Toysdaily 玩具日報

查看: 22427|回復: 61

[玩具報告] [舊物新影]又好玩又抵玩o既SHF - OP系列 (更新完畢)

今日同大家介紹o既...
就係一直以o黎跳水跳到hihi o既shf op系列...:64:
就好似有巴拉玩齋~
一個咁出名o既可動玩具系列 + 一套咁出名o既動漫...
出o黎o既後果點解會咁o既呢~
睇下大家o係我呢個post搵唔搵到答案:36:

首先睇o既~
呢個系列出o左3款~
分別係路飛, 艾斯同娜美~

首先要介紹o既~
當然係呢個系列第一彈
亦係故事o既主角-路飛
作為系列第一彈
b社對此非常厚道...
大量o既配件

仲送埋支架tim:36:

配件當然亦唔可以少o左路飛身份o既像徵 - 草帽啦
而為o左可以令路飛戴帽及唔戴帽時更美觀...
b社更多附一個戴帽專用頭

而配件除o左一向shf 都有o既唔同手型外...
仲有唔同o既樣子(雖然某些面相唔太似~但仍可看得出是路飛吧)同小配件
令路飛搞笑o既搞笑形象方面亦表露無遺

當然~作為一套王道漫畫
戰鬥場面絕不可少~
但作為一向以高可動作賣點o既shf系列
又點會難得到佢呢

無論係揮拳~

Rider kick! 亦無難度~

也附有憤怒/大喊表情作出必殺技之用

當然~你亦可以咁玩~

而更驚喜o既~
係b社竟然加埋3檔o既大拳頭作為配件
可惜o既係...
隻拳頭因為係實心硬膠緣故...
唔用支架係一定會不舉o既...

總結: 作為呢個系統第一彈
         路飛o既表現真係唔錯...
         配件多~表情多...(都係o固句~樣貌不太可表現出路飛神髓)
         可動也讚...
         未至於會跳樓如此...
         到底原因何在...
         請看下一part...

歡迎各位繼續收看...
不過~今次要介紹o既係第三彈o既娜美...

雖然娜美沒有支架送...
但配件仍然給力~

可惜o既係...
shf o係女角素體方面...仍有待改進...
不過唔知係咪新素體o既問題...
手臂史無前例變成兩節~沒有了以往連貫性o既感覺...
關節亦史無前例的表露無遺...正正是此產品的失敗之處~:70:
面相方面~同路飛一樣~附有幾款唔同表情~應該會係呢個系列其中一個賣點吧~
雖然仍有待改進
但明顯比第一彈o既路飛更捉到角色o既神髓~
送上硬照幾幅~

當然...
戰鬥場面還是少不了

配件方面亦附有武器~
而b社亦很厚道的附上分體及合體版本...讓玩家可擺出唔同o既戰鬥場面~

當然~無雙亦可~

而b社更附上特效件 (老實說...這根本是貝利亞...)

不錯...有特效與表情...
是少不了與船長的互動...

印象中好似有這幕的...

當然~
惡搞場面仍是少不了~
娜美就是愛錢如命的...:71:

unkh淚目(這場境真難擺...)

總結:
這次娜美還是不錯~
作為第三彈及草帽海賊團之一員...
絕對會影響到以後會否繼續購入此系列的意慾~
希望下次n社會出得更好~
待續...

下一part:

來到最後一part...
艾斯...
作為此系列第二彈
配件仍是一樣多...

可動當然不錯

除了可動高外...
還有好玩的火焰特效件

小配件也不錯...
基本上可完整呈現...
這絕對會成為我最愛的艾斯之一...

但可惜的是...
大叔你是誰!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:74:
這個樣子...真的帥也耍不了...

無論是這個...

還是這個...

都哪裡像艾斯呢?
這已經不是捉不捉到神髓的問題了...
三個表情...
居然可三個風格完全不一樣...
但同一時間...
三個樣貌都醜到不行...
最有趣的是...
這種質素竟然還可拿出來賣...
這絕對是b社給力的証明...
(老實說...上面的照連相機都不肯照出來...並不是沒有對焦...)
只好...不看樣子來玩...

還是不行...
你自毀樣子算了...

但就在這一刻...

奇蹟發生了!!!

果然...
整容後真的好玩多了...
(應該說...可以見人了~!:$)

有點失望...
作為"火拳"...
shf 竟然沒有送到火拳特效...
但不要緊...
用想像力填補吧!

換個樣子~
這才玩得出有味道來~

兄弟合照一幅!

再見了~艾斯...
希望你一路走好...
R.I.P

總結:
其實整個系統跳樓最主要的原因...
還不都是因為這隻艾斯吧...
一套受歡迎的動漫 + 高可動作賣點的系列...
就因為幾個抽象派面相...
結果令整條line完全比下去...
足以証明艾斯在各位op迷的心目中...
真的擁有一定份量吧...
不過照實說...
那個面相...真的連幾元的扭蛋也比不上...
為啥b社也敢弄出來呢...
真的當玩具迷都看不見的嗎?
這除了係因為b社想玩弄死人外真的想不到什麼原因...:66:
不過托這個的福...
本人先可以平價入手...
雖然不可以報價...
但這條line暫時來說絕對係本人玩過最平的shf系列...:36:
在此多謝上次開倉讓我搭單平入的那位大大...:64:
希望這個系列會繼續因為艾斯跳樓吧...:D
這次的分享就到呢度la...
下次再見:35:
SHF女性素體都有好多,例如:光之美少女...
我作為ONE PIECE既FANS,最唔滿意係ACE個樣...
艾斯跟路飛真的......現在應該是半價了吧......娜美有好一點點......
說回來娜美的關節真的不怎麼好看......尤其是肩關節......
好正! 其實不太差。現在呢個价錢簡直抵玩。
其實luffy已經係最好,ace唔洗再多講,nami每個部位既膚色都唔同,真係好無奈:42:
SHF 的這系列真的出得有問題~~~:(
不過難得有朋友出帖~~~幫哋爭番多少同情分~~~:)
SHF女性素體都有好多,例如:光之美少女...
我作為ONE PIECE既FANS,最唔滿意係ACE個樣...
小堅 發表於 11-3-2011 01:26 PM

雖然有好多女性素體...
但我都覺得仍然有改善的空間...
外型始終有d橫...
係比較唔好o既的地方~
不過娜美呢次的素體...:70:
艾斯跟路飛真的......現在應該是半價了吧......娜美有好一點點......
說回來娜美的關節真的不怎麼好看.... ...
卑彌呼 發表於 11-3-2011 01:43 PM

娜美的關節...
絕對係敗北的地方...
但不見可動有改暹多少...:67:
好正! 其實不太差。現在呢個价錢簡直抵玩。
mcdull1975 發表於 11-3-2011 01:45 PM

冇錯~
真係好抵玩...
其實真係出得唔錯...
係比艾斯一隻拖累晒成條line...
其實luffy已經係最好,ace唔洗再多講,nami每個部位既膚色都唔同,真係好無奈
timothy276217 發表於 11-3-2011 02:09 PM

其實睇真d...
膚色唔同都係成個系列幣病...
已經唔洗點批評...:67:
反而見到呢款新素體仲無奈...:(
SHF 的這系列真的出得有問題~~~
不過難得有朋友出帖~~~幫哋爭番多少同情分~~~
Somebody_Ex 發表於 11-3-2011 02:26 PM

多謝some大支持~
不過價錢方面都成正比係呢個系列最大優點~:58:
One piece 人物偏卡通 , 幼手腳大頭 , 的確好難加到關節得來仲要靚
要 deal with 關節 BANDAI 數一數二廢...
所以應該由 REVOLTECH / FIGMA 出...
我支持呢個系列!買埋figurt zero!!!