Toysdaily 玩具日報

查看: 17782|回復: 59

[分享討論] 你手頭上有無一條完整的 line ?

我以前玩神話, 合金魂, sic , shf 之類
都以為只係間唔中一件限定要貴 d
而家真係邊條 line 都好似唔係好可能買得曬咁
有 d 限定又 cheap 又貴, 到你絕對唔想買, 太唔值,
有 d 又出左都唔知點買, miss 左就無, 真係無一條 line 有信心可以買齊 ......
Now only hv Ultra act!
除非條line 已經斷左, 否則想儲齊都要花好多財力:DD
我玩開shf 同robot魂的, 當然冇完整買齊晒:o
好多人都覺得唔使買齊, 我都唔會想買齊所有大路玩具 line
不過有時真係想有起碼一兩條完整收藏 line, 一路買齊到老

1. SIC, miss 2 except Decade.  :)
2. GFF
3. GFFMC
4. HCM Pro miss 1 except Destory Gundam :)
5. SRW OG Volks
6. Tomicar DM series
7. Gashapon HG - Gundam
8. Gashapon HG - Ultraman
9. Gashapon HG - Rider
10. Gashapon DG - Ultraman
11. Gashapon DG - Rider
12. G-Sight
13. McFarlent Soul Calabur II figures
14. Gashapon Shooting Star Historica
15. 1/48 Artic Gear except DVD vers.
16. Garo - Equip and Pro.
17. Volks A3 Muv-Luv (Honestly, still miss quite a lot... :()
18. Riobot
19. Volks - N.E.X.T.
20. Revotech - Assemble Brog (But will not buy for the new stuff whcih issued at 4/11)
21. CM's 1/35 Votoms
22. Megahouse - Artsworks Monster (Only 555's series)
23. MAX - BFC Guyver series
24. Fusion Works Ultimate Operation (Not StandArt)
May be more but can't remember exactly... :(
如果儲line的話就會變左為買而買....
以前細個少少真係想買就買,
但宜家買之前會問下自己

係咪真係咁想要件玩具呢?
隔左一排之後我係咪仲想要呢?
買唔到我會唔會後悔呢?

為買而買的支出感覺有少少浪費:(:(
以前細個少少真係想買就買,
但宜家買之前會問下自己

係咪真係咁 ...
kuris_021 發表於 27-2-2011 05:36 PM

yes~~ 雖然我自己都好執著... 硬係想清一色儲死一條線
但其實咁樣玩玩具法好煩... 又要計住計住
所以都係鼓勵大家唔洗太在意邊條line 打邊條line,
買玩具係買件玩具本身, 唔係為左買條line 而買:71:

現時出左又有齊就只有極魂一條line(但自上次電王異魔神果3隻小朋友之後,再有類似的東西都可能唔買,因為真係好貴)
其他的都係見到想要,價又唔錯先買
robot 魂只存eva(雖然手癢買左rx78同新安洲...)
shf 只存rider,都係見想要先買
出左的rider又上天價的都唔會理......(當睇唔到算)
figma 都係睇中先買......雖然有時貪平出事

除了e 3條line,其他的都是價好(COMPOSITE Ver.Ka 隻天元,ULTRA-ACT 隻壞超人)
or 想要先買(3月出的sr合金電童 凰牙)
有時又見到qc好可能會買....(d-art 奧米加.....)
但e d line 都一定唔會全買
咩都買壓力太大了:60:
我覺得如果有你呢個考慮就變左收藏而唔係玩玩具 (雖然冇話邊樣正確唔正確) :74:
我會以自己ge喜好為一條line:)
好似kuuga ultimate form&零號黎對shf同亞極陀4子 shf為例,收到喜歡ge組合就夠了:shy:
頭像被屏蔽
回復 6# kuris_021

agree x 2 ..

last 2 yr , i got this situation , and then i sold all 2/3 my toy , because i found that it is more pressure  than happy .

now i join toy world again this yr ....now i buy whatever  i like ....i dun have  this 儲line thinking la
:67:較為平D同無咁多款嘅都有, 龍珠坐珠, Revoltech北斗...
回復 12# 立即註冊1

1年幾前我都係....
robot 魂同山口都存全條line....
結果買下買下都唔知為咩...
壓力好大,就賣了所有robot 魂同山口
到左今年先開始買返toys

其實我係想儲哂成條拉打SHF Line!:49:
遲買變咗天價嗰啲都買咗2隻:79:
既然都洗濕咗個頭咯咪繼續入虎穴囉......:70: