Toysdaily 玩具日報

樓主: dogjumpjump

[活動展覽] 影片: 炒家技安係動漫hottoys前 高調承應請人排隊, 被數百人喝倒彩

我相信大部份貨都會去左國內出售
內地大把富豪理得你,總之俾你錢,俾貨佢
即係咁,我唔係幫炒家講野.但係見到你哋d post 又話勞工處,又起底,又乜又物,大佬,做先得嫁,講黎講去講到1001咪又係得個講字
今日睇咗好多POST,亦睇咗新聞報導。

這些事經常在外國發生,不過排隊同埋拆家都是大陸人,亦只有大陸人會做,然後我地睇到外國新聞,會恥笑;但今天,事件發生在本港,不過排隊嘅係賓賓,拆家係香港人,即係之前有份笑大陸人的香港人。試問除咗笑,仲可以點?

更有趣的是,外國至少有想方法趕走這幫人,最近日本某電器店的做法是排隊攞籌,再抽籤,儘可能公平一些,至少不會被炒家搶哂啲貨。但今天,不單動漫節的主辦單位沒有想法子阻止打尖,HT方面亦沒有主動做嘢,讓真正有心的玩家全都空手而回,實在令人失望。雖然自己很少幫襯HT,但我想以後永遠也不會再幫襯這間公司,因為他的做法實在太無恥,只為錢而漠視真正的玩家。

最後給HT一個建議,日後索性直接批貨給那幾位拆家,以免辛苦咗啲賓賓,又唔駛搞到民怨沸騰,又可以幫玩家們節省不少時間,仲可以慳返租動漫節攤位啲錢,一舉數得。
真有一種想退出玩具既諗法。如果Hottoys 唔就今次事件做返啲野,真係愧對一班真愛玩具既玩家,收藏家 ...
天馬流星拳 發表於 29-7-2011 10:47 PM

讚成~~~雖然我訂到vip貨,但今次實在太離譜~~~差唔多俾炒家掃左8,9成~
希望ceo侯活諗諗計,改少少加推俾大家訂到買到~~
大家有batman玩你又可以供樓,大家happy~~
回復 15# dogjumpjump

就算d錢俾人都唔會俾佢地呢d炒家
講真做成炒風主要都係大陸市場既需求,所以先形成今日既炒風,即使我地班玩家點罷買炒家既貨其實係無乜作用,因為班炒家主要目標係大陸既有錢人,佢地唔在乎炒價,睇返咁多年動漫節,年年都有限量品出售,亦都有炒家去買野,但早幾年真係就無依一兩年咁有排隊黨同外勞出現幫人搶貨,所以大家點勞氣都無用,因為係大陸帶動香港炒家經濟
即係咁,我唔係幫炒家講野.但係見到你哋d post 又話勞工處,又起底,又乜又物,大佬,做先得嫁,講黎講去講 ...
shitO 發表於 29-7-2011 11:44 PM

講得好∼∼∼∼
老實講如果係玩,
一人開一個AUCTION A/C ,
班友放乜就BID 高去之後放佢飛機都可以玩謝佢啦,
只係呢到班玩具人好「純真」,
一面又話人地幾行街
但話提供下炒家資料時又突然好厚道話唔多好。
咁就算數把啦,得把口鬧又要仁道就唔好怪人炒落去
我都在電視看到,佢話買甘多全部收藏用,因為多朋友,您地信唔信?哈哈
神話魔人 發表於 29-7-2011 08:12 PM

信不信由你, 反正我是信的!
哈哈, 祝佢下面D朋友快D拉佢落一齊玩!
頭像被屏蔽
算la
靠HT真係人都死
下年大家一班人可以早排既就早排,攞頭位,要上埋報,等全世界都知你排第一
唔可以早排既就做細胞玩分列
只要夠團結,未必會輸俾班hihi
可能ht 好享受D人為左買佢地product 爭過你死我活既場面,
又可以上新聞上報紙幫佢地免費宣傳,
對HT黎講, 嫌小幾十個無所謂,
出限量野製造出黎既話題, 已經係錢都買唔到,
愈多人鬧佢, 就keep住幫佢宣傳,
所以HT 根本無可能放棄限定呢個做法

限定品係証明自己公司實力同價值既手法,
如果一間公司無實力, 點敢有錢唔賺玩限定??
所以, 限定對HT黎講係百利而無一害
唉~~ 人神共憤還可以大搖大擺,有可以說呢。
個胡鬚佬我見過佢~
我記得同佢好似交收過,唔係玩具,不過唔記得左係咩!因為果時仲未接觸hottoys,估唔到佢撈咁多樣野
頭像被屏蔽
我問過入境處既朋友, 佢話今請d賓賓係犯法, 但就要證明到d賓賓係受僱於人(當然d賓賓會死口唔認) or 當d賓賓同炒家有錢銀交易時先拉得!