Toysdaily 玩具日報

[其他] 日本模型市場萎縮

美國D英雄出左60-70年現在重出緊,就知唔止日本縮,全世界都係縮緊:42:不過日本縮得勁D姐:31:
頭像被屏蔽
Gundam 都年年創新。。。。。。
gazza1211 發表於 31-8-2011 12:44 AM

創新到出左 gundam age,搶攻小學生市場
收得既話,下一套就由著住尿片既幼兒做主角嫁喇
gazza1211 發表於 31-8-2011 12:44 AM

Gundam年年都有新野出,但係年年都有舊野翻出...
新一代消費力不高,或慣了免費.....

同埋佢地唔會對作品有太大感情(比起我地),因為佢地接觸得太多了,就好似我地會記得無線D劇一樣.....

點叫佢地買新野....
叫得原型師出黎講,我覺得創新係指市場上,唔係指設計上
以前每一套動畫漫畫等要產品化,同一間公司做都有自己專屬既玩具系列
依家好唔同,就算唔同動畫漫畫都出晒係某幾條line,e.g. shf , 雞魂
真係十隻手指都數得晒,既然出自同一條LINE,手工雖然有保證,但會無左特色...
"過去的亞洲潮流文化指標地位,逐漸被鄰國南韓取代"

If by 潮流文化 it means fashion, pop music those kind of thing, then maybe it's right? And anime, toys are also part of 潮流文化...maybe the writer of the article just want to mix everything up...
頭像被屏蔽
hk d港漫仲xx la...一味打...打左幾拾年仲係小龍,小虎,海虎,浩南,步驚雲:67:
話動漫/電影冇新意,我冇異議

但呢個唔係日本問題,係世界問題

而家韓國野除左辛字麵我會捧場之外,其他我真係諗唔倒點「取代潮流文化」喇...

P.S.  我都買過三腥產品,壞過三次(包括一開機就出煙同忽然間唔著機),deal with過佢個customer service之後,以後永不錄用!以後都唔貪平果少少喇!
話動漫/電影冇新意,我冇異議

但呢個唔係日本問題,係世界問題

而家韓國野除左辛字麵我會捧場之外,其 ...
呂品器 發表於 31-8-2011 09:38 AM

好彩我的三星是02年產品
辛字麵我會捧場 x2
回復 15# 多其
好中肯
回復 28# ygat2005

X3
^.^