Toysdaily 玩具日報

查看: 9547|回復: 27

[玩具攝影] FIGMA第三擊------鋒利刀刃

看到這張相,很容易就會想起是矇面超人利刃於劇中在暗暗一角中,心懷惡意想襲擊女記者的一幕吧:78: 沒錯,今次我要介紹的主角就是於龍騎劇中出現於第7話的奸角拉打--利刃:) 這角色可以說是在那麼多套拉打TV劇中最快領便當的一個壞拉打,於第8 話就被Knight擊敗了,最後還被自己的契約獸,真是一個十分可悲的角色:(

今次這玩具的素體基本上和之前的Ryuki與Knight也是一模一樣的,下體部份仍是十分討好的軟膠並可掩蓋關節的設計:73: 這也是理所當然吧,皆因他們14隻的分別都只在於顏色和上身的戰服吧了:DD 這素體最吸引人之地方,我想就是那身上閃亮的橙色,初時還以為只有官圖才有這效果,想不到推出時實物也這麼的美:handshake: 相信也令不少人購入這二打六拉打的慾望也大大增加:shiny:

至於手首配件, 也是和之前的一模一樣,總共有4對:) 但基於利刃本身武器根本不多,於劇中也好像沒有用過機車,所以拿東西用的一對手好像沒有用途:60: 但有配件多出永遠是好的,最少像W沒有揸車手的情況可以避免發生:DD 而我亦很相信這個系列未來剩餘的例打也必定會有這4對手首附上:35:

當然,召喚武器用的卡片也同樣附上了:71: 遺憾是召喚的雙鉗並不可以打開,所以要重現將卡片放入去是不可能的了:79: 這部份可以說是哩一令我失望的地方呢,畢竟多年前的裝著也可做得到而這新產品卻做不到,最少也應該附上放卡前的狀態的替部件吧:67:

從與Ryuki和Knight的合照中可看到,利刃的高度和他們沒什麼分別:78:

接著就說說附上的武器的其中一種:西薩斯巨鉗,是利刃的strike vent:D 玩具本身的利鉗是可以開合的,換上這武器需要將原本的前臂先取去再裝回去便成:) 利鉗的橙色部份也是閃閃生光的,絕不會和身體有色差:love:

第二種武器就是甲殼護盾,是利刃的guard vent:! 當然整件盾牌也是橙光閃閃的,很是吸引:love: 而於劇中要不是它,可能利刃與Ryuki第一次交鋒前已戰敗於Ryuki的Strike vent之下了:49:

同時召喚兩件武器便可進入最強作戰狀態:Q 雖然利刃只有這兩件武器可召喚出來,但已經可以達到攻守兼備了:)

要注意玩具背部的尖峰是用軟膠製的,所以不用怕跌落地下時會弄斷,可以玩得放心一些:73:

最後送上三張利刃的作戰英姿相來送別他吧:DD

後記: 雖然這隻利刃的質素真是出奇的好水準,但我想現在有不少大大都因為市場幾共價格大大提高而導致還沒買他回家吧:o 其實如果不是前幾天我可以用像Ryuki剛出時的價位購入了他,我想這分享也不知要到什麼時候才可給大家看到了:60: 至於還未購入但有意慾入手的大大,我唯一可說的是這隻利刃是暫時已推出的FIGMA拉打中最出色的一隻,其上色真是一流:$ 如果看到合理價錢時可以考慮一入,買來玩玩真的很不錯:71:
好好呀~~~等到你出利刃啦~~~:71:
不過我都係 skip figma 啦~~~:42:
Support tim兄!!! 我等龍牙!!!!!:71:
頭像被屏蔽
好好呀~~~等到你出利刃啦~~~
不過我都係 skip figma 啦~~~
Somebody_Ex 發表於 19-3-2011 11:01 PM

為何 Some大 skip figma 呢?
質數是一留喎~
Tim大大,thanks for the nice report~ :71:
I have yet to buy this one... :unhappy:

樓主應該無買牛牛 ? 見你合照唔拎埋出黎
的確 ! 四隻之中出得最好係蟹
色水真係靚
配件係咁多上下啦 ! 因為佢真係得咁多之嘛 !
:66:

同埋買左呢蟹先發覺呢隻野設計得都幾有氣勢
肋骨 / 手臂 D 金邊呀 , 肩甲 D 起角呀都幾符合 '蟹' 六腳+雙鉗造型
唔知點解佢要咁廢又咁快收皮 ! 慘 !

反而唔知點解牛牛有軟膠角防跌爛
而蟹對觸鬚就硬 , 應該會跌斷 !
( 我果隻好似一開盒就斷左 , 不過都固定到就算數 )

P.S. 十三拉打個基本底衫設計差唔多
但差不是沒分別的... 留意佢地個肚紋係唔同的
:he:
好好呀~~~等到你出利刃啦~~~
不過我都係 skip figma 啦~~~
Somebody_Ex 發表於 19-3-2011 11:01 PM

謝SOME大支持:shy: 係唔係因為價錢唔合理所以唔買呀:?
Support tim兄!!! 我等龍牙!!!!!
aeromanCCM 發表於 19-3-2011 11:32 PM

THX Aero兄:77: 希望到時佢既QC好過 Ryuki:handshake:
howareuuu 發表於 19-3-2011 11:46 PM

:77: Thx for support
Tim大大,thanks for the nice report~
I have yet to buy this one...
fktuen 發表於 20-3-2011 12:42 AM

Thanks fk bro again for your support:77: Why haven't u bought it yet:?
樓主應該無買牛牛 ? 見你合照唔拎埋出黎
的確 ! 四隻之中出得最好係蟹
色水真係靚
配件係咁多上下啦 ! 因 ...
玩具 發表於 20-3-2011 12:51 AM

多謝玩具兄既指教,找不同你應該好叻啦:DD
其實觸鬚應該好似Torque咁有軟同硬比玩家玩就最好:)
P.S.其實我有入牛牛架,不過無咁快出到帖,到時要多多支持呀:77:
我呢 d 龍騎超級 fans梗係唔係而家先知啦 !
:DD

反而牛牛仔細位上色靚就靚
但無雙肩巨炮 , 又無個巨盾 , 支巨炮又有少少歪炮...
隻綠色唔準唔緊要... 但盒底隻示範色靚過實物
我唔太滿意...

點都好 , 我都想好似你咁有心機影相
但我無時間..........
:71:

謝SOME大支持:shy: 係唔係因為價錢唔合理所以唔買呀:?

為何 Some大 skip figma 呢?
質數是一留喎~
fktuen 發表於 20-3-2011 12:41 AM
買玩具用錢我又未至於咁手緊~~~以前玩合金魂同 12" 好多隻都要過千~~~:) 我之所以幾乎淨係玩 SHF~~~係因為屋企可以擺玩具盒GE地方愈來愈少~~~而 Figma 啲盒雖然唔算話好大~~~但亦唔係細~~~買晒咁多隻龍騎會佔我好多地方~~~所以都係放棄吧啦~~~:(
我呢 d 龍騎超級 fans梗係唔係而家先知啦 !

反而牛牛仔細位上色靚就靚
但無雙肩巨炮 , 又無個巨盾 ...
玩具 發表於 20-3-2011 01:12 AM

我隻鐵兵面相有少少問題....同埋好似你咁講,武器配件太少了,仲少過裝著,綠色有淺咗d,真係麻麻地:60:
TIM兄展現得隻利刀好好
因為我睇過實物同你相中既一樣咁正!

睇得出繼龍騎與騎士後,鐵兵同利刃開始有返d質素!
支持

不過我都係鍾意knight多啲:35:
TIM兄展現得隻利刀好好
因為我睇過實物同你相中既一樣咁正!

睇得出繼龍騎與騎士後,鐵兵同利刃開始有返d ...
F.S.飛煞 發表於 20-3-2011 01:48 AM

多謝FS兄對小弟既支持,希望哩個系列愈出愈正:)
支持

不過我都係鍾意knight多啲
越前龍馬 發表於 20-3-2011 09:59 AM

Knight無論係外型同可玩性都高好多,只可惜面相麻麻地:60:
頭像被屏蔽