Toysdaily 玩具日報

[趣味] 挪亞方舟

好多人唔信有神, 但係信有鬼, 兩者都係證實唔到, 人真係奇怪. :78:

另外, 如何證明人係有靈魂存在?
"靈"同"魂“有無分別?
如人無”靈魂“存在, 咁我地係咪行屍?
如有, ”靈魂“又係邊度黎?

先旨聲明, 小弟係基督徒, 不是想”辯教“或想”攻擊"那些不信的朋友們, 只係想提出d自己以往都問過既問題, 大家討論下~~~ :)

未信之先,我都係用負面消息和不能解釋的事物去拒絕神..信後,我會去了解某d負面事物究竟係人為驅使定係聖經誤導,疑問就成了了解聖經的途徑..
奇怪的呢個post...反而令我睇到舊時既自己..亦更明白到自己的有限同不足.:64:
奇怪的呢個post...反而令我睇到舊時既自己..亦更明白到自己的有限同不足.
老文 發表於 11-10-2011 10:18 AM

見到不信你所謂的神的人令你想起以前的自己 ?
而你以前的自己很有不足 ?
咁可能呢 d 就係基督教令人反感的地方了

回復 34# 玩具

其實係以前沒有不足同有限呢種想法,即使係現在..我依然係不足同有限....而令我反感的通常是那些死纏爛打的白衫西人教會人員(經了解後不是基督教本身成員)
回復  玩具

其實係以前沒有不足同有限呢種想法,即使係現在..我依然係不足同有限....而令我反感的 ...
老文 發表於 11-10-2011 11:45 AM
摩門教?:he:.............................
回復 36# 無明:

到而家見到果d人..我都係避開的:80:
其實點解d人花咁多心機去證明一d自己唔相信的東西
諗真d, 其實呢類人真係非常可悲, 生 ...
CD-ROM 發表於 11-10-2011 02:07 AM
很難說哲學思想討論是無意義的事。

事實上,由炎黄蚩尤希臘宙斯雅典娜等上古神話,到近二千前的基督教佛教的宗教,都是人類對自身存在的探求或理解。

宗教哲學思想往往帶領////////
好多人唔信有神, 但係信有鬼, 兩者都係證實唔到, 人真係奇怪.  

另外, 如何證明人係有靈魂存在?
"靈 ...
藤條不二熊 發表於 11-10-2011 09:50 AM
為什麼人類會因為沒有一種沒有充份證據支持其存在的幻想物「靈魂」而産生係咪另一種沒有充份證據支持其存在的幻想物「行屍」的問題呢?
研究人類既各種學科是否須為其不主張有靈論這點而更名為「行屍學」呢?
見到不信你所謂的神的人令你想起以前的自己 ?
而你以前的自己很有不足 ?
咁可能呢 d 就係基督教令人反感 ...
玩具 發表於 11-10-2011 11:35 AM
平心而論 自HIGH優越感及類似「死左咪知」之類反智思維並非自稱基督徒者專利 不過估唔到今次禁快出現Je 唔通 這就叫毎况愈下?:42:

小弟小時也有接觸聖經,個人覺得當故仔聽,真係無問題,但近年有些人,硬係要說聖經所說的均是事實,但又理據不足,稍為有人提出其中問題,答不上便只會指人不明神的意旨,這又如何令人信服呢?
近年我接觸信教的人,心態上真的有問題, 例如對教會弟兄恭恭敬敬, 但對自己母親卻呼呼喝喝!還有那班偽人,動不動便擺個"神"出來,唔係咁架麻!? 最新奇便是那位容先生了,公然說受到感召,話早逝應該做特首,真係 CLS 到唔識形容.......不如話早逝亞媽聖靈感召,處女生仔生亞早逝出黎!
世上以為自己聰明的人

嘅然唔信, 咁點解重咁執著要證明別人是錯呢?
只要貫徹始終自己所信的, 過得自己過得人
人生的結局最終都是死亡
如基督教是真的, 死後自然會有大審判日, 到時信與唔信嘅人都會見到上帝
如基督教是假的, 死後是甚麼, 大家都唔知, 大家都係打成平手啫
咁點解唔喺活生生嘅時後, 活出自己所相信嘅 "信念", 而要花時間在自己唔信嘅嘢呢!?

小弟無意要爭辯甚麼是對是錯, 只是慨嘆世上聰明的人
就是 "執著" 要證明 "別人是錯", 來證明自己是 "高人一等的聰明人"
聖經不解之迷多的是, 可能窮一生都無法知道答案
就算你真係好醒, 搵到所有答案, 咁又如何?

一個活得開開心心的愚蠢人上
小弟小時也有接觸聖經,個人覺得當故仔聽,真係無問題,但近年有些人,硬係要說聖經所說的均是事實,但又理 ...
hk小文 發表於 11-10-2011 09:25 PM

小弟最怕那些偽証據…或局部証據…
例如愛恩斯坦信有神…
唉…
咁愛恩斯坦出封信話自己唔係教徒又唔提…

仲有以色列復國…就講到點樣神跡化…但絕口不提當中既政治性同死左幾多人…
小弟最怕那些偽証據…或局部証據…
例如愛恩斯坦信有神…
唉…
咁愛恩斯坦出封信話自己唔係教 ...
原罪 發表於 11-10-2011 10:44 PM

剩係隻挪亞方舟,都唔記得"鐵證如山"過幾多次了, 一時話係呢度, 過幾年又話係果度............
以色列,如果咁樣複國法都係"神"嘅旨意,我會覺得呢位"神"慈悲極有限0羅..........
世上以為自己聰明的人

嘅然唔信, 咁點解重咁執著要證明別人是錯呢?
只要貫徹始終自己所信的, 過得 ...
CD-ROM 發表於 11-10-2011 10:42 PM

不是針對cd-rom大大,只是針對閣下的說法。

當提出對政府,或者餐廳,甚至電影的不滿…
想會出現,這種論調。

那麼叻,你來拍。
或者被人說自以為聰明…

覺得那件事不妥當,說出來就是自認聰明嗎?

這…恐怕說不通吧?