Toysdaily 玩具日報

查看: 16769|回復: 54

[新品消息] HT : 造 狗 難 過 造 人 !!

雖然《鐵血戰士》續作一蟹不如一蟹,不過相關玩具就依然勁好賣,擁躉一路呻窮一路入貨,點解咁傻先?咪因為啲Figure愈出愈正囉!以Hot Toys最新炮製嘅Tracker Predator為例,Body雕工上乘,就連隻血獸獵狗都按比例做埋出嚟,實行落閘放狗,咬住大家嘅荷包唔放!

造狗難過造人
如果話李小龍係Enterbay嘅台柱,咁Predator就喺HT擁有相同地位,唔計半胸像、全身像,單係1/6 Figure已經10隻手指數唔晒。當《Predators》上映之初,HT亦明言會將戲內血獸全部做晒出嚟,頭炮Berserker叫好叫座,其後Falconer亦Keep到銷量;作為埋齋之作嘅Tracker,就多隻獵狗做賣點,令粉絲欲罷不能。

HT造型師Joseph Tsang亦都講明,獵狗係今次嘅製作重點︰「吸收過上兩次經驗,今次做Tracker嘅難度已經唔高,最花時間反而係隻獵狗,因為好難掌握質感,似恐龍又似蜥蝪,為免出錯,落刀前要先預想塗裝效果,搞到製作時間拖長一倍有多。」所謂慢工出細貨,首辦所見,獵狗無論比例、皮膚都好逼真,尤其是背上嘅尖刺,成條骨咁款,用料一啲唔似PVC。或者有玩家彈隻狗唔識郁,不過Joseph話考慮到Ball Joint會影響造型美感,最後取消咗,絕非將貨就價所致。

冇面見人確遺憾
講番血獸,相比起Berserker到Falconer嘅小轉變,Tracker變化就大得多。雖然採用咗同款14吋Body,但面層嘅蜥蜴皮重新上色,手臂、大腿位置都有新盔甲,配合腹部追加嘅皮革繃帶,筆者覺得擔當追蹤者嘅Tracker,係三者中最有型。然而有讚有彈,今次嘅配件實在少得可憐,既冇人類骸骨又冇長矛,數埋竟然只得三對手掌及三把手刀替換,而且鑑於電影中Tracker一直都「冇臉見人」,HT喺冇參考資料下,唔敢亂作面部造型,所以面具冇得除,有啲遺憾囉!

搪膠蜥蜴王
美國西部,有仙人掌、有槍戰,仲有蜥蜴王!由《魔盜王》尊尼特普聲演嘅《Rango》動畫即將上演,HT特別將主角馬拉高化成8吋搪膠公仔。「青咇咇」蜥蜴穿上一身牛仔裝,跟埋皮帶、手槍等配件,爆笑造型跟足電影,將於第二季推出,Depp迷不容錯過。

零售價︰$380
推出日期︰今年第二季

H
T MMS147 《Predator》:1/6 Tracker Predator with Hound零售價︰$1,530 預訂價︰$1,500推出日期︰今年第二季尾至第三季初*圖中為試辦款式,與正式推出的版本或有少許分別。

右手臂甲掛到手刀,但係唔似電影可以伸縮,長短要自己校。

盔甲係重新設計,腹部繃帶亦係新Parts,造工仔細又Fit位。

血獸例牌紮到成個辮仔頭,呢部分用軟膠製成,分件夠晒清楚。

左邊膊頭有加農炮,並可作有限度左右轉動,都算OK收貨啦!

有別於一般1/6 Figure,血獸Body有成14吋高,不過關節只得22個,活動能力只係一般。

獵狗身上長滿尖刺,呢部分用PVC製成,塗裝勁似真骨頭,佩服!

