我醒過你" 的感覺而沾沾自喜
呢個係無可否認嘅事實

而我所說 "自以為聰明的人", 係指嗰d同對方信仰立場唔同嘅人, 但只會攻擊對方的不是
而唔好好咁將自己所信的, 活出生命中, 路遙知馬力, 日久見人心, 你所做嘅嘢人哋有眼睇
係咪真係咁堅, 時間會證明一切
而事實上好多信仰立場唔同嘅人, 就係做緊 『"證明別人錯" 就證明自己是 "高人一等的聰明人"』呢樣嘢

而 "死亡" 是眾多宗教論證中, 最容易明白的其中一個
只係想說明, "死亡" 之後的世界冇人知, 但死後的結果才能明白真正答案

你講得冇錯, 一個信仰態度能影響深遠
但唔係用 『"證明別人錯" 就等於 "自己是對的"』這種態度來分別
應該係要 『"用嗰個信仰嘅核心價值, 放喺自己生命中, 係咪真係有用"』呢種態度嚟分別

這是小弟從事宗教及信仰研究十多年以來的態度
因為每一個宗教信仰都有其被錯誤曲解的地方
所以, “找錯處”係唔會知道佢係咪真係 “堅”~!

剩係隻挪亞方舟,都唔記得"鐵證如山"過幾多次了, 一時話係呢度, 過幾年又話係果度............
以色列 ...
hk小文 發表於 11-10-2011 11:18 PM
D鐵証唔攪多幾次 D銀兩又點如山呀:77:
以上那些愛是乜 愛是物 呀耶老大神唔知做倒幾多様呢?
Tachikoma 發表於 12-10-2011 12:47 AM

矛盾同入面既神點樣「神格」分裂…
要講就精彩羅。

就以題目挪亞方舟輕輕一講,
是咁的,水災後,神同挪亞講,以彩虹為記…
以後唔用洪水淹大地…

但就會對所多瑪降使用火炎琉璜等小規模地方式毀滅…
而最後既啟示錄所講既末日災難就更多樣化…

果然有口齒!唔用洪水就唔用洪水!

回復 45# 原罪

或是小弟不材, 詞不達意
本人不是指 "不應提出疑問" 或 "不滿係唔好"
而係
如果想知道該信仰或宗教是否真偽, 只找錯處係唔會知道
而且, 現今世代太多人為要捍衛自己的信仰立場而互相攻擊, 對呢個世界有咩好處呢?
而嗰d持相反宗教立場嘅人, 正正就係用緊『證明 "別人是錯", 來證明自己是 "高人一等的聰明人"』嘅態度互相對立,

我自命不是一個聰明人, 樣樣事都要自己親身體驗, 嘗試企喺唔同立場
假設我係基督徒, 站於此立場, 自然唔需要將聖經迷團一一解開, 因為"已經相信"
相反我係非基督徒, 就算有人將聖經喺我面前解說得頭頭是道都冇用, 因為"已經決定唔信"

所以我才說:
『聖經不解之迷多的是, 可能窮一生都無法知道答案
就算你真係好醒, 搵到所有答案, 咁又如何?』
因為, 唔信嘅最終都會唔信, 唔會為咗嗰本聖經原來冇錯處而走去相信

而且要搵錯處好容易, 因為每一個宗教信仰都有其被錯誤曲解的地方
所以, “找錯處”係唔會知道嗰個宗教信仰係咪真係 “堅”~!

唔知我咁樣表達會唔會清楚d!?

小弟無意要爭辯甚麼是對是錯, 只想表達:
如想知道嗰個宗教信仰嘅真偽, 自己親身體驗最實際
就算唔係咁啱你, 咪算囉, 何必咁執著呢!?

弟不材, 可能又詞不達意

其實點解d人花咁多心機去證明一d自己唔相信的東西
諗真d, 其實呢類人真係非常可悲, 生 ...
CD-ROM 發表於 11-10-2011 02:07 AM

很難說哲學思想討論是無意義的事。

事實上,由炎黄蚩尤希臘宙斯雅典娜等上古神話,到近二千前的基督教佛教的宗教,都是人類對自身存在的不斷探求或理解。

宗教哲學思想往往帶領住人類向前,與科技,藝術,戰爭甚至潮流都在互動。

我相信幾百年後,當人類對自身存在的探求有更多的體會,又會有新的宗教成為主流。這並不難想象,看共產黨無神論也是近百年新的信仰。

新的信仰都可能有挪亞方舟。:38:

就正如舊約聖經取了洪水傳說來說明上帝拯救挪亞。

新約聖經取了舊約以色列人選民說現在全世界皆選民,基督又像上帝拯救挪亞一樣,拯救全世界人。

今日,香港。又有影音使圍等,取了基督教挪亞方舟,吹了一個挪亞方舟咁大的Project出來,
十年前仲拍埋電影,好多教會包場請人睇,鐵証如山,說什麼港人之光,其情況同港人收構伯明翰差不多。(自己睇新聞.):31:

竟然又有人信,馬灣再建一個挪亞方舟生命乜七館,加入

現代影音,環保概念,又說古代挪亞方舟對現代啓示,再加上末日預言,最尾又係傳福音。

看,舊信仰,又會不斷被後人加入新原素,遲下挪亞方舟會上太空未定。:34: