Toysdaily 玩具日報

查看: 3648|回復: 19

[其他] [營商之道]領匯逼走小業主讓連鎖店進駐是否出色的策略?

先旨聲明,我不是領匯打手,亦很討厭這個大石壓死蟹的營商手法,令香港很多有親切臉孔的老店消失。
但如果在商言商,領匯逼走小業主讓連鎖店或大店進駐,
連鎖店或大店比較可以承受領匯的大幅度加租,增加自身利潤。
那這著是否出色的營商策略?(先不管無不無恥)
我只能說,咁樣既話唔使好耐,大家都唔使搭車、揸車去好遠,因為你樓下就已經有晒全香港都有既店舖了
為左個股價好睇所以佢地年年利潤都要有增長,所以咪年年加:o
香港地少人多,你睇下田狗集團...
先不管無不無恥  --> 那這著是否出色的營商策略? --> 是
無不無恥  -->  無恥
頭像被屏蔽
加租後,成本上漲,又會加價,所以而家就算去快餐店,荼餐廳解決一餐,分分鍾過$50
我只能說,咁樣既話唔使好耐,大家都唔使搭車、揸車去好遠,因為你樓下就已經有晒全香港都有既店舖了
Andyccel 發表於 19-7-2011 10:42 AM

咁我係認同既...小克都話"銅鑼灣D鋪搬哂去老灣仔,老灣仔仲淨返D咩呢"...

為左個股價好睇所以佢地年年利潤都要有增長,所以咪年年加
yugi 發表於 19-7-2011 10:44 AM

殘忍D講句,做生意就係咁架啦...

香港地少人多,你睇下田狗集團...
小堅 發表於 19-7-2011 10:51 AM

信我!!一定唔係田X集團放火!!

先不管無不無恥  --> 那這著是否出色的營商策略? --> 是
無不無恥  -->  無恥
what 發表於 19-7-2011 11:00 AM

係非常無恥...

因為上市公司要同股東交代, 股東係好可怕既, 佢地真係會因為你賺得少個崩, 而炒鬼左你.  所以啲CEO為 ...
bad-aries 發表於 19-7-2011 11:26 AM

我唔係專家,真心一問:乜唔係盈利無增長都會換人架啦咩?
所以一無增長就節流炒人...

又係果個道理,一個人在最前線時可能好有熱誠拯救世界,上到高位見盡黑暗面個人就會腐化...
尼啲係財技唔=於營商策略,等於美國佬啲華爾街大户骨完$拍拍patpat,要全世界同佢埋單一樣:67:
信我!!一定唔係田X集團放火!!
隨感一亡魂 發表於 19-7-2011 11:58 AM

哈哈...
:71:
一定信你,haha...
甚麼也不說在領匯的立場是很好的策略...
可領匯這樣做卻讓小市民都買貴價貨了......
想當初還一堆人支持他上市的說,笨死了......
遲啲香港鬧市只會有兩種舖,一係金舖;一係電器舖
你要買其他野可能要上淘佬
甚麼也不說在領匯的立場是很好的策略...
可領匯這樣做卻讓小市民都買貴價貨了......
想當初還一堆人支持他 ...
卑彌呼 發表於 19-7-2011 12:27 PM

支持上市果班大部份應該都手持領滙股票
加租後,成本上漲,又會加價,所以而家就算去快餐店,荼餐廳解決一餐,分分鍾過$50
W900 發表於 19-7-2011 11:45 AM

去大牌檔食火腩飯啦!!飽肚好食又唔貴!!

ps:最慘係佢愈來愈貴既同時愈來愈搵笨...
大塊活一個雞排早餐,果塊所謂的雞排明明就是雞柳,
我睇住前面條友見到果粒"雞柳"呆左,又唔知鬧唔鬧個員工好...
去大牌檔食火腩飯啦!!飽肚好食又唔貴!!

ps:最慘係佢愈來愈貴既同時愈來愈搵笨...
大塊活一個雞排早 ...
隨感一亡魂 發表於 19-7-2011 12:44 PM

兒童餐都大舊過佢{:3_147:}