Toysdaily 玩具日報

[趣味] 挪亞方舟

回復 202# 原罪

其實小弟一早有提及過我的信本乎經歷,而聖經我都係在學習領悟中..至於往後對信仰自己會否動搖..我不知道...但呢一刻我感受到的見到的是堅信的.
我們憑什麼去相信屋企人或朋友..?我們一出世便知道自己父母親的歷史嗎?知道朋友的歷史麼?係因為我們經歷了父母比到我們的愛..或朋友幫忙(經歷)你才會對他們信任吧..

另外希望大大有聽到我所提供的講道.(只係試吓聽就可以):43:
回復 210# Tachikoma

至於你..都係果句:我就唔多識回答你的問題..或可以再聽往後的講道,如大大對聖經有著咁深厚的興趣和疑問,係可以去讀課程或找解經家或牧師求教.

另外.對於一些你唔了解的人物時請不要用"條友"來稱呼!即使你唔認同對方.你可以叫佢方先生,你可以叫佢牧師..或演講員..
回復  Tachikoma

至於你..都係果句:我就唔多識回答你的問題..或可以再聽往後的講道,如大大對聖經 ...
老文 發表於 22-10-2011 12:52 PM
我引用你Je 唔係問緊你野亦唔係要你答我D乜 而係想講出篇所謂「道」有乜唔妥
至於用"條友"稱呼"條友" 我已經就住架LA 你都唔知我聽篇道時一邊聽一邊心裏罵了多少次「神棍」「大話精」:53:等等咁呀
重有 為免誤會 我想你知道 我並唔係針對你個人 對你本人亦無抱任何惡意 我針對既係件「事」 希望你唔好因而唔開心LA 真的 謝謝:77:
回復 213# Tachikoma

不要緊的..或可以再聽聽其他的講道..如真的有疑問,再講多次你可以修讀相關課程或找解經家或牧師求教...
    而用詞唔止係出於對人既禮貌,還有對自己的一份尊重同人格表現矣,為你禱告.!
回復  Tachikoma

不要緊的..或可以再聽聽其他的講道..如真的有疑問,再講多次你可以修讀相關課程或 ...
老文 發表於 22-10-2011 02:28 PM
謝謝你的提議 但我不打算向那些我已知道他在説謊的人求教「除非我想學的是説謊技巧」 至於講到尊重 稱呼一名説謊的人為"條友"已經係我可以俾既最大「尊重」 如果我明知一個人靠説謊開飯而重叫咩先生前 牧師後的話 好可能就係對「誠實」在進行悔辱了
有関人格 唔知一個講完以下説話卻又單單用「篇道」去同自己"代言".既人 又係乜格呢?:?

:「唔好意思..唔係針對邊位大大,有時傾計都係想知大家既想法..並不是要"經常"用報紙或文章去同自己"代言".咁自己既思想又去左邊?我諗每個人都有自己既想法..即使與某些觀點相同,都可以用不同方式表達..」
謝謝你的提議 但我不打算向那些我已知道他在説謊的人求教「除非我想學的是説謊技巧」 至於講 ...
Tachikoma 發表於 22-10-2011 11:29 PM

:DD喂喂喂~
一個post既事,一個post去解決啦。

咁樣會變左針對人。無咁客觀架!
回復 216# 原罪 而家係人地要講「人格」先喎 不過你arm 我都唔想針對人 那就不再説吧

Tachikoma 玩具大尉閣下:

請恕我再直言說白一點!!!

大尉閣下將聖經內容不断複印張貼出來,似乎有點兒近乎於失控狀態了!閣下好像忘記了這兒是玩具日報的[玩具閒聊討論區],而並非給大尉閣下用作[傳教]來洗板佔據post之用!那會引起其他會員不快,亦違了板主們設立此區只作會員們的玩具閒聊之用!

其實大尉閣下可到相関的宗教網頁或討論區,一再抒展內心對宗教上的心得和見解,亦可引來大量相関人士們的回應和認同!那麼..........................................不是更適合嗎???

煩請多加考慮一下~~~謝謝!!!

大尉閣下將聖經內容不断複印張貼出來, ...
G-man 發表於 24-10-2011 01:33 AM
我傳緊乜教呢請問?
:66:究竟G-man大大你有無睇內容架?
差d笑死小弟…
回復 220# 原罪 唔好死住:help: 我掛住玩公仔 所以仲未作故仔呀:31: 睇埋至走LA:76:
回復  原罪 唔好死住 我掛住玩公仔 所以仲未作故仔呀 睇埋至走LA
Tachikoma 發表於 24-10-2011 02:08 AM

:36:我會看到最後的…
我會看到最後的…
原罪 發表於 24-10-2011 02:51 AM
講故之前 我不得不提一提 講道那位宗教從業員於23:59竟以(神説)「必定死」為由 而把「分別善惡樹上的果子」類比成家中厠所的「強水」 把直接後果同間接後果混淆 以把他那所謂愛的故事合理化 完全無視吃「分別善惡樹上的果子」的直接後果「按 創3:22」是「能知道善惡」 而不是「必定死」 唉...... 
定係 那位宗教從業員其實係認為「能知道善惡」 就好似人飮左「強水」般有害呢:58:

……閣下好像忘記了這兒是玩具日報的[玩具閒聊討論區],………亦違了板主們設立此區只作會員們的玩具閒聊之用!G-man 發表於 24-10-2011 01:33

G-man brother,小弟話比你聽,你嘅概念錯咗,呢度喺「網友閒聊區」,TD根本無「玩具閒聊討論區」,因為小弟之前都領過野,以為TD嘅閒聊區喺講玩具嘅,小弟亦都因為咁投訴過TD,得到嘅回應係呢度喺講乜野話題都得,所以brother都應該見到唔少無厘頭轉貼新聞post,九唔搭八post,最近新興嘅post係講郵票嘅,所以呢版係同我嘅名相同嘅。:56:

P.S. 唔知係咪之前小弟做咗啲令有啲會員唔鍾意嘅事,向小弟作出投訴,版主為咗平息事件,將「玩具閒聊討論區」改名為「網友閒聊區」呢,就不得而知嘞!:77: