Toysdaily 玩具日報

查看: 12737|回復: 31

[玩具報告] S.H.Figuarts分享Vol.0_一筆奏上 真劍紅

侍戰隊,第三十三部戰隊系作品,無論角色,絕技,等等設計都好出色
細個追追下都冇追到戰隊,但係講到侍戰隊,真係唔睇唔得
主角並唔係靠熱血就可以取勝
佢以自己精堪既劍術,一值勉強應付數量龐大既外道眾
其實佢唔想其他成員加入戰爭係因為唔想佢地受傷
總括而言,主角-志葉丈瑠,絕對配上一個主角與殿下既角色!

真劍紅,變身者為志葉丈瑠,同時係志葉家第十八代繼承人
操縱「火」文字力既武士,自小由日下部彥馬,稱為老爺子既人一手帶大
真劍者中,丈瑠亦係最強既一位,而且真劍者有階級之分,丈瑠當然就係屬殿下既角色

本體

配件

跟住就係由一開始以及完結既變身動作......

從腰帶取出既Disc,是配合真劍丸專屬既Disc,真劍丸即係每位真劍者變身後都附屬既武士刀/劍

套上專屬Disc隨後拔刀

丈瑠既專屬動作之一-用肩膀托起真劍丸,不過可動與真劍丸大小既問題動作有點唔自然...

丈瑠其二既專屬動作-磨刀,可惜冇專屬手parts,因為丈瑠係用兩隻手指磨刀既...

其後動作...

最後專屬既動作係提高真劍丸,咁樣就完作變身後既動作!

後記:其實都唔係每個動作跟足劇集,因為同可動性有關...另外係左手既專用手parts太少...
        不過SHF本身既可動性已經係好高,所以勉強做出來既動作我還可以接受...

真劍刃,每位真劍者變身後必用既武器,對付無名眾係唔成問題

劇中既丈瑠,背刀亦唔成問題!

擦動真劍丸專屬Disc後變成既烈火大斬刀!隨後亦要套上獅子折神專屬Disc

有專屬手parts,靠雙手提起烈火大斬刀唔成問題!

單手托起亦得!

劇中既丈瑠係可以用烈火大斬刀橫掃千軍,但係我只好掃一掃Unkh...

後記:烈火大斬刀既上色,設計都好好,可惜未能變成大統,係劇中配合大家既專屬Disc後可以發動更強既必殺技!

獅子折神,未變形,屬火系力量既折神,可以變大化並與其他折神合體成真劍王!

變型後但係變大化既獅子折神,丈瑠未變身閒時會以佢作玩伴!

書道Phone!呢個不得不介紹,係真劍者變身必須既變身器,除了變身,可以發揮專屬既文字力!

丈瑠既文字力屬性當然係火!

未變身既丈瑠本身也多次試過用書道Phone寫出刀字,文字力自然地變成真劍丸給丈瑠使用!

唔係講笑...真係有把真劍丸係到...

本身應該係擦動套上獅子折神專屬Disc才發動既必殺技,因為又係大細問題,我只好就咁演示一次...

擦動Disc後可以發動火焰之舞!刀身充滿火焰,可以瞬間給予敵人致命一擊!

如果外道眾派出既怪人不強的話,丈瑠絕對可以憑呢一擊,解決怪人的第一命!

最後介紹既係特典-黑子!

以上係黑子每一面既特寫,冇錯,佢係唔會以真面目示人,你唔會知佢係邊個...
黑子係志葉家既家臣,因為冇文字力既關係,係冇任何戰鬥力,只會替志葉家做雜務
例如打掃、燒飯、抬轎等,亦會在戰鬥時進行替五人舉旗、佈幕、更換道袍等工作
黑子名單
無名既太多,小松朔太郎,佢係唯一有名字既黑子!
源太,即真劍金,為左接近流之介-即真劍藍,想知道他既生活習慣有扮過黑子
連接幪面超人世界故事-小野寺雄介與門矢士都有扮過黑子...

後記:呢個特典造型可以接受,可能本身用既都係普通樹脂,但質量多,仲重過真劍紅...

最後送上最後一張相,丈瑠與黑子既合照!

最後既後記:
侍戰隊真劍者,我希望可以推介俾未睇過而有興趣既朋友
劇情比以往既特別,而且每位變身者也有獨特既個性,我個人認為真係好過咁多套戰隊...
雖然SHF通販既只有真劍紅與真劍金等等既未知...
SHF第一次出戰隊系角色,我覺得質素係唔錯,但係我都可能唔會入手其餘既集成一套...太多限定了...
唯望有ching完成呢個弘願,是次報告完了!
好正{:3_131:}唔好毒我呀:56:
好正唔好毒我呀
阿瞬軍曹 發表於 13-2-2011 03:38 AM

無心,不過認識真劍紅既,唔入手真係會俾佢毒到:)
(認為真係好過咁多套戰隊)
:71:
(可能唔會入手其餘既集成一套)
:80:I  'want' to buy
only want:63:
(認為真係好過咁多套戰隊)

(可能唔會入手其餘既集成一套)
I  'want' to buy
only want
kanono 發表於 13-2-2011 03:47 AM

冇記錯,kanono你係第一次支持我!
好多謝你終於來支持:DD
頭像被屏蔽
侍戰隊既野...一定要頂!
正~!
我想要真見紅呀~~:63:
幾正~~:56:
不過其他幾隻都唔會買得齊就隨緣罷了;:78:
*我覺得個黑子係可動的會更正*
尋日終於有時間出旺角搵,見到實物都係提不起勁俾錢...:oh:
我覺得啦吓...成隻SHF同劇集布裝的造型/細節做工/質感都差太遠...
我明白這只是玩具,而且只屬中下價位的玩具...
但近幾日衝劇集時不斷留心真劍紅的造型,希望搵到一兩個理由去入這件SHF,
結果卻愈來愈覺得這隻SHF將真劍紅給我的印象完全摧毀...:oh:

嬲嬲地都是搵日買套盒旦旨在留個記念算數...
起碼無限定,又礙眼而核突的關節,心口亦無被斬一刀!!:*

PS:對我而言,玩具及對角色的愛是分得開的,正如我一直很喜歡天元突破,但玩具卻沒買多少,
因為我的愛大多集中在劇情,故事及演出,暫沒玩具還原得了這份感覺...
呵呵...
差少少就比你毒到...
真係差少少...
全靠我未睇過侍戰隊...
廁所外的幽靈 發表於 13-2-2011 04:23 AM

仲唔睇!侍戰隊連未睇過戰隊都要睇下...

侍戰隊既野...一定要頂!
正~!
yin115hk1986 發表於 13-2-2011 04:40 AM

多謝:)

我想要真見紅呀~~
幾正~~
不過其他幾隻都唔會買得齊就隨緣罷了;
*我覺得個黑子係可動的會更 ...
bigjohn2hk 發表於 13-2-2011 09:22 AM

希望bigjohn兄遲d順利入手:77:

尋日終於有時間出旺角搵,見到實物都係提不起勁俾錢...
我覺得啦吓...成隻SHF同劇集布裝的造型/細 ...
隨感一亡魂 發表於 13-2-2011 09:55 AM

認同,面相既功夫的確可以再造好d...
但係作為第一位戰隊角色既SHF,我覺得意外
認同,面相既功夫的確可以再造好d...
但係作為第一位戰隊角色既SHF,我覺得意外
F.S.飛煞 發表於 13-2-2011 10:48 AM

意外地差?
我覺得單是胸口分楔這個設計證明了設計師係無戰隊魂的...
卜一卜先:78:
不過隻手有點緊唔係咁敢大力扭佢:(

等佢再版UNDER2魚入多隻先得
認為近十年既戰隊,侍戰隊劇情最好。因為戲味濃郁,連貫性強,可媲美日劇

不過亦誠意推介獸拳(最後10零集)同炎神,前者夠熱血,後者輕輕鬆鬆,又有靚女睇(三個女角都正)

期待海賊戰隊
Support FS兄,十分之詳盡同好好既sharing:71: