Toysdaily 玩具日報

查看: 7393|回復: 18

[趣味] 引退 TD 前遊記:[第三彈] 柬埔寨 --- 光輝遠古 vs 殘酷近代 (Part 4 已更新)

各位, 又係我呀。忙o左一輪, 終於有時間寫第三彈, 而寫埋第五彈之後, 我就會正式告別 TD。

今次要介紹俾大家睇o既目的地, 係柬埔寨。由於今次行程得五日, 所以應該係一個相對地短o既遊記。心水清o既朋友都應該知道, 呢個國家最最最出名o既古代遺跡, 當然係吳哥窟 (Angkor) 啦, 我自己亦都因為佢先至興起去行o下o既念頭。

講起上來已經係七、八年o既事啦, 當年某次上旅行社搞去日本o既機票, 無意中睇見櫃位度放o左幾幅吳哥窟o既相, 係咁二望兩眼就中o左毒, 人真係好鬼化學。當然由於各種原因, 一拖再拖, 卒之去到 2010年 5月先至去得成, o個段時間仲要俾無數考試同工作挾擊, 我都唔知點解可以砌到五日假出o黎, 家陣諗返起都服得自己好緊要...。

未出發之前, 我諗我同好多人一樣, 一心只諗住吳哥窟、吳哥窟、同埋吳哥窟, 但原來, 除o左吳哥窟之外, 仲有其他一樣咁重份量o既景點。

開始之前, 要聲明今次o既遊記會比以前多字少相。而且亦要俾少少心理準備大家:世界, 其實並不一定是美好的。

要去吳哥窟, 主要有兩條路:最方便當然係飛去暹粒省 (Siemreap), o個度係吳哥古跡群o既所在地, 一落機就到 ---- 不過香港好似冇直航機。第二就係先飛去柬埔寨首都金邊 (Phnom Penh), 再座五小時車。由於金邊亦有景點, 所以大部份人同旅行團都會去o左金邊先。

出發當日, 可能呢o的地方始終少人去, 所以好快搞掂手續, 於是就順便試o下當時部新買o既相機 ---

用o左幾年 DSLR, 我 2010 年終於忍唔住要買多一部 M4/3 幫手。大家見到咁多篇遊記, 都知我成日出國 (廢話!!), 而且永遠都係帶住部單反。拎住全副武裝行足一日, 真係十級辛苦, 我同我o的朋友好多時玩到臨近入夜, 都會返酒店休息一下、放低手信/ 戰利品、沖個涼 ---- 然後再出街食飯繼續玩。呢個時候問題來了!!

休息過後, 要再次拎起o的攝影工具出街, o個種感覺有時真係比出冊之後再座監更慘。但係如果狠心唔帶相機, 又怕會見到一o的值得紀念o既景物, 人生交叉點, 你又會點決定?? 結果平價 M4/3 一出, 我以後就舒服晒啦, 即刻買多部做輔助機....。

柬埔寨仲近過泰國, 兩粒鐘多少少已經飛抵金邊。金邊機場好細, 但出乎意料, 好乾淨企理喎。

不幸地, 我去o個幾日天氣都唔好, 所以o的相影出o黎真係麻麻地, 而且熱到九彩, 我自己行多幾步都冇乜心機影。

第一站係當地o既中央市場 ----

對我地o黎講, 個市場當然冇乜特別啦, 只係一個睇過就算o既地方, 就連紀念品亦唔太吸引。當時個心已經o係度諗:"乜咁o既?? 首都最大o既中央市場喎??" 而我再行去附近o既街道, 又係一副殘樣。

o個度交通都幾煩忙、望埋去亦也有龍蛇混雜o既感覺,所以我都唔敢因為想影多幾幅相而亂咁走。
呢一切o既背後當然有原因啦, 下面會再講...。

有時去o的比較貧窮o既國家, 總會見到一o的令你覺得吹脹o既事, 特別係佢地o個種 "物盡其用" o既心思, 就好似下面呢部o野咁:

竟然可以用一部普通電單車做 "拖頭", 而我亦親眼見到, 同類o既車仔每部可以載廿幾人!! 真係見到都 "鄧" 部電單車辛苦....

