Toysdaily 玩具日報

[趣味] 挪亞方舟

我是基督教信徒的...如果你問我如何証明世上有沒有神存在..我覺得要證明無神存在比證明有神存在更加困難..
老文 發表於 10-10-2011 10:29 AM
初信成長八課,第一課: 神存在!!

如果冇神,太陽系又怎能如此有系统地運作?

如果冇神,地球又怎會有春夏秋冬?陽光,下雨,打電?

看看你自已身體,如果冇神,又怎會有這樣複習的設計?

你是想說這些嗎?:64:
回復 16# 無明:

我雖然係一個信徒..但你要我解答晒所以聖經既問題..我就真係做唔到..或要我去拗我所信的而你所不信的..咁就更加困難...本身經歷大家都不同..信..可以一個理由..而不信都可以一個理由..更唔會或唔可以強加於人..:77:

至於信仰其實係唔需要拗的..即使我拗贏或輸都好..最後都唔會影響到我的信或各大大的不信
...而我信神亦也是因個人經歷而非聖經答案而開始的..
hk小文 發表於 8-10-2011 06:38 PM

E條片仲正!!講救恩!!!!!
http://www.youtube.com/watch?v=OPqvLiZkgEo&feature=related

好相信,製作者唔簡單,好有神學,哲學根底!!!!:71:
笑了:34::34::34:
‎"不要問, 只要信!" 呢個就係一D基督教狂熱者最常掛在口邊嘅,
佢地只要係同上帝有關嘅就一定堅信不移, 絕對不問理由,
因為佢地已經上哂腦, 變左 "基督永遠是對的",
就好似信 521 係末日果D人咁, 佢地就係信, 唔問任何原因, 嗱, 咁佢地就 "奶哂野" 啦!
我要指出一點嘅係, 信教並唔係錯, 但係唔好盲從附和好似比人洗左腦咁,
呢D人就最易比D異端教派唆擺。
我是基督教信徒的...如果你問我如何証明世上有沒有神存在..我覺得要證明無神存在比證明有神存在更加困難..
...
老文 發表於 10-10-2011 10:29 AM

:77:大大,小弟尊重閣下信仰。

其他大大立場如何,小弟唔知。

但小弟會諷刺,都是諷刺那些用聖經故事嚇人唬人的所謂基督徒。

小弟討厭那些迫人信教的行為,所以亦不會迫人不信或惡意攻擊信眾。

基督徒或天主教徒有好人,我相信有大大明白的。
但聖經中的問題,我相信你們都明白普通人的質疑是合理的。

如果見到內容太眼冤,請勿見怪。
盡量互相尊重吧。:64:
回復 15# 老文
我是叮當教信徒...如果你問我如何証明世上有叮當存在..我覺得要證明無叮當存在比證明有叮當存在更加困難...........................:)
:66: :66: :66:

其實點解d人花咁多心機去證明一d自己唔相信的東西
諗真d, 其實呢類人真係非常可悲, 生存就係為咗d咁嘅事
其實有冇神存在, 到死嗰日咪知囉~!
如果冇神, 最多咪打個和, 因為都死咗啦, 又有咩所謂吖~!
如果見到上帝, 咪問吓佢點樣做到嗰d咁神奇嘅事囉~!
花時間做d咁嘅事, 不如好好做d更有意義嘅嘢啦~!

ps. 點解冇人入嚟辯論? 梗係啦~! 而家TD變成咁, 以前d人都走晒啦~!
:66::66::66::71:
其實點解d人花咁多心機去證明一d自己唔相信的東西
諗真d, 其實呢類人真係非常可悲, 生 ...
CD-ROM 發表於 11-10-2011 02:07 AM
看來 在你心目中 好多學者都好可悲 :38:
令我諗番起, 521 果陣有個亞婆掛住牌喺街度做 "宣傳" 末日已到,
我當住面鬧佢 "妳發嗡瘋, 但係佢都要拋我話 521 末日係真嘅,
仲叫我上去個死人 Family Radio 個網址去睇, 我先至咁鬼得閒!!
我最後鬧佢, "Only stupid people would believe such crazy thing!!"
講真信教信到好似呢D人咁嘅地步其實已經可以話冇藥救,
信教 唔該都應該信得有理性D啦...
回復 24# CD-ROM
另外 作為一名物理主義者 我的看法是 人死掉以後 不單止不會知道有冇神 人連自己已經死掉這點 也是不會知道的:59:
回復 22# 原罪

在我未信之前..我都同好多大大一樣的心態..其實係好正常.聖經上既疑問我都係會有既.亦會好多時係聚會中發問..或自問..,例如何解會有"苦難"呢樣..就我都覺得好難解釋到我接受...我依然在學道之中..:77:
每個人在順利的時候,通常唔會信有神,因為個個都當自己係神,在苦難或有要求的時候便想有神或責怪神,呢個亦係可以理解..而當在其實信仰不只係要講信..信的過程中要學..還要聚會.才可以明白更多