Toysdaily 玩具日報

查看: 14981|回復: 20

[玩具報告] 自護之渣!!!!—ROBOT魂 097 ZAKU II 渣古II 完全玩評報告

小弟身為高達既FANS,呢隻渣古點都要入一入先得~~講真,呢隻野,四平八穩,尚無大驚喜,所以入左手一段時間,依家先整個REPORT出來。不過,呢條LINE還是值得期待既~~唔講咁多,去報告﹗:x

今次外盒既造型算係有D唔同~~

今次既配件都真係幾多,不過,即時出現了一個山口式既毛病,配件實在太過散亂了﹗有時多未必等於好。不過,佢都係想多幾個HARD POINT作為賣點,等大家入手個陣會開心D啦~~畢竟ZAKU既玩具都真係出左好多下架啦~~

睇番隻本體,標準既渣古~~有朋友話佢好似肥左少少,之但係唔係肥肥地的話,又真係不太像渣古。ANYWAY,我覺得就咁企都係OK既~~

可動性的話,睇下呢幅圖就會明白啦,一字馬等動作都輕易做到,以現今ROBOT魂既技術而言,呢D只係碎料,唔需要講太多~~

講番下隻機先。整體真係無咩野值得大大力咁批評,不過佢又係好似高達咁,錯係隻手度。隻手同個BALL JOINT連接位好難整得埋,整埋左之後又好易甩番出來。有時真係唔明,點解同為ROBOT魂,有D機既手好好換,有D機就真係好似高達同渣古咁,搞隻手都搞到躁底﹗

不過,擺POSE都係幾好既~~斧頭出得唔錯~~不過唔係好做到「熱斧」既效果~~

火箭炮都係做得唔錯,不過都係錯係隻手度......

好多唔同種類既武器,算係呢隻野既大大賣點之一。

玩落隻野其實都真係幾可愛~~

同高達一樣,大家可以依照自己既心水,將D野砌上隻機度~~

都真係有幾多種砌法,咁多個孔就係為左呢幾下野~~

總結:
呢個REPORT算係我最近寫野寫得較少既一個REPORT,事關呢隻野真係無咩驚喜。
老老實實,玩番上一次個隻高達個時,都真係無咩驚喜。主要既原因,都係因為高達系列好多機都已經出「濫」左,日見夜見,你買佢,可能係基於一份情意結,之後就無咩理由架啦。
之後,HARD POINT雖多,但係成隻機都千瘡百孔,唔係個個玩家都鍾意呢下野。

如果大家想睇多D其他ROBOT魂既REPORT,請到:http://hk.myblog.yahoo.com/kkkiii0079
very good , thanks for sharing
個盒幾型, 不過希望會有多D ver, 唔係幾鍾意呢隻綠, 如過係RG隻綠就好喇
回復 3# insomniac

其實我真係幾想佢出哂成個渣古系列,好似老虎呢D,真係無得走~~最好出埋EZ-8,就可以做番08小隊個場戰鬥啦~~~
ok wor~~~~~~~~~~~~~~~
真心覺得scm ex綠渣型好多:ice:
:71::71:
我個隻手好易換,但係最我不滿既係佢冇手指指個拳頭
價錢越黎越貴(比起同系元祖高達)
質素又唔係好驚喜, 提唔起興趣去買:30:
武器都幾多, 不過點解唔連多幾隻彈夾...少左份軍事作戰感...
回復 8# fatcheong

就是了,真的令人提不起勁啦=.=~~
不過對高達系列既機幾有興趣,所以都入左手佢~
其實整體而言未叫做得好好,只係OK啦,不過佢唔好、未夠既位係邊度,我都真係講唔出口=.=~~~
如果佢d hard points 可以好似FMP 隻青蛙咁有蓋會好d啩.
回復  fatcheong

就是了,真的令人提不起勁啦=.=~~
不過對高達系列既機幾有興趣,所以都入左手佢~
其 ...
kkkiii0079 發表於 9-8-2011 04:40 PM

通常有咁既感覺都係因為detail位(如上色, 滲線, 造型)做得唔夠好
差又不至於, 但好又講唔上:(
回復 12# fatcheong

就係啦=.=
隻野既感覺俾我就係,單調左D~~
不過我見番B記用同一個模整隻老虎出來,又即時精神哂WOR~~
其實都想買
不過一睇已經有好多唔同既渣古
同埋又唔係平

如果插水既話都會諗下..........
係.....我真係入唔到手!~~~~:50::72:
之前我想入!~但已連肥老虎都要give up...

真心覺得scm ex綠渣型好多
Hiroakiming 發表於 9-8-2011 02:59 PM