Toysdaily 玩具日報

樓主: benbenben4213

[分享討論] 超級戰隊時間 - 特搜戰隊

圖片加插詳盡的文字描述,BEN大真係好有心機:71:

PS:特搜合體係咪比其他戰隊GE DX合體細隻:?

看到樓主的POST,今晚突然衝動找番之前一些周邊野,想借樓主個POST一些位分享下;

小弟當年愛上特搜真的不能自拔,所以當04年日本播出時,即時在留意日本當時的周邊PRODUCT,DX合金當然已是必入。。而有些關於特搜的書籍,小弟也有些可以分享,雖然不是全部,但也能作一些特搜的小小補充。。。。

當年NEWTYPE有關DEKA的封面∼∼

其中一期東映HERO MAX的封面,當然內頁有兩位美人的專訪∼。

而這本更是特搜的百科全書∼∼

內封GIRL IN TROUBLE 單曲CD一只,好彩冇給本書啪爆到∼∼

CD內容介紹∼

另外一些周邊野,兩張女角的墊板。。其實還有其他三位男角,但小弟比較咸濕,所以只入了女角。。

第一面

第二面

送上一件特別盒蛋,胡堂小梅與她的三只鴨子∼

最後送上當年GIRL IN TROUBLE 的MV給大家分享∼

http://youtu.be/Zjw5jRCcfMg
非常詳盡!
期待你下一篇!!:71:
衷心多謝各位師兄

你地既回覆係支持小弟既力量

希望下一篇介紹時,你們都再來參與:64:
嘩!Benben 你個post 勁堅正!唔係講笑,以我黎講,你係TD裡絕對熱血嘅戰隊一級fans!
想八一下,哩個 ...
keithwu516 發表於 15-9-2011 01:40
edit in S's 精華
Can tell me U used how long to make it
photos
pose
transform
details ..... ...
S20081997 發表於 15-9-2011 01:21

影相 - 3個鐘左右

搜集資料 - 3個鐘左右

寫內容 - 斷斷續續 8 個鐘左右(分開 3 日,因打字打得慢及修改網上資金,所以用了
較多時間

賓賓!我又黎趁熱鬧!!!:43:

今日最新鮮滾熱辣買番黎既特搜飛翼!!!

1號機:

勁到有可動起落架!!!!:*

仲要有發光同聲效,有幾多玩具可以做到?!!:*

用兩粒AAA電芯:

2號機:

3號機:

4號機:

5號機:

唯一武器,吳宇森!!!:*

飛翼合體!!!:*

好有型既大頭!!!:*

再變雷霆激光槍!!!

可惜,主角機未買。。。就搵扭蛋人友情客串一下!!:p

係咪好震撼呢!!:x

:64:
非常詳盡!
期待你下一篇!!
冇呢個人 發表於 15-9-2011 23:00
好詳盡嘰POST...正....推....
幾何 發表於 15-9-2011 21:52
long post!!
good!!!
i  think  the hand is too wide
zero~004 發表於 15-9-2011 19:40
好熱血呀!咁詳細嘅報告去息到揾呀!
ba2784 發表於 15-9-2011 19:36
感謝詳細解說~

這一套沒有怎樣看所以印象不深, 除了狗狗百人斬之外~
手榴蛋包飯 發表於 15-9-2011 16:32
post 非常詳盡~十卜大大~
hon4170 發表於 15-9-2011 15:46
好貼要支持
cchong420 發表於 15-9-2011 13:31
good report ~~~~
玩具人生 發表於 15-9-2011 12:12
恭賀成精華,哩世好榮華!
sundaydriver 發表於 15-9-2011 11:55
好POST只能一讚再讚,恭喜BENBEN受蒸。
catcat 發表於 15-9-2011 09:59
BEN 兄...好有心機.....超有誠意...小弟佩服.........
回完先慢慢睇........
柯柏文人 發表於 15-9-2011 09:36
好似好好玩咁wor
多謝ben兄詳盡既介紹
timothy276217 發表於 15-9-2011 02:02

多謝支持:77:

路過十卜下先, 此POST不能俾我兒子看見
ZIN 發表於 15-9-2011 03:04
特搜是我與兒子的第一隻DX,之後已不能自拔。絕對支持大大的熱血。
nicecool 發表於 15-9-2011 21:20

多謝支持

小弟細個就係睇左五勇士同皇牌特擊隊,所以對戰隊有咁深刻印象同感情

兩位爸爸師兄,請幫忙將戰隊魂轉承給我們的下一代吧(當然唔係要你地狂買玩具俾佢地啦:58:)   
圖片加插詳盡的文字描述,BEN大真係好有心機

PS:特搜合體係咪比其他戰隊GE DX合體細隻
O暈 發表於 15-9-2011 21:54

多謝 O 暈兄支持

戰隊 DX 係無劃一比例的,SIZE大細最主要視乎玩偶內是否需要收藏一些附加配備或電動、聲光裝置。例如特搜合體同轟轟合體,因只在外部結合,所以SIZE會細一點,又例如忍風既旋風神,因要在胸口放入一個如扭旦般大細的武器收藏盒,為了這設計,人偶會做大一點
賓賓!我又黎趁熱鬧!!!