下一站係皇宮。現今o既柬埔寨係一個君主立憲o既國家, 情況同英國差不多啦。途中經過獨立紀念碑, 順便影多兩幅:

入到皇宮, 第一眼見到o既就係尖頂設計, 好典型o既東南亞式建築 ----

順便影埋個南大門

當時咁o岩係黃金花 (無記錯的話, 佢係柬埔寨o既國花) 盛開o既季節, 皇宮花園入面成排都係金黃色, 非常靚。

佛教國家, 當然唔少得佛塔啦, 我幾鐘意下面呢幅,幾隻白鴿o既位置真係o岩o岩好!!

貓發見!!

睥咩呀睥!? 我出爪o架!!

呢一日真係熱到死, 足足有三十五度。所以柬埔寨人都有訓晏覺o既習慣, 一般o黎講, 11:00 - 2:00 都會係午休時間。皇宮入有面有好多文物, 其中最重要o既係一個原件翡翠雕成o既佛像, 大約高半米,  可惜 "No photos please"....。

整多幾幅 Snaps~

下面呢幅可惜影o既時候有風, 枝花吹郁o左令我對錯焦...

離開皇宮, 走o左去湄公河, 天氣忽然轉壞,  如果唔係呢度o既日落應該會好靚。

晚餐係燒烤 Buffet, 非常唔錯, 但其實呢間餐廳o係當地已經算頂級食府。

酒店亦意想不到咁好, 泳池、Gym 房、按摩池、桑拿一應俱全~

好好休息一晚, Day 2 就去睇一o的我事前絕對估唔到o既o野.....

Part 1 完
魚旦兄點解要走呀!!!:79:
好正0既遊記!!!~
thx for sharing, great report! :71:
looking for part 2................. :77:
thx for sharing, great report! :71:
looking for part 2................. :77:
等你part2 丫:77:
第二朝一大早, 開始o左半日o既金邊行程, 而呢半日, 我睇到人類史上非常可怕o既一幕。

柬埔寨除o左吳哥窟之外, o係近代史入面仲有一件好重要o既 "名物" ---- 赤柬。赤柬o既正式名稱係 "紅色高棉", 原本屬於印度共產黨o既支部, 到 1966 年先正式成為柬埔寨共產黨。而今日要去o既景點, 就係赤柬統治期間最可怕o既證據。平時我都算係一個冷血o既人, 但聽完、睇完之後都覺得不安...。

無獨有偶, 柬埔寨共產黨正式執政o既時間係三年零八個月。呢段期間全國有超過二百萬人失蹤、或者死亡, 而當時柬埔寨o既全國人口只有四百萬左右 ---- 即係每兩個人就有一個永遠消失。好誇張!!

第一站係有 Killing Field 之稱o既萬人塚, 碰上陰慘慘o既天氣, 上天似乎有心幫我 "配合主題" 咁....

上面o個座係紀念塔, 用以弔唁亡者。塔高十幾層, 走近一睇, 裡面所裝o既係 ----

白骨!! 全部係赤柬統治期間o既亡者。頭顱放晒o係低層, 方便各界去面對、致意, 其他部份例如胸骨、腿骨就o係高層。

一路行入去, 地上都有唔少大洞 ----

相信各位都估到, 呢o的當然係傳說中o既亂葬崗...。另外仲有一棵大樹, 傳說當囚犯當中有嬰孩要 "處決" o既時候, 劊子手會直接將嬰孩大力撞向樹身, 令佢變成一堆肉醬, 子彈都慳返。

當年o既大屠殺對象當然離不開知識份子、唔聽話o既人、"做錯事" o既人, 甚至肥人都被認為係懶惰/ 有錢o既象徵而遇害。但更多係無目的o既屠殺, 根本唔知點解就被人捉o左, 然後人間蒸發。
離開萬人塚, 下一站係 S-21 Tuol Sleng Genocide Museum, 通稱波布戰爭館, 要用上 Genocide 呢個字, 當年慘況可想而知。原本呢度係一間學校, 後來被徵用做集中營, 而 S-21 就係集中營o既編號。呢度係用作嚴刑拷問o既地方, 拷問後o既人大多會送去萬人塚處決。

建築物入面有好多死者o既遺照, 好驚訝十歲左右o既細路竟然佔o左三成, 實在唔明白點解會咁。

所有房間o既窗都上晒鐵枝, 感覺好絕望...

再行入去, 會有一o的當年酷刑o既黑白照, 剥皮、淋硫酸乜都有, 好彩全部都影得唔清唔楚, 否則再大膽都會嚇到嘔。下面呢副, 係其中一o的刑具...

某程度上, 我係一個贊同武力o既人, 雖然係咁, 但我非常厭惡不必要o既血腥 ---- 一個國家總唔可以冇軍隊, 但足夠打贏自保就夠, 冇必要再進一步。所以實在無法想像人類點解可以用盡酷刑去對待同類、甚至其他生物。

原來柬埔寨係全球唯一一個 "成功" 奉行完全共產主義o既地方。當年赤柬頭領波布 (Pol Pot, 又稱波爾布特) o個班人掌權後o既第一步, 並非好似其他地方o既共產黨咁, 將有錢人o既資產沒收, 而係索性將所有經濟活動取消 ---- 即係意味著資產雖然仍屬於個人, 但因為已經冇貿易, 財產再多都無處可用, 呢招又狠又絕。

跟住就係分化, 將所有人自城市撤走, 全數發配去鄉下務農, 離開時甚至刻意將工廠等等o既科技設施全部破壞。此後人民一切所需都由政府提供, 佢地只要每日完成被分派o既工作就不用擔心住屋吃飯。然而, 咁樣亦代表o左地獄o既開始。

仲記唔記得 o係 Part 1 o既遊記入面, 我問過金邊市中心點解會咁破落?? 原來就係因為當年大遷徙之後, 整個城市有三年冇人住過, 事後佢地亦未有錢去修補。

如果各位有返咁上下年紀, 應該會睇過 "殺戳戰場" 呢套關於柬埔寨o既西片, 而根據當地人所講, 戲入面o既劇情好多都真有其事。當年o既城市人好多都捱唔住鄉下勞動而死, 加上話就話政府會負責糧食, 但實際上跟本唔會夠食。佢地 "管理" 人o既方法不外於要人民互相揭發對方錯處、供出 "同黨", 再將 "有懷疑" o既人送去集中營。

由於經濟活動被取消, 金銀珠寶變得垃圾一樣, 要賄賂官員換取安全溫飽呢招亦行唔通, 因為能夠打動人o既, 就只剩返權力 ---- 而人一旦追求權力, 就會變得更可怕。

而赤柬o既滅亡, 就要由波布o係 1977 年 9月o既大清洗行動開始。呢次大清洗澈發o左好多流亡人仕o係越南打返轉頭, 最後o係越軍幫助下, 赤柬被打至向山區撤退成為游擊隊, 直到 1998 年波布o係深山中死亡, 赤柬o既影響先完全消失。

赤柬統治過後, 成個國家幾乎變成無政府狀態, 人民o既教育中斷o左二十八年, 整整一代o既人材都消失o左。不過好彩柬埔寨天然資源豐富, 回復速度算係好快。

Part 2 完。
小弟對赤柬認知真的十分貧乏, 謝謝樓主的part 2....... :67:
見到d骨頭好驚喎~~~~~:69:

其實自己都好想去吳哥窟影相:(

但跟團大多數會參觀波布戰爭博物館,早5-6年前屋企兩老自己跟團去過,
還有一幅用頭骨砌成的柬埔寨地圖,

一般戰爭博物館我都勉強可以參觀,

但這個我自問頂唔住:31:
cant agree more on bringing the entire backpack of dslr on tirp.
it is draining emotionally especially for tele lens. m3/4 is my
choice for casual snapshot now. also learned a lot from your
trip sharing. can't wait for updates~

and what makes you leave TD brother?
哎哎哎~~!! 覆返樓上咁多位先!!

小人物兄, 我走o既原因o係早幾個星期 [第一彈] 埃及遊記已經講過o下, 總之... 呢度同我以前活躍o既時期已經唔同晒, 而家o既玩具又冇誠意又偏離大眾消費, 我諗唔到理由再玩落去。

roystoy 兄, 上面o既赤柬歷史其實已經講得好簡單啦.... 一個國家冇o左一半人口、教育斷絕 28 年, 諗起都覺得黐黐地。

連敗兄, o個度邊只咁少丫, 我影o左其中一層o既一忽仔咋, 集中營o個邊亦都有...

williamhychan 兄, 我覺得又唔會話頂唔住, 只不過好多時去旅行都係想開開心心玩幾日, 未必想面對呢o的o野咁解, 至於o個幅骨頭地圖, 而家已經拆o左啦, 好似話因為太殘忍喎...

flash 兄, 我自己去旅行從來冇帶過 tele 鏡, 正常旅行 ultrawide 加 standard zoom 已經可以滿足 98% 需要, 剩返o個 2% 就算數啦....

好, 開始 part 3!!

經過半日赤柬歷史o既洗禮, 我終於向古文明進發。離開金邊之前, 我先去o左國家博物館。同好多地方o既重要博物館一樣, 入面都係唔可以影相, 所以... 都係影個門口罷啦...

館內展示o既全部都係真臘同高棉帝國o既文物。身為香港人, 睇怕都冇乜邊個會認識東南亞o既歷史掛?? 原來以前o既東南亞地區幾乎都係同一個國家o既彊土, 所以大家o既信仰、文化、甚至建築風格, 到現今都有好多相似之處。當然, 興建吳哥窟o既高棉帝國就係當中最興盛o既一個。

下午離開首都, 向西北方o既暹粒省(Siem Reap) 出發, 車程大約六小時。其實三百幾公里點解要行六個鐘咁長?? 因為柬埔寨依然係一個相對落後o既地方, 所謂o既 "高速公路" 其實只會係咁意鋪o左瀝青, 路況好差。雙程單線行車, 但又隨時可以駛去對面線爬頭, 加上中途落o左場大雨, 座到屎忽痛。

臨近黃昏, 我地o係洞里薩湖 (Tonle Sap Lake) 停o左一陣休息, 佢係東南亞最大o既淡水湖, 住o係附近o既大多數係漁民。天見可憐, 總算俾我影返幾幅似樣o的o既風景相...

下面呢個就係我今次唯一影到o既日落呀陰功!!

個天其實依然烏雲密佈, 唯有自己呃自己, Zoom 埋去天空唯一有陽光o既缺口...

入到暹粒省, 成個世界好似唔同晒咁, 無論建築物、基建、街道狀況、排水、清潔都比其他地方靚好多。原來因為吳哥窟實在太多遊客, 直接令到附近一帶成為全國最有錢o既地段。就連我入住o既酒店亦非常靚仔 ----

呢個時候當然要開飯, 座o左成日車其實非常辛苦, 先來一杯香茅特飲...

拼盤亦都唔錯。

好啦好啦, 第二朝終於可以踏足吳哥窟, 如果各位他日都有興趣去的話, 絕對建議愈早起身出發愈好, 因為真係超級多人, 早廿分鐘去o左幾個熱門位置影o左相先返轉頭慢慢睇。

吳哥古蹟範圍好大, 整個地區已經交o左俾私人公司管理, 據說呢個做法大大減低o左政府官員過河濕腳o既可能性...。做個簡單介紹先, 吳哥窟全部都屬於古代高棉王國o既建築物, 大概有 1100 年歷史。後來帝國國力盛極而衰, 直到遷都之後, 整個吳哥皇城一夜之間被放棄, 久而久之所有建築都被森林遮住, 直到十九世紀先被法國探險隊搵返出o黎。

其實幾百年來當地人一直都知道吳哥窟o既位置, 不過當時對佢地o黎講, 成個古蹟只係一堆埋藏o係森林入面o既石頭, 所以一直都冇人特別去理。

第一站, 我去o左塔普倫寺 (Ta Prohm)。呢座寺院曾經係電影 "Tomb Raider" 同 "花樣年華" o既取景之處, 所以特別旺場。

上面呢幅我自己好鐘意。其實成個遺跡到而家都不斷修葺緊, 所以成地都係爛石頭。

但出奇地, 亦有唔少保存得好好。

下面呢座就係最典型o既吳哥塔樓:

第一次見會好興奮, 但之後就會睇到你嘔, 因為... 成個吳哥窟有成千上萬座類似o既物體, 仲要一模一樣....

塔普倫寺o既最大特色就係有好多地方被巨樹纏繞, 其中幾棵特別有氣勢~~

o拿o拿o拿, 下面呢個就係 "2046" 梁朝偉個洞啦...

除了梁朝偉個洞之外, 寺院深處亦有一座回音塔, o係裡面槌打自己個心口就會出現很大回音, 都幾好玩。

而除o左成座大建築咁去睇之外, 吳哥窟入面o既細微石雕亦可以好精美, 比起一o的可以修改o既石膏像, 呢種石雕o既製作難度真係高得多, 因為雕錯o左就冇 Take Two。

今次係咁多先, Part 3 完。
回復 12# 魚旦

魚旦興咁你之後有咩打算?? :79: 唔玩玩具都得閒睇下TD la:63:...你會唔會得閒出去影下相ga??
wow very nice photos again! bump this first, come back and read it later.

唔好意思, 呢排真係比較多事情要處理, Update 速度極慢...。

小人物兄, 冇話咩特別打算o既, 只不過如果以後玩玩具都要咁貴咁辛苦, 好無謂o者。錢唔係冇, 但咁用法條氣唔 Gur 呀... 影相的話平時o係香港真係比較少, 我太多o野要玩啦 (加上冇行山o既習慣, 但香港影風景通常都要上山)...

flash 兄, 多謝支持先。

遊記再開~~!!

離開塔普倫寺, 座四十分鐘巴士, 先去o左吳哥古蹟群入面最偏遠o既景點 --- 女皇廟 (Banteay Srei)。佢係一座印度教神廟, 同吳哥其他建築物o既好大分別, 就連材料亦係用一種帶紅色o既岩石。

女皇廟o既觀賞重點係佢特別精緻o既雕刻風格, 去過唔少地方, 但我從未見過石雕可以做到咁幼細。

至於呢度最最最出名o既, 一定係下面呢個:

呢個女像被一眾考古學者譽為 "東方蒙羅麗莎", 雖然有冇咁誇張就見仁見智啦...。女皇廟其實面積好細, 但遊客超超超多 (係多到肩碰肩o個種), 加上有o的地方攔住o左, 要好好咁影相簡直冇可能 ---- 所以最後令我滿意o既就只有上面o個幾幅。

接著落o黎, 輪到大吳哥城。呢度係高棉帝國全盛時期o既首都, 佔地大約九平方公里。要入城, 當然要經過城門啦, 大吳哥總共有五座城門, 但時間所限, 我只去o左最壯觀o既南門。雖然係有o的可惜, 但以當時o既天氣狀況, 就算有時間我諗我都行唔晒 ---- 又悶又濕又熱, 行兩步件衫已經扭得出水, 比起之前去埃及更加辛苦。

睇睇城門下面o既人同車, 大家應該對佢有幾高有個概念。沿著城門大道o既兩邊, 擺滿o左大力士雕像 ----

城內最完整o既建築物, 首推巴戎寺 (Bayon), 意思即係 "美麗的塔"。

柬埔寨係佛教國家, 而早期o既佛教之中混入o左好多印度教o既信仰, 巴戎寺就係一個好好o既例證。整座寺分成三層, 保存得非常完整。

汗流如注之下, 終於爬到上塔頂...

