Toysdaily 玩具日報

查看: 18426|回復: 46

[其他] 日本模型市場萎縮

頭像被屏蔽
日本民主黨執政兩年第三次換首相,經濟仍然沒起色。過去的亞洲潮流文化指標地位,逐漸被鄰國南韓取代,好像動漫figure市場,就因為缺乏新鮮感不斷萎縮。有figure原型師表示,日本人性格保守,難以創新突破
浴火重生 發表於 30-8-2011 10:10 PM

點解拉打年年o的設計都咁「創新」:44:
但玩具愈出愈多愈密wo.....
日本民主黨執政兩年第三次換首相,經濟仍然沒起色。過去的亞洲潮流文化指標地位,逐漸被鄰國南韓取代,好像動漫figure市場,就因為缺乏新鮮感不斷萎縮。有figure原型師表示,日本人性格保守,難以創新突破   
浴火重生 發表於 30-8-2011 10:10 PM

對於好多figure原型師黎講,咩人都係保守既... :35:
被南韓取代???  我唔認同囉~:45:
gundam係無野可以取代
南韓收皮 thx:blame:
如果"日本人性格保守,難以創新突破"........回望我地香港...........
雖然祖國保守,但我覺得佢比日本更多創新同突破:DD

日本人性格保守?
figure多數係由動漫而生,而日本動漫種類真係多如繁星,係都話的生產商只會出啲大路野,關啲原型師咩事呢?
認同..有唔少人轉左去玩美玩...我都在轉型當中.....你睇超人d 做型....就知..萎縮
日本人性格保守?
figure多數係由動漫而生,而日本動漫種類真係多如繁星.係都話的生產商只會出啲大路野 ...
強襲 發表於 30-8-2011 11:21 PM

今時今日主流仲係 Gundam, Masked Rider, Ultraman
當年創新既 EVA 係十幾年後都只係改版再出…呢 D 就係保守既地方
同一個角色差唔多既商品出九萬次, 呢個都係保守之處
保守? o甘多AV, 保守? :66:
"日本人性格保守", 都啱嘅! 睇吓近年不斷有舊動畫重新出品就知喇!
其實我都幾同意呢個講法,而家都係 rider、星矢、gundam、龍珠、eva、萌…
以上既野,除左個萌字之外,其他野都有10年以上既歷史,但大家都係愛戴,可以話係舊酒新瓶,最好既例子呀?
SHF既龍騎……呢套片已經有9年吧?
星矢 EX……神話都係5年左右吧?而家重炒到上7XX……
EVA既山口式…你講初號機有幾多隻喇…
RIDER…其實都係,不過我都好喜歡。
以上既野我都喜歡睇,不過要有新突破唔係容易吧?好似漫畫,有無一本可以爆出黎?狐忍已經拖,漂靈已經龍珠化了吧?