今日最新鮮滾熱辣買番黎既特搜飛翼!!!

1號機:

勁到有可 ...
sundaydriver 發表於 15-9-2011 23:25

齋齋,恭喜入到好物

係港版定日版呢?(說明書寫日定中文)

留意 2 號機對翼個骹位,勿過份大力拗,好易爛的
謝謝樓主分享的超合金真係好正....

而咁多套戰隊, 小弟最愛的就是特搜, 無論劇情, 人設都跳出當年的舊有 ...
eyiulll 發表於 15-9-2011 14:01
看到樓主的POST,今晚突然衝動找番之前一些周邊野,想借樓主個POST一些位分享下;

小弟當年愛上特搜真的 ...
eyiulll 發表於 15-9-2011 22:35

多謝師兄分享

小弟除了儲戰隊 DX 之外,沒有儲其他的週邊物品了,所以出親 POST 都只得玩具(希望各位不要見怪)

有了你的好物分享,相信其他對特搜有興趣的師兄會睇得更加開心
齋齋,恭喜入到好物

係港版定日版呢?(說明書寫日定中文)

留意 2 號機對翼個骹位,勿過份大力拗, ...
benbenben4213 發表於 15-9-2011 11:46 PM

係港版,都無所謂丫,志在過癮!!:$
2號機個問題。。。暫時我覺得1號機對翼尖仲驚d。。。:69:
你欠了
Deka Bright
Deka Gold (幾Second.)
BLAST BUGGY
Deka Red 在 Magi Ranger Cross over  有 Battlizer (美版常用)
Deka Pink Married to Red Racer( Sentai married sentai)
其實想問吓...... 以前 DX 嘅玩具 (唔係合金果 d), 係咪有日版同非日版之分呢?
garykctse 發表於 15-9-2011 14:55

要知係乜野版,首先要知道戰隊播出年份

今年是2011年日本正在播放海賊戰隊,而香港是播放2008年的炎神戰隊

亦即是話,香港是比日本慢了 3 年進度

所以,日版是指現時在日本播放中的戰隊玩具,而港版即是指在香港播放緊的那套

兩個版的生產地都在國內,只是日版為第一模生產及預計在日本內銷,所以膠料是比較好的,而港版則是第二模再生產,用料及顏色跟第一版會有相差

以特搜為例,基地日版是有電鍍色的,而日港版則全改用普通色
以前有美版,最大分別係身上某些logo會變成閃電圖案,如無敵將軍心口個忍字
yugi 發表於 15-9-2011 14:57

因在百獸戰隊前,無記不是直接向東映買版權,所以戰隊系列不是如期播放的

我們所看到的是美國向日本買了重新製作權的 POWER RANGERS(嚴格來說超級戰隊同POWER RANGERS係兩個唔同系列及歷史,不要混淆)

所以在百獸前的戰隊玩具,只得日版及美版
見到有泰國造嘅未來戰隊 DX, 咁樣又係乜野版呢?
garykctse 發表於 15-9-2011 15:18
正常的,現在唔知,之前的戰隊唔係made in china的
yugi 發表於 15-9-2011 15:24
謝大大
garykctse 發表於 15-9-2011 15:31

應該是日版黎既,因當時BANDAI有條生產線在泰國
你欠了
Deka Bright
Deka Gold (幾Second.)
BLAST BUGGY
Deka Red 在 Magi Ranger Cross over  有 Ba ...
sixshotz 發表於 16-9-2011 00:21

多謝師兄指教

如要詳細寫,相信小弟我有排攪

因衡量過 DEKA GOLD 及 DEKA BREAK 只是客串人物,對故事影響不大及其他資料與劇情無關,所以是次只重點介紹主要人物

希望師兄能體諒

亦希望師兄如有時間,能否代為補完相關資料?

謝謝
期待brother嘅搜救戰隊post
七國咁亂 發表於 15-9-2011 18:33

七國師兄,你好,多謝你的支持

因搜救戰隊不是超級戰隊系列,小弟沒有儲他們的玩具,所以未能為大家介紹了

請諒
我覺得..黃戰士(木下亞由美)..可以再講多DD,相多DD...水著寫真

大大你既DX係唔係日版..?我覺得日版正 ...
老文 發表於 15-9-2011 08:48

老文兄,小弟的全是港版

另在資料搜集時下了很多木下妹妹水著的相片,本想放在 POST 內的。但因主版多小朋友收看,不太合適,所有沒放了

但會否有興趣在網友閒聊區開個「戰隊女隊員水著大全」大家分享一下呢?:58: