Toysdaily 玩具日報

查看: 18185|回復: 35

[分享討論] 小品分享精選 vol. 25~~~Ultra Act~~~Astra

一對來自破滅 L77 獅子星~~~經常被外星人欺壓的患難宇宙人兄弟~~~輾轉流落到地球重遇~~~:help: 憑著不氣餒自強不息的精神~~~最終成了宇宙戰士~~~:$

Astra~~~港譯超人飛虎~~~超人尼奧第二十二話登場~~~Astra 是尼奧的親弟~~~於 L77 星爆炸逃走時失散~~~:78:直到某天在東京 102 地區出現了兄弟怪獸 Garon 和 Litre ~~~令尼奧陷於苦戰~~~:70: 在危急關頭 Astra 以拯救者的姿態現身協助~~~在兩人合力之下最終於把兄弟怪獸消滅~~~:! 今次這盒 Astra 以魂限方式發售~~~如果要集齊兩兄弟便要多付出一點了~~~:54: 內容除了 Astra 本體外~~~包括有四對可換手首~~~紅藍色能量燈~~~Ultra Key 超人鑰匙和 Ultra Double Flasher 兄弟合體光線的特效部件~~~:65:

Astra 左大腿處的鎖環是由 Alien Magma 瑪古瑪星人扣上的~~~Ultra Act 這配件只是直接在大腿上色~~~之後再加上一條小鐵鍊便成~~~So Far So Good~~~:52:

Astra 素體制作與 Leo 相同~~~全身均有上色~~~沒有那難看的膠原色令質感增加不少~~~:73: 身上的啞銀色亦與 Leo 的一樣~~~務求令兩兄弟看上去的觀感一致~~~上色算是合格了~~~:77: 另外玩上手發覺關節再比尼奧緊了一點~~~看來 Ultra Act 關節軟弱這個問題已經徹底改善了~~~:51: Astra 敗筆處在面相上~~~眼鼻位置不知怎解向右邊偏歪了少許~~~變成面相左右不甚對稱~~~:44: 為甚麼左右不對稱這問題經常出現在這個系列呢~~~看來廠方要多加留意了~~~:67:我只有在攝影上盡量不太正中打側一點彌補吧~~~:38:

借來 Leo Kick 的特效件一試~~~兩兄弟是可以共用的~~~這個當然吧~~~因為素體是一樣的嘛~~~:66:

第三十八集 Alien Balbalu 巴巴路星人偽裝成 Astra 到光之國偷取超人鑰匙~~~導至超人兄弟與尼奧兄弟發生爭鬥~~~:74: Ultra Act 這條鑰匙是用軟膠製作~~~質感好像不大好~~~:( 但又恰巧與劇中那條製作差劣的道具頗吻合~~~連匙底那偏移的圓孔亦照樣忠實地重現呢~~~:DD

兄弟兩人高度一致~~~色 Tone 亦一致~~~算是 Ultra Act 超人中兩款不錯之作~~~:)

最令人興奮的便是今次賣點 Ultra Double Flasher 兄弟合體光線的特效件~~~那個給 Astra 插手掌的設計很貼心~~~:71: 只是因 Astra 蹲下與舉手的高度不可太低太難看的關係~~~光線發射角度便有點兒向上了~~~:DD 不過這個光線技姿勢完成度很好~~~個人相當滿意~~~:$

後記: 尼奧一劇面對縮減成本與及收視不濟的影響下~~~黯淡地播完了五十一集故事~~~:oh: 不過來自不同星球親兄弟的故事還算是超人系列的第一次~~~以往的超人兄弟應只是戰友關係罷~~~:78: 如果你有購買 Leo 的 Ultra Act~~~這款 Astra 最好不要錯過~~~有一種兄弟重逢的喜悅呢~~~:handshake:

頭像被屏蔽
support!~雖然我無玩Ultra Act,不過就咁睇都好正,尤期特效件!
SOME兄你呢隻真唔錯
我見到日本玩家隻"開腦版"
真係嚇親咗~~~:50:
support!~雖然我無玩Ultra Act,不過就咁睇都好正,尤期特效件!
knovel 發表於 3-10-2011 11:49 AM
THX knovel 兄支持~~~UA 我只係揀款買~~~要黎懷勉一下情義結~~~:)
SOME兄你呢隻真唔錯
我見到日本玩家隻"開腦版"
真係嚇親咗~~~
pein 發表於 3-10-2011 11:53 AM
我都唔知啲日本仔攪邊科~~~隻隻都有勁 sad 位撩到出黎~~~:(隻 Kazari 面面邊有甩色甩到一點點咁呀~~~以前隻 Skull 心口啲銀色我玩咗咁耐都未甩過色~~~:o
Some大又一精心post,正呀,又對佢多點認識,讚呀!
:71:
support some 大
:71:
Some大又一精心post,正呀,又對佢多點認識,讚呀!
ZIN 發表於 3-10-2011 12:28 PM
THX ZIN 兄支持~~~~:77:你應該知道尼奧同亞士多拉啲劇情嗰啵~~~~~:34:
support some 大
davidki99 發表於 3-10-2011 12:44 PM
THX davidki99 兄支持~~~~~:)
Olips!返屋企食飯有埋SOME大既甜品!
兄弟重演!似乎今次限定既Astra都討好some大
我見唔見Japan見到既qc咁差,好details,上色都唔錯wo
武器KEY正不在話說,估唔到真係送埋bonus,合體光線!
如果我唔係要追神話EX 12宮,都set我都會考慮...
醫加冇得玩咁多別類產品了...
いいな!Support ~:71:
Olips!返屋企食飯有埋SOME大既甜品!
兄弟重演!似乎今次限定既Astra都討好some大
我見唔見Japan見到既qc咁 ...
F.S.飛煞 發表於 3-10-2011 01:35 PM
THX 飛煞兄支持~~~~:77: 入得尼奧就無咩理由唔要埋亞士多拉~~~~始終係兒時情義結嘛~~~:73:
希望你會繼續出好帖畀大家睇啦~~~~呢個係一個考你恒心GE遊戲黎架~~~~:$
いいな!Support ~
Lobo 發表於 3-10-2011 02:01 PM
THX Lobo 兄支持~~~~~:)
some大真厲害...照片中他的面容扭曲問題彷彿沒有存在一樣:$
明明前天在店頭看見實物時感覺sosad:ice:
THX 飛煞兄支持~~~~ 入得尼奧就無咩理由唔要埋亞士多拉~~~~始終係兒時情義結嘛~~~
希望你會繼續出好帖畀大家睇啦~~~~呢個係一個考你恒心GE遊戲黎架~~~~
Somebody_Ex 發表於 3-10-2011 02:31 PM

Olips!some大咁講我冇理由唔好好地努力下去@@
十卜一下some大:)
希望都時小弟個
some大真厲害...照片中他的面容扭曲問題彷彿沒有存在一樣
明明前天在店頭看見實物時感覺sosad
手榴蛋包飯 發表於 3-10-2011 03:44 PM
謝手手兄支持~~~:77: 塊面歪歪哋真係有啲心酸~~~好彩唔算太嚴重~~~其他地方都OK~~~:67:
Olips!some大咁講我冇理由唔好好地努力下去@@
F.S.飛煞 發表於 3-10-2011 04:01 PM
OOOPS~~~~呢個遊戲其實唔使用好多錢交換~~~如果有恒心同有力~~~你會發覺真係好好玩~~~滿足感好過成日買玩具架~~~:DD
兄弟同心,其利斷金
正呀:$