當然, 咁大座建築物, 類似秘道o既物體又點會冇呢??

巴戎寺o既特色就係人面雕刻, 而最出名o既 "高棉的微笑", 就係位於第二層o既平台上面 ---

巴戎寺對開仲有幾個景點, 好似十二生肖塔、鬥象台等等, 不過望埋去成堆石頭咁, 加上熱到暈底咁滯, 我已經無心機去影...。所以, 呢個時候應該去食飯~~~!!

上面呢碟柬埔寨式炒蛋角真係幾好食。飯後先返酒店休息一下, 沖個涼、換件衫, 如果唔係我諗我o個晚肯定會捱唔住病倒。

黃昏時份再次出發去小吳哥城。小吳哥並非皇城, 而係一座廟宇, 根據各方面o既資料顯示, 佢亦係全世界最大o既寺廟。行到去門口, 已經見到一條好闊o既護城河。

我記得曾經o係電視睇到有一個鏡頭o係天空用直昇機拍落去, 護城河令到座廟好似一個孤島咁。當然我現場無辦法俯瞰, 但o係條橋上面行o下已經感覺到佢有幾大 (而且, 兩邊係冇欄杆o既....)。

然後, 就係個主建築啦:

原本上面o個個位置可以欣賞到好靚o既日落同倒影, 可惜天氣實在太差, 行多幾步之後仲要開始落大雨!! 所以話, 今次真係超黑仔。

冇法子啦, 點到要繼續睇, 一座落雨唔漏水o既古代石構建築物, 其實已經係一個奇蹟。

主城大概可分為三層, 第一層係走廊同大量浮雕壁畫、第二層係四個巨型浴池、頂層就係五座蓮花聖塔。層數多而巨大似乎是吳哥o既特色, 主殿內無插火把o既位置, 據說以前裡面全部都係夜明珠同黃金天花, 根本無必要用火把照明。
第一層o既壁話, 好多都係神話故事, 好似下面呢幅就係梵天:

陰天有陰天o既影相方法...

頂層o既蓮花聖塔設計得好考究, 據聞除o左o係天空上面望落去之外, 其他任何角度都冇可能一次過見到晒五座塔。

其實整座廟都係依照佛教傳說入面o既須彌山所建五座聖塔象徵須彌山o既五個山峰。而護城河就象徵須彌山外面o既鹹海。最後離開之前, o係第二層o既浴池邊影多一張...

真係大雨到呢....

到o左第二朝, 就去埋吳哥o既最後一個景點 "比粒塔"。

比粒意即變身, 講穿o左就係國王同王后火化、"變身成神" o既廟宇。至於呢度o既特點, 就係除o左吳哥建築常見o既岩石之外, 亦用上大量磚頭。

呢座塔... 好高!! 爬到一半望返轉頭 ----

一個唔該差錯腳的話, 應該會變成肉醬意粉....

下面呢座係主塔, 不過房間只可以容納好少人, 而且入面好黑, 所以冇影相。

反而副塔我覺得仲靚。

意想不到o既係, 座o係塔頂居高臨下, 附近o既森林景色睇得一清二楚, 而且係個吹吹風o既好地方。

比粒塔最多o既雕像係狗 ---

而且仲好精細, 你地睇~~!!

全部有屎眼o架!!

離開比粒塔之後, 就再座長途車返金邊訓多一晚, 然後今次旅程就完滿結束。

可以咁講, 呢批相係我近年影得最差o既一次。主要係天氣問題, 好多時唔係大陰天就落大雨, 就算有太陽都無天朗氣清, 總會有一層煙霞或者薄雲打散晒o的陽光, 幾乎我最唔鐘意o既攝影條件都共冶一爐...。而且氣溫高得可怕、人又多, 行兩步已經冇晒心機。