獵狗跟足比例,皮膚細紋極度逼真,張開血盆大口仲勁有氣勢。

配件實在削咗啲,三對手掌、三把手刀、一個台座,加條狗繩咁多。

HT 《Rango》Vinyl Collectible Figure

Hot Toys又出新血獸?冇錯,擁躉們怪就只好怪《Predators》有成4隻新血獸那麼多!繼Berserker及Falconer後,第3炮Tracker Predator亦終於面世,雖然外觀變化不大,配件還要大縮水,但亮點在於惡犬一同出場,血盆大口及蜥蜴皮極為逼真,未吠已叫玩家乖乖畀錢。

惡狗難揣摩
《Predators》可謂顛覆了《鐵血戰士》電影的固有傳統,不但把血獸形容為空有蠻力的低智生物,還將其武器變得原始化,追蹤不再靠高科技電子零件,改為使用飛鷹、獵狗代替。然而,擁躉們那邊廂一路罵,玩具迷卻一於少理,皆因這隻惡犬實在太吸引,造型師Joseph亦坦言它才是今次重點:「老實講,Tracker Predator素體已很難再有大變化,所以今次着力點放在獵狗身上;當中最花時間係蜥蜴皮,單係揣摩其紋理、塗色已用了我一個多月時間。幸好有電影公司幫助才能順利完成。」

招牌辮子頭用軟膠製成。

配件大縮水
雖然花時間,但所謂慢工出細貨,首辦所見比例適中,其皮膚、骨刺亦極其逼真,近望甚至叫人毛骨悚然,一點也不像PVC所製。Joseph還補充:「原設計關節都藏有Ball Joint,但考慮到此舉會減低美感,最後才將活動能力取消。」說回血獸本身,相比起Falconer,整體上它只是把Body重新上色,並改裝過盔甲及加入腹部繃帶;而配件亦大幅減少,以往附送的人類及血獸頭骨已不復見,只餘下3對可換手掌及3把手刀,實在有欠誠意。幸好廠商已表示《Predators》「埋齋」之作原祖血獸會補送大量配件,擁躉們惟有暫時忍耐。

售價︰$1,530

預訂價︰$1,500

推出日期︰今年第2季尾至第3季初

14吋Body威猛過一般12吋Figure,惟關節只有22個。

背上尖刺原為PVC,但外觀卻極似真骨頭。

附送的配件不多,有欠誠意。

Joseph指多得電影公司幫忙,才能將獵狗「衰樣」雕出來。

獵狗皮膚紋理相當逼真,可惜活動關節被抽走。

盔甲為重新設計,腹部繃帶亦屬新加入。

Tracker面具有兩隻象牙角,氣勢攝人。

左邊膊頭設有加農炮,可左右擺動。

手刀不如電影般可隨意伸縮,長短要玩家自行組裝。

同場加映 《Rango》搪膠蜥蜴王
Hot Toys為動畫製作搪膠早有前科,之前有《小飛俠》及《沖天救兵》,最近再注入新成員——《Rango》。《Rango》主角馬拉高由《魔盜王》尊尼特普聲演,未上映已叫人期待;今次將這隻「青咇咇」的蜥蜴化身8吋搪膠公仔,外觀非常爆笑。隨盒還有其老鼠拍檔Priscilla,身高4吋,造型同樣叫人發笑。

售價︰$580

預訂價︰$550
幸好廠商已表示《Predators》
「埋齋」之作原祖血獸會補送大量配件,擁躉們惟有暫時忍耐。

classic~正!  ...
補送大量配件 ..點補送?..到時咪又$$$
classic predator:shiny:
頭像被屏蔽
「埋齋」之作 :?
Last 1 隻 :?
great news as we can buy classic predator and let go the fired mms90
頭像被屏蔽
「埋齋」之作
Last 1 隻
毓民MKII 發表於 28-2-2011 10:56 AM

《Predators》系列「埋齋」之作~~classic 再出過就真系太good 了:77:
正wor classic ,但我訂唔訂Tracker Predator 好??
希望HT唔好食言,我专登卖咗我只P1,就係为咗等呢只:D
classic:46:

classic 係Ps 中有乜大量補品 ?..大家諗下...
可能可以綁佢係枝木上面... .有戰損頭...? ...有特別地台?...
其實點計Ps出現的classic都好小道具出現...
回復 13# pathk

我都覺得你說對, 唔知什麼配件,套戲都無咩.
但如果真送木架#起Classic ,那真太精彩.
配件:

人類及異獸骸骨,長矛,地台.......