Toysdaily 玩具日報

查看: 8325|回復: 23

[玩具報告] 變形金鋼 博派G1第二代領袖 美版MP09-Rodimus Prime洛迪文美版

今次要介紹的是小弟期待已久的美版MP09-博派二代領袖~~Rodimus Prime洛迪文
之前日版出的連貨櫃的MP09已很想入,但出了不久便又話出MP09 2.0版,令小弟卻步不前,加上那貨櫃實在不吸引,故原先想等2.0版看定一點.....
後來知道美版會出,只是沒有貨櫃,但價錢便宜一半,故決定要入一隻來玩玩,
終於在今天入了他(今天據聞是宇宙大帝到貨日,好多大大都應該集中注意力在大帝身上了~~)
先來包裝 : 沒有日版的華麗和巨型盒~~正好易收藏

盒側有洛迪文的英姿和能力表現.....勇氣爭d喎.......

據聞這隻是斗斗城專賣,有貼紙為證,但美版貨,相信遲些周街都是,而且會便宜一點呢,但我堅持"早賣早享受"的原則,懶得再去找了~~

背面也算精美~~

除了貨櫃,其他日版有的配件都齊全(我估),如有錯,請有買日版的ching指正

主菜~~

頭部~~同日版一樣可以反出"火棒"後生樣和"洛迪文"阿伯樣,還有招牌"藍超"
我就較喜歡"火棒"個靚仔樣.
順帶一提,原先日版的樣貌是白色的,但這美版卻是灰色,不喜勿入,但我接受到.
而除了面色不同,心口的火紋也是不同於日版的.....個人十分喜歡美版這個,這亦是我揀美版的原因之一.

好重要的一個情節~~洛迪文從格威龍手中搶到"博派心臟",並將其拉開---正式成為柯柏文的繼承人~~

今次美版沒有貨櫃,可能老外為了吸引大家,加入了一個小小的"OFFSHOOT"
未變形前的機械人型都不錯,變槍後都OK

全部配件

轉眼間便由洛迪文變成車型~~其實小弟用了差不多半小時去變........
變的過程都幾驚會刮花弄壞.....幸好無事......真係好難說服自己再變一次......

車型實在太讚,比我預計的有型,尤其心口前的"火",辣味十足

枝雙炮可變單一巨炮,好玩!!

謝謝觀賞!!
後記:
小弟明天便出外旅行了,出發前收到斗斗城來電取貨,最初還想回來才取,但實在抵不到誘惑....我的玩具毒癮實在太深了~~~
我那頭的斗斗城一個中午都不夠就賣光了(果到都有十幾二十隻)
我那頭的斗斗城一個中午都不夠就賣光了(果到都有十幾二十隻)
阿lun 發表於 29-7-2011 02:06 AM

唔係嘛,我沙田那邊,夜晚仲見到兩個洛迪文山丘喎......
其實斗斗城個價就真係...
如果街外面有貨番...就應該平 d...
美版好似抵過日版好多咁喎:D
美版隻腳d色同日版唔同
同埋大大知唔知張貼紙應該痴係邊?

請問呢個斗斗城賣幾錢呀? (上斗斗城check左價lu~嘻...thx)
全城日帝之下,我鍾意你哩股清泉!!:71:
btw,我尋晚都買倒果間反嘔既最後一隻,不過聽講下星期會再番貨。
想問佢另一隻手掌收左係個盒既邊度?
尋日係豆豆拎上手研究左好耐, 搵黎搵去都係得1隻手掌:(

我早兩日都已經接"棒",可惜未得閒post相....
變形過程真惡攪,我都吾會點再變車…:(
而且車窗同車頭連接果件燈黃色關節由背脊一返落蒞已經甩油…:time:

呢d真係無仇報,上次隻Class 洛迪文又係響脊定風翼甩油,買果時點check都只check到正面,拆盒先知響入面見吾到果d位出事…

想問佢另一隻手掌收左係個盒既邊度?
尋日係豆豆拎上手研究左好耐, 搵黎搵去都係得1隻手掌
fatcheong 發表於 29-7-2011 11:26 AM

手腕可以揭開,手掌收納在內,可以選擇反返隻手出蒞用
手腕可以揭開,手掌收納在內,可以選擇反返隻手出蒞用
aeug 發表於 29-7-2011 11:55 AM

唔怪得我睇左15分鐘都搵唔到:(
岩岩係豆豆入手
想問2隻手既電鍍死氣喉有甩油係咪正常的:(
岩岩係豆豆入手
想問2隻手既電鍍死氣喉有甩油係咪正常的
fatcheong 發表於 29-7-2011 01:22 PM

我果隻死氣喉"水口"位都無電鍍, 而且變形轉佢果陣仲好實,以為會扭斷佢...
有冇大大知奧海3期豆豆有冇貨呀?:66: