Toysdaily 玩具日報

查看: 13631|回復: 31

[個人收藏] 2011年分享第二擊! 三色變身者【OOO】TaToba ─火野映司

前言:
黎到本人2011年第二擊分享
上一次分享都而經係1月中:70:
基於工作時間增長,本人既更新速度又增慢:79:
今次第二擊既分享主角 係OOO 希望大家喜歡
:78:

OOO】─火野映司
假面騎士OOO由三個不同核心硬幣組成
分別為頭部/手臂/雙腳
核心硬幣來源源自800年前的Greeed
分別為
鳥系、昆蟲系、貓系、重量系,水棲系

假面騎士OOO 於劇情第一話登場
變身者為
火野映司
映司沒有任何夢想與追求,其一追求就是明天的內褲和零錢

OOO shf為新春假期第一擊既的通販shf
在官方圖公佈之後 為本人最奇待既新平成主角shf
在官圖的相片,無論造型 上色 都完美,什至關節都令人讚不絕好
但最後出黎既成品,令入手既大大都紛紛爭議
頭部位太鬆...手臂色強烈膠黃色...上色出界..最值得關注都是腳部的關節
什至shf最成功的鐵腳都改變為膠腳,令這隻shf 失色很多...
雖然評論差,但最後呢款shf 都成為無良炒家既獵物...

對於造功方面 都唔作太多既評論
反而睇下shfOOO附送既配件...
對於一隻通販既商品,本人覺得配件很足夠
2對更換 1只拿O-scanner手 1對更換虎爪 1把Medajalibur
呢方面 可以增加唔少分數:78:

核心硬幣-Taka
擁有掃描出敵人體內的硬幣,並擁有鷹的視力,協助描準

核心硬幣-Tora
擁有虎爪能力,為TaToBa基本武器之一

核心硬幣-Batta
擁有蝗虫彈跳能力,令ooo跳躍大增
(但彈跳點高都唔夠係21話出現既battla yummy(假假面騎士:DD )跳得高)

OOO Driver上3個投幣口 放上3枚不同核心硬幣
加利用腰帶上右面的O-scanner掃描Driver上的硬幣 就能變身成為OOO
TAKA TORA BATTA

TaToBa TaToBa TaToBa

Medajalibur為假面騎士OOO基本武器二之'硬幣'劍!??:68:

由鴻上基金會開發
投入1枚Cell Medals後攻擊力會加強1倍,投入2枚Cell Medals後攻擊力會加強2倍

投入3枚Cell Medals後再以O-scanner掃描劍身便能發出
Triple Scanning Charge
OOO Bash
目標以外的物件會在被斬擊以後進行時間逆行並修復
劍身上色絕無馬虎~~起初以為會偷色,但最後出來是有美觀的上色
在次加分~~~:77:

ANKH/UNKH !??
為烏系greeed,於第一話捨取自己Taka核心硬幣撞上映司
與映司性格剛好相反~一直與映司戰鬥~~
要講係同伴,倒不如講佢地只係互相利用吧:70:

初回shf OOO 附送贈品(呢個就係搶購OOO的原因!???)
ANKH手一只,ANKN專用地台一個,其字解為在第一話映司第一次變身
對tatoba歌聲的驚訝ANKH回應的句子:那歌詞就不用理會吧!

雙方性格相反,互相利用
但偏偏ANKH與映司無言是一對好拍擋:61:

性格非常彆扭,偏好算計別人,同時唯利是圖
冒險中漸漸受到映司和比奈的影響,於是頑固既性格都開始有了微妙既變化……

後記:
要對這款SHF評分我只可以給50分..
增加分數原因只可以說因為ANKH與配件
說真的..對於今次與官圖的相差..
我對BAN大...完全失去信心...對我黎講

現時只可以講官圖只係用黎比人知幾時會出SHF的時間
官圖無限好...說好的鐵腳呢..!??
我覺得好像是買ANKH..送OOO 不是買OOO送ANKH
最後希望大家喜歡我的報告吧 感謝~~:64:
好有心機既post
唉依隻ooo QC差加上炒價=-='

不過 就黎電影 連桃太郎既胸都出埋...
真係有排出玩具
好有心機既post
唉依隻ooo QC差加上炒價=-='

不過 就黎電影 連桃太郎既胸都出埋...
真係有排出玩具
果汁先生 發表於 6-3-2011 05:10 PM

4月都再販..
真係快得離譜..
4月都再販..
真係快得離譜..
拉打一小西 發表於 6-3-2011 05:11 PM

希望到時 依隻再販會因為無左隻手
可以變返做正常既6-7算價
What a cool post and I can feel your passion in it!

So, add marks is a must for DMS.  :)

I have no interested in it but.............. Let's look forward to Tamashii Combo............... :^
希望到時 依隻再販會因為無左隻手
可以變返做正常既6-7算價
果汁先生 發表於 6-3-2011 05:40 PM

認同..
E+果個價..太不正常了..:69:
What a cool post and I can feel your passion in it!

So, add marks is a must for DMS.  

I hav ...
Douglas.M.Saint 發表於 6-3-2011 05:47 PM

多謝德哥支持:43:
Thanks for the sharing~
I quite like the proportion of the accessories in this SHF.
The price is a little crazy but it's a "Tatoba + Unkh Set"....the Unkh isn't a gift after all...
百忙中上水十卜一下:DD
gatakiriba快d出la!!!!
百忙中上水十卜一下
gatakiriba快d出la!!!!
billyab419 發表於 6-3-2011 10:17 PM

期待BILLY仔既傑作:77:
無鐵腳起碼整好D個關節丫:oh:
我見賊船DISPALY全綠COMBO一樣係呢種腳掌:help:
無鐵腳起碼整好D個關節丫
我見賊船DISPALY全綠COMBO一樣係呢種腳掌
manlok 發表於 6-3-2011 10:29 PM

我諗以後既ooo..都係主打呢種腳:44:
正post梗要support:71:
我諗以後既ooo..都係主打呢種腳
拉打一小西 發表於 6-3-2011 10:39 PM

明明膠腳加個關節/整好D唯一個BALL POINT應該唔難:63:
有心的分享,十卜:71:
正 :!