Toysdaily 玩具日報

[活動展覽] 第13屆香港動漫電玩節節目及參觀指南

回復 481# 由美

其實d參展商點會想打擊炒家,無左幫炒家佢地就無得見報!可能過多一排又拎多一百幾十隻出黎賣比我地班玩家,我地又覺得佢大仁大義!
因為經過上次vip+埋今次,我對呢間公司既手法真係好反感,但奈何本地真係無咩出色又值得外地關注既品牌!

另外我都排過幾次隊買衫買鞋,對a字頭既運動品牌要讚揚!人地12點先開賣,但9點已有人準備,10點就派1人1貼紙(如果行開左都唔會有)
其實呢套可以用返落動漫節,佢29號10點賣,咁可以28號晚10點就派咀咀卡,起碼少左部份人打尖先!就算之前打左既都叫有付出過有排下!呢個屬個人意見,希望下年會改進!

師兄,其實頭位卡28號晚8點左右已經派左...
回復 481# 由美
sad~~~
如果我係候活,見到你既遭遇,一定賣隻比你~~~~~~
唔好意思~因為無去排到唔太清楚!
只係見到有好多玩家C兄排左幾日都買唔到,突然間好熱血,請見諒!
原本都有打算27號去排,好彩有D老手玩家朋友勸我放棄!
今日用輕鬆嘅心情入去睇動漫,出來時心情並不太輕鬆。

本身自己無諗住今日特意要買d咩,只係想睇下展覽,但係去到,嘩,人山人海都係賓賓C9南亞金毛,側邊就一班無籌但唔甘心入左場都照排, 希望有候補,有奇蹟嘅汗味中年....

係外邊望左一陣,邊有攞貨嘅人似玩家?連續好幾個攞貨嘅人都要人係鐵馬外交錢比佢付費。

小弟只係想睇展覽,又想望下隻classic predator得唔得,得就訂,但兩樣都失望。

展覽被圍封,櫃位呢,其實一時多已經處理晒六百套限量,但仍然唔肯收訂。

最後?

小弟當日下午出左個介紹enterbay今年展品嘅post。
訓足四日街一盒Hot Toys都買唔到、被炒家玩哂...
警察PTU都係廢既、個個企​住等收工...
本身排7X、 ...
由美 發表於 29-7-2011 09:25 PM

香港政府不嬲都係無能,正所謂上樑不正下樑歪,我地打左去入境處D癈人又唔做野,
點解咁多尼仔,尼妹,巴基C坦係度做PARTIME!!唔好話叫佢地拉曬,拉一半已經好好!
差佬最撚叻就係挷圍帶,!尻你唔好撚行出嚟,大會就挭加唔駛講啦!!

既然Joker都可以番兜2.0....... 動漫節限定就量產吧........:64:
拉就無可能啦,但只要入境處來行一轉,抄低佢地D料,應該已散水。
本身排7X、 ...
由美 發表於 29-7-2011 09:25 PM

不如你地下一年自己組織二百人的自衛隊, 一有人打尖就立即去叫走:53:
本身排7X、 ...
由美 發表於 29-7-2011 05:25 AM

If I was Howard Chan, after seeing your post, I will give you a free set of  the limited figures and a vip account and a 'thank you' card!

Hottoys needs to do something better next year for all the non vip fans.:!
hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20110730&sec_id=4104&subsec_id=12731&art_id=15478638

睇見到嬲
回復 485# E神
警察話「我地等收工架乍、我地都係打分工姐」
利潤豐厚
聘 148人排隊 即售出 118套

排隊黨其實由四、五名炒家「幕後操控」,包括旺角玩具舖老闆、網上炒賣玩具達人,也有疑似有背景的新手炒家。本小利大,有僱用「陀地幫」的炒家昨首日已穩賺最少 40萬元,僱用收費更平的南亞幫的炒家利錢更大,若把貨品轉售內地,隨時賺得更多。

每套淨利 2560元
動漫電玩節的四、五名炒家據悉分別僱用四幫人排隊,每幫約 100至 150人,有純陀地幫、南亞幫、內地幫,也有南亞、陀地混雜。僱用陀地幫的阿仔正職是倉務員,公餘在網上炒賣、批發玩具,託熟人找來 148人排隊,「講明要有責任心嘅,舊年有四條友收咗錢買玩具後走佬」。
「因為最低工資,話要時薪 28蚊、 30蚊先肯嚟。」他說為省成本,開幕五日前已派 20多人去排隊,前一、兩天再「加碼」;至於被埋怨打尖,他有點強詞奪理:「有同後面嘅人講明 o架。」他說,一套三款原價 4,140元的人偶,可炒至 8,000元至 8,500元,但需付每名排隊者排隊費及膳食費共 1,800元,故每套扣除成本淨利錢為 2,560元。他昨極速售出 118套予本地及韓國等買家,「剩低 30套應該好快賣埋」,收益可達 37.9萬元,「有風險 o架,舊年搵 75人排,得 5個人買到,蝕幾萬蚊」。不過,記者按每人排隊 36小時計,排隊費只約 1,000元,若餘下 800元是兩天六餐的膳食費,每餐豈非高達百多元?但連日來排隊黨多只獲派普通飯盒,因此計估阿仔實際收入較聲稱為高。
另外,據悉南亞裔排隊黨兩日收入只有 800至 900元,即僱用他們的炒家利錢更高。一名昨在場指揮南亞排隊黨的大漢被認出是炒家,「喺旺角皆旺開玩具舖 o架」。記者昨到其店舖,發現堆滿該批人偶,一套開價達 9,500元,但他不肯受訪。粉絲 Peter說,內地網昨炒高至一套 1.4萬元;阿仔也稱:「有啲貨即晚已經到上海,真係飛機貨。」
回復 487# 044044a06
有人話之前排豹紋波鞋果時都係call呢D人去尖乍
師兄,其實頭位卡28號晚8點左右已經派左...
gn01911426 發表於 30-7-2011 01:01 AM

派果時先恐怖、後面D人推到痴線、我地一乍小玩家圍一字人墻先保住唔俾人尖